Zoner Photo Studio 15 – Podzimní smršť novinek z Brna

Tagy:  Zoner Photo Studio 15, ZPS 15, Zoner, Photo Studio, editor, správce, fotky, fotografie, foto, průzkumník, prohlížeč, RAW, fotografování, editace, foto, bitmapa, HDR

Sponzorované odkazy

Zoner Photo Studio 15 – Podzimní smršť novinek z Brna

Český Zoner je na poli správců a editorů fotografií důležitým hráčem nejenom v tuzemsku. Každý podzim si pro uživatele připravuje řadu novinek v nové verzi a tak se i nyní na trhu ukázala nová verze s číslovku 15. Novinek je opravdu dostatek a dostalo se i na změnu uživatelského rozhraní. Pojďme se tedy podívat na ty nejzajímavější novinky…

Patnáctková smršť novinek

Patnáctá verze nám přinesla opravdu celou řadu novinek. Nejprve se zaměříme na ty nejzřetelnější. Týkají se samozřejmě úprav a rozložení uživatelského rozhraní. Na první pohled se nové Photo Studio sice nezměnilo, ale jakmile otevřete Editor, ukáže se vám zbrusu nový panel umístěný v pravé části. Obsahuje celou řadu základních i pokročilejších úprav fotografií a tak odpadá nutnost otevírat nová okna i při základních úpravách. Tento panel vám nabídne celou řadu nastavení expozice, vyrovnání bílé a barev. Souhrnně vše ihned vidíte na histogramu. Navíc obsahuje i tonální křivku, díky které může být práce s barvami ještě efektivnější. Všechny nastavené parametry si můžete uložit pro pozdější použití.

Editor a nový pravý nástrojový panelEditor a nový pravý nástrojový panel

Pokud přepnete na druhou záložku panelu máte k dispozici řadu přednastavených filtrů, které jsou dobře známé z konkurenčních editorů či z mobilních telefonů. Jediným kliknutím vám umožňují razantnější nepřehlédnutelnou úpravu fotografie. Jedná se o klasické úpravy barev či ořezy.

Další velmi povedenou inovací jsou pokročilejší možnosti v oblasti importu a synchronizace zpracovávaných dat. Synchronizaci lze provádět obousměrně a je s ní spojena i možnost zálohy originálu. V praxi taková záloha funguje velmi snadno, neboť ZPS 15 uloží originální snímek do své složky a pokud se někdy vzpomenete, že chcete provedenou úpravu vrátit zpět, stačí vám k návratu jen několik kliknutí. Nevýhoda je zřejmá. Záloha si vyžádá větší množství úložného prostoru na pevném disku.

S modulem Import se skvěle pracujeS modulem Import se skvěle pracuje

Import doznal mnoho změn, a tak nyní umožňuje automaticky stahovat data z připojených zařízení. Můžete si tedy nastavit třeba podmínku, že data z paměťové karty bude ZPS 15 stahovat do složky A, zatímco data stažená z mobilu budou stahována do složky B. Zařízení potom stačí jen připojit a o zbytek už je postaráno. Při tom patnácté Photo Studio umí fotografie otáčet do správné polohy podle EXIF informací.

Od importu se můžeme přesunout rovnou k exportu, který zůstává více méně beze změn. Program stále podporuje Flicker, Picasu, Facebook a samozřejmě Zoneramu, která otevírá spolu s ZPS 15 nové možnosti. Fotografie totiž můžete rovnou upravovat na Zoneramě a nemusíte je stahovat na lokální disk. Zonerama však zůstává stále při starých parametrech. Maximální dostupná kapacita úložiště je 2 GB a velikost fotografií je maximálně 1920 pixelů na delší straně. Dobrou zprávou je existence klienta pro Zoneramu na mobilním operačním systému Android.

Nastavení zálohování originálůNastavení zálohování originálů

Ergonomie je opět o krok dále

Ergonomie se opět posunula o kousek dál. Vedle již zmíněných novinek v oblasti uživatelského rozhraní přichází také panel Náhledy ve výchozím nastavení aplikace v modulech Editor a Prohlížeč. Stále si však můžete uživatelské rozhraní ZPS 15 upravit do jisté míry dle svých představ. Další příjemnou novinkou, která šetří drahocenné pixely na monitorech, je integrace jednotlivých **záložek modulů do horní lišty aplikace. Maličkost, která v dnešní době širokoúhlých displejů potěší.

Modul Prohlížeč – všimněte si integrace záložek modulů v horní lištěModul Prohlížeč – všimněte si integrace záložek modulů v horní liště

Staré známé

Menších změn se dočkaly i staré známé nástroje. Například v oblasti HDR úprav přibyly nové možnosti. To samé platí i pro retušovací štětec, s nímž se nyní pracuje o poznání snáze. Zajímavou novinkou je také nástroj Tilt-Shift pracující s ostřením obrázku dle stanovených parametrů v určité oblasti. Nastavení jsou široká a nástroj funguje velmi dobře.

Samozřejmostí nového Zoneru je přítomnost 64 bitové verze již ve výchozí instalaci. Můžete si tedy vybrat, jakou verzi zrovna spustíte. K plynulému chodu napomáhá i pokročilejší podpora výpočtů grafickou kartou a celkové zrychlení celé aplikace.

Nástroj Tilt-ShiftNástroj Tilt-Shift

Home a Pro – nic víc

Zoner Photo Studio stále dodržuje velmi přehlednou cenovou politiku. Svým uživatelům nabízí dvě verze – Home a Pro. Jejich zaměření i cena je jasná. Verze Home postrádá funkce, jako například RAW modul, HDR nástroje, Tilt-Shift či pokročilejší nástroje pro práci se šumem, barvami a expozicí. Chybí i podpora Synchronizace složek. Cena se však usadila na příjemných 750 korunách. Při přechodu ze starší verze se můžete dostat dokonce na necelých 500 Kč. Plnotučná verze Pro naopak stojí 1500 Kč a při přechodu lze koupit za necelých 800 Kč.

LicenceLicence

Zoner Photo Studio 15 stojí za to

Zoner Photo Studio 15 přineslo pravidelnou várku novinek a optimalizace oblíbeného správce a editoru fotografií. V současné verzi musím vyzdvihnout lepší práci s HDR, panel na pravém boku editoru a v neposlední řadě také modul Import. Pochválit lze i další menší inovace jednotlivých nástrojů. Přechod může být pro leckteré uživatele zajímavý, pokud ale nebudete přecházet ze starší verze Home na novější. Verzi ZPS 15 Home totiž chybí některé novinky 15. vydání ZPS.

Jinak však opět mohu Zoner Photo Studio 15 vřele doporučit, neboť se jedná o vynikající editor a správce fotografií. Pokud stále nevíte, co dát svým blízkým k Vánocům, zakoupení licence verze Pro může být ideálním překvapením pod stromeček.

Hodnocení redakce:  95 %

Výhodná koupě

Výhody:

  • Mnoho inovací a vylepšení
  • Panel na pravé straně v editoru
  • Modul Import
  • Lepší podpora výpočtů grafické karty
  • Cena

Nevýhody:

  • Nevýhodný přechod z verze Home 14 na 15

Článek Zoner Photo Studio 15 – Podzimní smršť novinek z Brna byl publikován 30. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...