Ekonomický tisk: Jak tisknout levně a kvalitně

Ekonomický tisk: Jak tisknout levně a kvalitně

Tiskárny jsou dnes velmi důležitou periferií, která má své místo jak v kancelářích, tak i v domácnostech. Na začátku si každý uživatel musí stanovit jisté klíčové vlastnosti ovlivňující následný výběr nového zařízení. Vedle kvality tisku je velmi často kladen důraz na ekonomiku tisku. Proč tisknout draze, když to jde v podobné kvalitě i levněji? Volba správné tiskárny lze přirovnat ke koupi automobilu, u něhož chceme malý objem (nízká pojistka), vysoký výkon (kvalita jízdy) a především nízkou spotřebu.

Cíl tisku – kapacita a výkonnost

Jedním ze základních aspektů při výběru je cíl používání tiskárny. Proč by rodina kupovala auto s výkoným motorem na popojíždění po městě, když takové auto využijí maximálně manažeři na dlouhých dálničních přesunech, u kterých není vhodné příliš vytáčet motor kvůli spotřebě. Stejná logika platí při tisku. Do domácnosti může stačit levná, nevýkonná tiskárna třeba s menšími tonery HP, zatímco do kanceláře, kde zpravidla tiskneme o několik řádů více listů za den, pořídíme zařízení s vyšší výkonností a větší kapacitou náplní.

Kvalitní tisk může být levný

Všechny tiskárny v současné době poskytují několik režimů tisku. Ať už používáte tonery Lexmark či tonery Epson, můžete znatelně ušetřit. Pravdou je, že s klesající hustotou nanášené barvy, klesá také kvalita. V určitých případech ale i nižší kvalita může stačit. Proč bychom na rovině vytáčeli motor, když stejně jede i na vyšší rychlostní stupeň s nižší spotřebou. Podobné je to i u tisku textu. Je zbytečné tisknout text s maximální kvalitou, pokud se jedná například o archivaci dokumentů, různé výpisy či faktury. Dnes můžete i s ekonomickým tiskem dosáhnout na oko nerozeznatelné kvality.

Pokud dojde k tisku obrázků, je šetření toneru rychle poznat pouhým okem. Je nutné podřadit a přišlápnout plynový pedál, nebo-li zvýšit hustotu nanášení a tím i spotřebu toneru. Zde nezáleží, zda-li jde o barevný tisk či černobílý tisk. V obou případech je výsledek znatelně ovlivněn použitým režimem tisku. Při tisku fotografií platí výše zmíněná pravidla dvojnásob.

Nemáte-li přístup k podobným funkcím tiskárny, je nutné nainstalovat správné ovladače tiskáren. Po jejich instalaci již dojde k dostatečné soužití systému s tiskárnou, a tak již bude nabídka ekonomického tisku snadno přístupná.

Přemýšlet jako na silnici

Pokud chceme při tisku šetřit, je nutné důkladné přemýšlet. Častý tisk je nákladná záležitost a při ročním součtu vynaložených peněz je vidět i deset halířů na stránce. Pokud chcete šetřit ještě více, můžete přistoupit k plnění tonerů ve specializovaných prodejnách. I kancelářský papír se prodává v různé kvalitě, čímž lze také šetřit. Rada na závěr zní, že tisk není jen o tlačítku „Print“, ale o využívání všech ekonomických režimů a funkcí tiskáren. Manuál u tiskárny nemusí sloužit jen jako podložka pod šálek kávy.

Článek Ekonomický tisk: Jak tisknout levně a kvalitně byl publikován 28. června 2013 v 11.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...