Apple vs. ostatní: Jak se liší chytré hodinky od různých výrobců?

Apple vs. ostatní: Jak se liší chytré hodinky od různých výrobců?

Trh chytrých hodinek stále prochází poměrně dynamickým vývojem. Přesto lze najít určité záchytné body, dle nichž se můžete při výběru hodinek orientovat. Jaké značky se svými modely na trhu soupeří?

Trhu chytrých hodinek dominuje firma Apple

Společnost Apple vstoupila na trh s chytrými hodinkami v roce 2015, kdy byl představen vůbec první model Apple Watch. Ačkoli prodeje ani zdaleka nemohou konkurovat hlavnímu produktu firmy, chytrému telefonu iPhone, na svém trhu Apple Watch dominují.

I po letech si Apple Watch drží dominantní postavení na trhu se smart watch. Aktuálně se může Apple pochlubit asi třetinovým tržním podílem. Kdybychom se ale zaměřili na tržby, Apple si z koláče celého trhu ukrojí 60 %. To jinými slovy znamená, že Apple dokáže být jedničkou na trhu s prémiovým produktem, zatímco ostatní modely do značné míry konkurují nižší cenou.

Hranaté versus kulaté

Neplatí to samozřejmě absolutně, ale obecně můžeme říct, že Apple vsadil na svébytný design hodinek. Ty nejsou kulaté, ale „čtvercové“ (či přesněji obdélníkové) se zaoblenými rohy. Většina konkurentů se naopak snaží přiblížit tradiční podobě hodinek a přichází na trh s modely, které mají kulatý ciferník, resp. displej.

Na trhu jsou ale samozřejmě i takoví výrobci, kteří se snaží vytvořit modely kopírující design Applu, jejich hodinky tak vypadají velice podobně, přestože z hlediska funkcí jsou docela jiné. Tomu odpovídá i výrazně nižší cena. Druhou variantou jsou tzv. chytré náramky, jejichž displej bývá ve tvaru protáhlého obdélníku.

Jiný operační systém

Zatímco trhu s chytrými telefony dominují operační systémy iOS (Apple) a Android (Google), v případě chytrých hodinek tomu tak není. Apple má, jak již bylo zmíněno, na trhu hlavní slovo. Kromě Googlu mu ale se svými vlastními systémy konkuruje hned několik dalších výrobců s významnějším podílem na trhu. Zda Google v budoucnu získá výraznější postavení, ukáže čas, situace se totiž vyvíjí každým rokem. Pokud bychom měli najít jedno specifikum, pak jde nepochybně o kompatibilitu. Chytré hodinky Apple Watch si skvěle rozumějí s telefonem iPhone. Android pro ně ale vhodným parťákem není. Naopak konkurenční chytré hodinky jsou zpravidla univerzálnější a lze je spárovat jak s telefony s Androidem, tak i s těmi od Applu.

Životnost produktu

Hodinky od Applu jasně dominují svou životností. Zařízení má mnohaletou podporu a přibližně pět let dostává aktualizace a výrazná vylepšení softwaru, následně ještě několik let hodinky dostávají alespoň záplaty bezpečnostní. To bohužel nejde říct o konkurenčních hodinkách, u nich bývají aktualizace zpravidla poskytovány po kratší dobu a výrobek tak rychleji morálně zestárne.

Zdroj obrázku: blackzheep / stock.adobe.com

Článek Apple vs. ostatní: Jak se liší chytré hodinky od různých výrobců? byl publikován 16. června 2023 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...