Jak sdílet data s přáteli - jaké jsou možnosti?

Tagy:  synchronizace dat mezi pc, sdílejte data snadno a rychle, rychlé a zdarma sdílení, 2GB prostoru zdarma, uložto, ulozto, leteckaposta, dropbox, google drive, czshare.cz

Sponzorované odkazy

Jak sdílet data s přáteli - jaké jsou možnosti?

Ať už se jedná o fotografie, hudbu nebo nejrůznější dokumenty, každý z nás má spoustu dat. Jak se o ně ale pohodlně dělit s přáteli, aniž bychom museli ona data dlouhodobě nahrávat? Představíme si hned tři způsoby, jak na to.

Ukázka Google DrawUkázka Google Draw

1. Internetová úložiště

Snad nejrozšířenější možností sdílení dat jsou online úložiště, kam můžeme i bez zdlouhavé registrace nahrát soubor a kamarád si ho odsud jednoduše stáhne. Mezi takové služby se například řadí uloz.to, leteckaposta.cz nebo czshare.cz. Drtivá většina takových úložišť pak záměrně zpomaluje či jinak obtěžuje uživatele, který si chce soubor stáhnout. Chce ho jednoduše donutit, aby si zaplatil VIP, nebo-li Profi účet.

Důležité je nezapomenout citlivější údaje zaheslovat nebo zvláštně pojmenovat, jinak by se k nim mohli dostat také ostatní. Ony úložiště totiž obvykle poskytují vyhledávání dle zadaných slov. Tato úložiště jsou také většinou dočasná a naše data budou po určité době automatický smazána. Smazat je však můžeme i sami pomocí speciálního odkazu, který obvykle získáme při dokončení nahrávání na server.

Uloz.toUloz.to

2. Specializované aplikace

Aplikace dnes už provádí leccos a tak není divu, že existují také přímo specializované ke sdílení našich dat s ostatními. Jednoduše si danou aplikaci nainstalujeme a do určené složky nakopírujeme ona data. V praxi to pak vypadá tak, že skupina uživatelů má složku, která je vlastně společná. Cokoliv do ní jeden vloží, se automaticky v oné složce objeví také u ostatních. Naopak pokud v ní jeden něco smaže, zmizí to všem. To můžeme využívat i pokud používáme více počítačů a nechce se nám s sebou pořád nosit USB flash disk.

Jednou z takových aplikací je například DropBox, který standardně nabízí prostor 2GB na uživatele, což určitě není málo. Všechna data jsou samozřejmě šifrována, takže data jen tak někdo neodcizí. Sdílení je možné také s populárními zařízeními, jako je iPhone, iPad, BlackBerry nebo Android. DropBox si můžete stáhnout zde. Po měsíčním testování aplikace je třeba ji jednoznačně doporučit, neboť běží naprosto stabilně a samotná synchronizace je velice rychlá. Bohužel však Dropbox využívá ne zrovna málo paměti RAM.

Složka aplikace DropboxSložka aplikace Dropbox

3. Online dokumenty

Pokud potřebujeme spíše sdílet dokumenty, prezentace, tabulky nebo i kresby online a přímo před očima přátel je editovat, vynikající službou je Google Drive. Ta nejenom tohle všechno umožňuje, ale navíc je velmi stabilní a spolehlivá. Ony dokumenty si lze také kdykoliv uložit na lokální disk v různých formátech a tak nemusíme být při prohlížení nutně připojení k internetu.

Google DriveGoogle Drive

Závěrem

Jak jsme si v tomto článku ukázali, sdílení není v dnešní době rozhodně žádný problém. Stačí si vybrat cestu a data jsou už na cestě ke kamarádovi. Každý způsob se samozřejmě hodí k něčemu jinému. Internetová úložiště využijeme při sdílení objemných dat, online dokumenty zase při rychlých úpravách, kdy mohou změny ihned pozorovat všichni ve skupině. Pomocí různých aplikací pak můžeme vytvořit společné složky a pak stačí pouze do oné složky cokoliv přetáhnout.

Článek Jak sdílet data s přáteli - jaké jsou možnosti? byl publikován 2. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Programy a Návody. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...