PowerDVD 12 – Stále ta stejná píseň?

Tagy:  PowerDVD 12, Power DVD, PowerDVD, Pover, Cyberlink, přehrávač, multimédia, video, filmy, zvuk, Ultra, Deluxe, Standard, DVD, Blu-ray, Blue-ray, 3D, HD, cinema

Sponzorované odkazy

PowerDVD 12 – Stále ta stejná píseň?

Multimediální přehrávače podporují stále větší a větší množství kodeků a technologií. Příchod vysokého rozlišení ještě zvýšil náročnost uživatelů a o 3D ani nemluvě. PowerDVD 12 je jedním z opravdu vybavených přehrávačů, který v skrývá i funkce, které byste vůbec nečekali. Pojďme se tedy podívat, co společnost Cyberlink nachystala v nejnovější verzi PowerDVD.

Novinky ve „Dvanáctce“

Protože jsme již v našem magazínu o multimediálním přehrávači PowerDVD psali, zaměřím se především na novinky, které přináší 12. verze. Recenzi starší verze, která je zaměřena především na zajímavé funkce a nástroje, si můžete přečíst zde.

Nyní k novinkám. Dnešní móda je jasná. Implementovat na všechna možná zařízení 3D obraz a přehrávání 3D filmů. Stejná snaha neminula ani PowerDVD. Jednou z nejdůraznějších novinek je tedy pokročilejší podpora 3D. Jedná se především o možnost přehrávat 3D filmy z disků Blu-ray. Navíc umí PowerDVD 2D Blu-ray filmy převádět na jakousi podobu 3D. Má to své chyby, ale jako marketingový tah to funguje. Převod klasických filmů z 2D do 3D byl součástí již starších verzí.

První spuštěníPrvní spuštění

Dvanáctá verze přináší také podporu nových kodeků. Z oblasti zvukových kodeků se jedná konkrétně o DTS-HD 7.1 a Dolby TrueHD 7.1. Co se týče videa, nově PowerDVD podporuje i otevřený multimediální kontejner Matroška 3D. Zastavme se ještě krátce u hudebních formátů. Nově můžete v PowerDVD přehrávat také OGG a FLAC.

Novinka, která mě zaujala, je relativně důkladné propojení PowerDVD s videoportálem YouTube.com. Integrace je velmi dobrá, a tak můžete procházet a vyhledávat videa na YouTube přímo v rozhraní programu. Žádné další otevírání nových oken a přepínaní mezi různými aplikacemi.

YouTube.com v rozhraní PowerDVD 12YouTube.com v rozhraní PowerDVD 12

Sociální sítě jsou dnes ve hledáčku většiny uživatelů, a tak se můžete těšit na podporu přístupu na Facebook či obrázkový Flickr přímo z rozhraní PowerDVD. Nejedná se však pouze o čtení příspěvků ze zdi či nahrávání fotek do výše zmíněných sítí. Můžete i chatovat s přáteli či přidávat příspěvky na zeď. Ve zkratce řečeno – můžete plně ovládat Facebook i Flickr.

Další inovací je podpora spolupráce s chytrými telefony. Podpora se týká konkrétně zařízení s operačním systém Android, BlackBerry a také iPhone a iPadu. Vedle toho, že PowerDVD zvládá konvertovat videa pro tyto zařízení, umí s nimi synchronizovat určitá data a nakonec také můžete PowerDVD ovládat mobilním telefonem.

Vedle těchto „větších“ změn se můžete těšit i na funkce, jako jednoduchý zoom, měřítko či jednoduchý přehled. První zmíněná funkce umí přiblížit film, což dnes umí lecjaký zdarma dostupný přehrávač. Zde je to novinka. Měřítko a jednoduchý přehled je spíše doménou správce multimediálních dat v Power DVD. Měřítko umí měnit velikost náhledů při rozložení souborů v mřížce. Jednoduchý přehled pro změnu umí rychleji vyhledávat fotky a videa v souboru.

Cinema mode – povedená funkceCinema mode – povedená funkce

PowerDVD 12 v praxi

Podívejme se také na PowerDVD 12 při praktickém používání. Předností je bezesporu dobrá podpora obrázkových, videí a hudebních formátů. Uživatelské rozhraní také není špatné, i když občas pokulhává odezva. S odezvou je samozřejmě spojena vyšší hardwarová náročnost projevující se nejenom při práci s 3D a HD filmy. Značné zpomalení dělá i několik služeb běžících na pozadí, bez kterých bychom se snadno obešli. Pro běžné uživatele bude absence češtiny značným nedostatkem. Přece jen české rozhraní je součástí pohodlné práce. Češtinu však lze snadno stáhnout, ale ptám se proč stahovat češtinu do programu s takto vysokou cenou.

Registrace po instalace není nutnáRegistrace po instalace není nutná

Velikost instalačního balíčku má cirka 150 MB. Instalace samotná nenabízí téměř žádné nastavení, a tak není třeba o ní mluvit. Ihned po instalaci na vás vyskočí okénko s registrací, které lze snadno přeskočit. Zajímavá je funkce Cinema mode, která přepne přehrávač do módu pro snadné a přehledné ovládání na dálku. Hezké a funkční. Bohužel velmi známé od konkurečních řešení.

PowerDVD v akci při přehráváníPowerDVD v akci při přehrávání

Verdikt

PowerDVD 12 nabízí stejně jako předešlé verze tři edice s odlišnou cenou. Edice Standard nabízí opravdu JEN základ. Nenabízí například ovládání za pomoci telefonu či přehrávání některých pokročilejších funkcí. Nejvyšší verze je plnotučná, nicméně se její výbava značně projevuje na ceně, která je oproti verzi Standard takřka dvakrát větší, tedy lehce nad 1500 Kč.

PowerDVD 12 je moloch s vysokými nároky. Pokud bych měl říci svůj názor. Shrnul bych to takto: Ne, děkuji. Existuje celá řada velmi dobře vybavených, zdarma dostupných a především méně náročných alternativ. Jak je řečeno v nadpisu – PowerDVD zpívá stále stejnou píseň.

Hodnocení SWMag.cz:  40 %

Výhody:

  • Uživatelské rozhraní
  • Široká podpora formátů
  • Dobrá integrace YouTube
  • Cinema Mód
  • Ovládání mobilním telefonem

Nevýhody:

  • Cena
  • Chybí čeština
  • Vysoká HW náročnost
  • Standard verze je jen ořezaný základ
  • Do teď chyběly leckteré základní funkce
  • Služby běžící na pozadí

Článek PowerDVD 12 – Stále ta stejná píseň? byl publikován 21. září 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...