Inkoustové tiskárny a jejich historie – čím vším si prošly?

Tagy:  tiskárny, catridge, Canon, Epson, HP, inkoustové tiskrány, tisk, inkoust, náplně

Inkoustové tiskárny a jejich historie – čím vším si prošly?

Inkoustové tiskárny jsou stále nejrozšířenější tiskové řešení v malých firmách a především v domácnostech. Poskytují levný tisk i oproti laserovým tiskárnám, které dnes také atakují nízké cenové hladiny. Stejně jako všechny počítačové periferie i inkoustové tiskárny si prošly celou řadou změn od svého prvotního vstupu na trh. Pojďme se tedy podívat, co se za ta léta odehrálo a jak to vlastně všechno začalo.

Dlouhých 40 let

Již dlouhých čtyřicet let uplynulo od vynalezení inkoustových tiskáren. Spočítáme-li to, dojdeme k číslovce sedmdesát. V sedmdesátých letech totiž inženýři hledali řešení, které by nahradilo pro grafické účely nepoužitelný jehličkový tisk. S myšlenkou inkoustového tisku však přišly dvě překážky – jak zabránit usychání inkoustu v tiskových hlavách a jak ovládat vstřikování inkoustu na papír. Catridge Epson či Canon musely do současné podoby urazit slušnou cestu.

Přes mnoho pokusů a technologických milníků urazily inkoustové tiskárny opravdu dlouhou a trnitou cestu. Od vynálezu kontinuálního tisku z dílny IBM, přes drop-on-demand od Siemensu se vývoj pozastavil u HP a jeho termálního inkoustového tisku. Ono skloubit ekonomický, kvalitní a rychlý tisk není žádná sranda a ani nejrozšířenějším termálním tiskárnám se to v jejich začátcích pořádně nepovedlo. Jejich tisk byl totiž velmi pomalý. Na druhou stranu poskytovaly velmi levný a relativně kvalitní tisk.

V osmdesátých a začátkem devadesátých let se ceny inkoustových tiskáren pohybovaly běžně ve slušných výšinách – v tisícovkách dolarů. Vezmeme-li současné ceny samotných tiskáren a nebo třeba náplně do tiskáren Canon, drží se ceny opravdu razantně nízko. Nejnižší ceny inkoustových tiskáren se pohybují přibližně okolo 1000 Kč a ceny náplní se pohybují řádově ve stovkách korun.

Proč jsou dnes tak rozšířené?

Ptáte-li se, proč jsou inkoustové tiskárny v současné době v malých firmách a domácnostech tak rozšířené, máme pro vás jednoduché vysvětlení. Lidé si stále častěji chtějí doma vytisknout jen několik fotografií a nemají zájem kvůli nim někam cestovat (např. do fotolabů). Navíc si mohou plně zkorigovat barevné nastavení a další editační kroky spojené s tiskem fotek bez nutnosti zdlouhavého čekání.

Cena inkoustových tiskáren a catridge Canon, Epson a dalších je opravdu nízká. Uživatelé tedy nemusí do tisku vkládat příliš velké finance. Pokud uživatelé tisknou jen občas, jsou pro ně laserové tiskárny zbytečným řešením. Dala by se najít celá řada dalších argumentů, proč si lidé tolik oblíbili právě „inkoustovky“.

Článek Inkoustové tiskárny a jejich historie – čím vším si prošly? byl publikován 31. srpna 2012 v 14.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...