Přes sto organizací bojuje proti ukládání dat operátory v otevřené výzvě

Tagy:  bezpečnost, telekomunikace, data, osobní data, osobní údaje, telekomunikační operátoři, operátoři, evropská unie, eurokomisař, komisař

Někteří telekomunikační operátoři jsou obviňováni z toho, že si uchovávají údaje o svých zákaznicích na delší dobu, než je nezbytně nutné, navíc prý mají sbírat i data, která jsou pro jejich potřeby pramálo využitelná. Právě proti takovému shromažďování informací vystupuje přes sto různých neziskových organizací a různých jiných subjektů v otevřeném dopisu, který je adresován třem eurokomisařům.

Má jít o eurokomisaře pro spravedlnost a práva, komisaři pro digitální agendu a nakonec komisaři, který má na starosti vnitřní záležitosti EU. Organizace si stěžují především na to, že shromažďování dat není potřebné, protože se neplní hlavní důvod, proč jsou vůbec sbírány, tedy objasňování trestných činů. Upozorňují také na to, že pokud by došlo k nějakému úniku a následnému zveřejnění informací, může to mít dalekosáhlé důsledky pro osoby, kterých se takové věci týkají. Do třetice má být problém v tom, že celé takové sbírání je příliš nákladné a zabere moc času.

Podle nařízení EU mají operátoři povinně sbírat data o uskutečnění komunikaci, tedy o počtu a délce uskutečněných hovorů, odeslaných textových zprávách, atd.

K výzvě se připojila pouze jediná tuzemská organizace, Iuridicum Remedium.

Celý text výzvy najdete na Vorratsdatenspe­icherung.de.

Novinka Přes sto organizací bojuje proti ukládání dat operátory v otevřené výzvě byla publikován 30. června 2010 v 06.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...