Pirátská strana neuspěla, "dojela" na program

Tagy:  pirátská strana, software, sdílení, kopírování, česká pirátská strana

Volby velice rázně zahýbaly s tuzemskou politickou scénou, někteří lídři stran odstoupili (Paroubek), jiní naopak velice zabodovali (Schwarznberg). Vzhledem k tomu, že tyto volby byly zvláštní tím, že se snažili přízeň voličů získat i ne příliš tradiční strany, očekávalo se nějaké překvapení.

Mnoho lidí věřilo v úspěch České pirátské strany, která však nakonec vůbec nedopadla, tak, jak se očekávalo. Někteří politologové vidí příčinu problému v přílišné konkretizaci volebního programu, resp. strana se příliš soustředila na svůj nejdůležitější cíl, tedy větší „otevřenost“ internetu a nesnažila se dostat do podvědomí občanů i jinými názory. Logicky tak oslovila hlavně mladé voliče, bohužel jich bylo příliš málo.

ČPS

ČPS

Českou pirátskou stranu tak dokázala předběhnout třeba podceňovaná Dělnická strana sociální spravedlnosti, Piráti dokázali zaujmout 0,81% voličů.

Na druhou stranu, nemůžeme ČPS příliš podceňovat, protože si na ni voliči už zvykli, a v příštích volbách by strana mohla dosáhnout i lepšího výsledku, než v těch letošních.

Zdroj: Volby.cz

Novinka Pirátská strana neuspěla, "dojela" na program byla publikován 31. května 2010 v 23.30. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...