Úprava PDF dokumentů

Tagy:  PDF, PDF Editor, editace PDF, úprava PDF, PDF edit, Foxit PDF Editor, Infix PDF Editor, Nitro Pro

Sponzorované odkazy

Úprava PDF dokumentů

S formátem PDF (Portable Document Format) se setkal jistě každý uživatel. Specifikum tohoto formátu je, že zachovává podobu obsahu nezávisle na softwaru/hardwaru. Hodí se tedy pro uložení publikace obsahující například složitější grafiku, přejeme-li si tuto publikaci dále sdílet. Zároveň se hojně využívá faktu, že do souborů tohoto formátu nelze snadno zasahovat a měnit je. Způsob, jak zcela editovat obsah PDF dokumentu, ale existuje. Představíme si několik aplikací, které si s tímto formátem poradí.

Formát PDF má přes řadu výhod jednu zásadní nevýhodu. Jakmile do něj uložíte obsah, nelze jej téměř editovat. Právě i díky tomu se stal tak oblíbeným. Existují ale aplikace, které dokáží přepsat nebo přidat text, upravovat obrázky a jinou grafiku, přidávat razítka, odemykat zaheslované dokumenty, atd. Bohužel jsou tyto aplikace placené. Zdarma však můžete vyzkoušet demo verze.

PDF Editor

Název programu hovoří za vše. Malý, šikovný prográmek si poradí s všelijakou běžnou editací textu i grafiky. Bez problémů pracuje s českými znaky díky podpoře kódování Unicode. Všední funkce vkládání poznámek, zvýrazňování a podtrhávání textu doplňují funkce nevšední, jako skrývání textu, či změna pořadí, počtu a velikosti stránek. Možností editace je spousta.

Editace obrázků v PDF EditoruEditace obrázků v PDF Editoru

Program je k dispozici celkem ve třech různých placených verzích plus demo verze. Základní verze začíná na 39 eurech (v přepočtu zhruba tisíc korun). Potěší téměř kompletní překlad s drobnými mouchami (písmena s diakritikou).

Foxit Advanced PDF Editor

Jestliže vám je název firmy povědomý, vězte, že Foxit stojí za nejpoužívanější alternativou Adobe Readeru. Portfolio produktů firmy Foxit má široké pole působnosti zahrnující domácí uživatele, firmy a dokonce vývojáře. Foxit PDF Editor na první pohled působí daleko profesionálněji, než PDF Editor. I s tímto editorem snadno upravíte obsah PDF dokumentu, tedy text, grafiku, rozložení stránek, apod.

Editace obrázků v Foxit PDF EditoruEditace obrázků v Foxit PDF Editoru

Stejně jako konkurence je Foxit PDF Editor placený. Licence pro jeden počítač vyjde přes 80 dolarů (přes 1500 korun). Ke stažení je pochopitelně dostupná zkušební verze. Před stažením je ale nutno se nejprve zaregistrovat na webu výrobce. Bohužel není program lokalizován do českého jazyka.

Infix PDF Editor

Editor velice připomínající kancelářské aplikace Office. Veškerou editaci zvládne stejně dobře jako konkurence, ba dokonce s editací textu si poradil v mém případě nejlépe. Editor totiž text správně rozpoznal a rozdělil do odstavců, nikoli do náhodně dlouhých fragmentů slov. Zároveň si program poradí s exportem dokumentu do formátů ePub, RTF, HTML, aj.

Editace textu v Infix PDF EditoruEditace textu v Infix PDF Editoru

Zájemce velmi potěší česká lokalizace a kontrola českého pravopisu. Licence Infix PDF Editoru vyjde na třicet dolarů. K vyzkoušení je pochopitelně ke stažení demo verze.

Nitro Pro

Pokud máte rádi uživatelské prostředí ribbon z kancelářské sady Microsoft Office, Nitro Pro si ihned oblíbíte. Orientace v programu je stejně individuální, jako editace PDF. Nitro Pro zahrnuje snad všechny myslitelné práce s PDF, včetně podepisování, převodu (OCR), komprimace, aj.

Editace v příjemném prostředí ribbon – pás karetEditace v příjemném prostředí ribbon – pás karet

Bohužel program není lokalizován do českého jazyka, stejně tak OCR čtečka si s češtinou neporadí. Editace textu je pohodlná díky dělení do odstavců.Cena aplikace je posazena jednoznačně nejvýše, čemuž odpovídá šíře využití aplikace. Licence pro jeden počítač vyjde okolo 120 dolarů (přes dva tisíce korun).

Závěrem

Pokud to s úpravou PDF myslíte vážně, musíte si zakoupit plnou verzi aplikace. Demo verze umisťují do uloženého dokumentu vodoznak. Výběr aplikace je zcela individuální.

Článek Úprava PDF dokumentů byl publikován 25. září 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Milan Herbig. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...