Úplná údržba Windows na jednom místě

Tagy:  CCleaner, TuneUP Utilities, Advanced WindowsCare, ke stažení, download here, freeware, fast download, čištění počítače, čištění notebooku, vyčistěte svůj počítač, zrychlení počítače, urychlete systém, rychlejší zapnutí Windows, zachraňte svůj systém, konec sekání windows

Sponzorované odkazy

Úplná údržba Windows na jednom místě

Pokročilejší uživatelé operačního systému Windows dobře vědí, že se systém rychle zanáší. Stabilita i rychlost našeho osobního počítače tak nemilosrdně klesá. Jak tomu můžeme zabránit? Nástroje, které si nyní představíme, udrží náš stroj v co nejlepší možné kondici.

Advanced system care – skenování v jednoduchém režimuAdvanced system care – skenování v jednoduchém režimu

CCleaner

Jednou z nejznámější aplikací je jednoznačně CCleaner. CCleaner je velice rychlý a důkladný prográmek. Tato aplikace provádí analýzu dat, které nejsou v systému potřebné a ihned je maže. V našem případě bylo například nalezeno 16GB ke smazání. Dále pak lze vyčistit všechny registry či odinstalovat nepotřebné aplikace. CCleaner je dostupný hned ve třech verzích a to sice CCleaner free, který je samozřejmě zcela zdarma. Dále CCleaner Professional, který nabízí vyšší rychlost, větší bezpečí a automatické aktualizace nejvyšší verze. CCleaner Business Edition nabízí stejné výhody jako předchozí verze, je však vhodná pro komerční využití. To vše je dostupné v českém jazyce a lze také zvolit automatické čištění při startu počítače. Podobný článek si můžete přečíst zde.

CCleanerCCleaner

Advanced WindowsCare

Dalším oblíbeným programem pro optimalizaci systému je Advanced WindowsCare, který nabízí velmi líbivé moderní uživatelské prostředí. Kromě toho program poskytuje velmi pokročilé čištění. Stačí jedno kliknutí a skenování i čištění může začít. Konkrétně se aplikace zaměřuje na odstranění malware, opravu registrů (ihned po vyčištění CCleanerem našel tento program dalších 635 chyb), ale také zrychlení internetu speciální optimalizací, vyčištění soukromí či opravu zástupců. To vše je opět v českém jazyce a k dostání ve FREE nebo PRO edici. Edice PRO je pak samozřejmě placená a za naše peníze získáme navíc až 3× rychlejší přístup k internetu, bezpečné surfování v reálném čase a 2× rychlejší chod celého PC. Po přepnutí do režimu pro experty se objevuje celá řada možností, jak si s našim systémem pohrát. Můžeme třeba zmínit průzkum využití paměti RAM a vypnutí nepotřebných procesů nebo ničení smazaných dat, aby již nešly nikdy nikým obnovit.

Advanced system care – prostředí pokročilejšího režimuAdvanced system care – prostředí pokročilejšího režimu

TuneUP Utilities

Jednou z nejstahovanějších aplikací je také ToneUP Utilities. A není divu. Vyniká jak svou jednoduchostí grafiky, tak ovládáním. Po instalaci se objeví jediné velké tlačítko, na které stačí kurzorem kliknout a optimalizace může začít. Po pár minutách se již objevují výsledky, které zahrnují opravy registrů, defregmentaci registrů, odstranění špatných zástupců či optimalizaci zapínání a vypínání systému. Zajímavým zjištěním je, že přestože byly registry vyčištěny předchozími dvěma programy, opět se našlo na 259 chyb. TuneUP funguje také ve Windows 8 a je samozřejmě kompletně zdarma k vyzkoušení. Podobně jsme vás o této aplikaci informovali zde.

TuneUpTuneUp

Reinstalace a obnovení systému

Pokud vám žádný z výše uvedených programů téměř vůbec nepomáhá, je zapotřebí úplně nová instalace operačního systému. To je pravděpodobně nejdůslednějším řešením, u kterého si můžete být jisti, že naprosto vyčistí váš stroj. Poněkud modernějším řešením je pak obnova systému. Ta funguje na principu uložení rozložení systému v době, kdy je velmi rychlý a stabilní, což bývá většinou ihned po reinstalaci. V případě zanesení systému pak vyvoláme tento původní stav a vše je vyřešeno. Samotnou obnovu systému brzy popíšeme v samostatném článku.

Závěrem

Windows je křehký operační systém a musíme o něj zkrátka pečovat. V opačném případě bude stále zpomalovat a chybovost naopak poroste. S výše uvedenými nástroji by však měla být kompletní údržba hračka. Důkladnější ochranu pak nabízí obnovení systému, kterou si popíšeme zase příště.

Článek Úplná údržba Windows na jednom místě byl publikován 20. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...