Světlo: Kompletní Edice – Mistrovské ovládání světla

Tagy:  fotografování, výuková dvd Světlo, Light garden academy, Stanislav Petera výuková DVD, Vše o světle, využití světla ve fotografii, Stanislav Petera, fotky, foto

Sponzorované odkazy

Světlo: Kompletní Edice – Mistrovské ovládání světla

Známý pozdrav fotografů „Dobré světlo!“ samozřejmě nevznikl jen tak z legrace. Světlo je naprosto zásadní prvek v každé fotografii a není radno jej podceňovat. Ti, jež na svých fotografiích světlo ignorují, nebo ho řeší využitím pouze a vždy měkkého světla, to mohou sotva dotáhnout na opravdu profesionální úroveň. Jak ale ono nevyzpytatelné světlo vlastně ovládnout? S výukovými DVD Světlo: Kompletní edice je to snadné. Stojí za nimi totiž slavný fotograf Stanislav Petera, který běžně fotí pro světové módní časopisy. Nezapomeňte si také přečíst naši rozsáhlou recenzi jeho dalších výukových DVD s názvem Profesionální Postprodukce v2.

DVD Světlo #1 – Ateliér 1

prvním DVD si představíme, jak samotné světlo vlastně vnímat a pozorovat. K tomu probereme naprosté základy světla, které prostě musí každý fotograf znát. Pokračujeme vysvětlením jednotlivých druhů světel, jak s nimi pracovat a také, jakých začátečnických chyb se vyvarovat. Podíváme se také na rozdíl mezi tvrdým a měkkým světlem a jaké kdy vlastně využívat. Vše vidíme přímo v praxi na profesionální modelce a pro detailní pohled si lze kdykoliv otevřít přiložené fotografie. Na těch lze vidět finální podoba fotografie i přesné rozložení jednotlivých světel na scéně.

DVD Světlo #2 – Ateliér 2

Druhé DVD pokračuje v rozvíjení důležitých znalostí o světle v ateliéru. Konkrétně se podíváme na hned několik druhů svícení pozadí, z čehož každé vytvoří zcela odlišnou atmosféru. Nechybí ani fotografování modelky v pohybu, které se sice zdá být složité, ale díky tomuto disku zjistíme, že se správnými postupy je to vlastně hračka. Pokračujeme již komplexnějším svícenmí scény, při kterém nám sám Stanislav Petera představuje ony různé druhy a techniky svícení. Divák opět ihned vidí, jak se daná scéna svítí a jaký je finální výsledek.

DVD Světlo #3 – Interiér

Nyní se vzdálíme z ateliéru a přejdeme k fotografování interiéru, kde již existuje určitá atmosféra. Je důležité tuto atmosféru umět zdůraznit a podtrhnout, aby na fotografii dokonale vynikla. Na tomto DVD se dozvíme, jak maximálně využít dostupné světlo z okna nebo záři lampiček či lustru. Nechybí ani trocha šikovné improvizace, jako třeba využití bílé peřiny jako odrazné desky. Samozřejmě nepřijdeme o klasické svícení interiéru trvalými světly či záblesky. Všechno, nač si můžeme vzpomenout v souvislosti se světlem v interiéru, je zkrátka obsaženo na třetím disku.

DVD Světlo #4 – Exteriér

Na čtvrté DVD jsme se pořádně načekali a jeho získání doprovázela řada nešťastných náhod. Ono čekání se ale nakonec opravdu vyplatilo. Dozvídáme se, jak k svícení využít slunce, buďto jako hlavní světlo nebo jako protisvětlo. Mimo to se naučíme využít již dostupnou atmosféru daného místa i jak kompletně vytvořit atmosféru vlastní. Samozřejmostí je představení různého fotografického vybavení, které lze při fotografování v exteriéru využít. Třešničkou na dortu jsou různé triky a speciální techniky, které naši fotografii jednoznačně ozvláštní.

Zpracování

Jak lze vidět z přiložených snímků, samotná výuka probíhá přímo v praxi. Žádné sezení v lavicích a nudné teoretické spekulování se konat nebude. Díky tomu okamžitě vidíme výsledek a vše si tak celkově lépe zapamatujeme. Samotný výklad pana Stanislava Petery je snadno pochopitelný a celkově působí profesionálním dojmem. Jak jsme si již řekli, na každém disku nalezneme jednotlivé finální snímky a ke každé fotografii navíc obrázek, znázorňující přesné rozmístění světel. Snadno tak můžeme napodobit světelnou atmosféru každého snímku. Oproti jeho výukovým DVD Profesionální Postprodukce v2 je však o něco horší zvuk, který zachytává také ozvěny a podobné parazitní zvuky.

Shrnutí

Výuková DVD Světlo: Kompletní edice poskytují naprosto vynikající obeznámení se světlem na fotografii. Nejdříve se naučíme nanejvýš důležité základy a pokračujeme názorným svícením všech možných scén. Spolehnout se samozřejmě můžeme na naprosto profesionální přístup slavného fotografa Stanislava Petery a jeho vynikající podání. Naše redakce nemůže jinak, než tyto DVD všem fotografům jednoznačně doporučit.

Výhody:

  • Srozumitelný výklad
  • Přiložené fotografie výsledných snímků
  • Nízká cena

Nevýhody:

  • Kvalita zvuku

Hodnocení redakce:  87 %

Článek Světlo: Kompletní Edice – Mistrovské ovládání světla byl publikován 7. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...