TuneUp Utilities 2012 – Kompletní sada pro údržbu počítače

Tagy:  TuneUp Utilities 2012, Tuneup, tune up, údržba systému, čištění systému, správa, ladění, tuneup utilities čeština

Sponzorované odkazy

TuneUp Utilities 2012 – Kompletní sada pro údržbu počítače

Na trhu je celá řada různých nástrojů pro správu, čištění a údržbu systému. Některé jsou placené, jiné pro změnu ne. TuneUp Utilities 2012 je zástupcem placených řešení a přináší nám kompletní údržbu počítače na jednom místě. Naší recenzí se zaměříme na klíčové vlastnosti a především na argumenty, proč kupovat placený program pro údržbu.

Nová verze a její novinky?

TuneUp Utilities je program s letitou tradicí a slušnou základnou spokojených uživatelů. My už jsme o něm také jednou psali v naší recenzi, a tak se pojďme podívat, co nového nám přinesla nejaktuálnější verze 2012.

Máte-li zkušenosti se staršími verzemi TuneUp Utilities, jistě si všimnete jedné změny, Režimu optimalizace. Tvůrci totiž zapracovali na možnosti optimalizace počítače s určitými kritérii. Turbo mód je známý již z předchozí verze a má za úkol vypnout všechny nepotřebné procesy, služby a další zbytečně zatěžující zařízení. Díky tomuto módu můžete z počítače vyždímat maximum.

Nastavení integrace do systémuNastavení integrace do systému

Hlavní novinkou je Ekonomický režim určený především pro majitele přenosných počítačů, kde hraje prim co největší úspora energie. Ekonomický režim je v podstatě náhradou klasických power manažerů dodávaných přímo výrobci notebooků. Umí tedy omezit frekvenci procesoru, vypínat nepotřebné služby systému atd. Avšak nic nového. Velkou část těchto šetřících funkcí zvládne i sám operační systém. Nutno dodat, že oba tyto režimy je třeba před používáním nakonfigurovat.

Konfigurace Ekonomického režimuKonfigurace Ekonomického režimu

Další podstatnou novinkou je TuneUp Deactivator, který umí automaticky deaktivovat nepotřebné programy v pozadí. Antivirového programu a firewallu se deaktivace netýká za žádných okolností.

Instalace a první spuštění

Instalace je velmi jednoduchá a k úspěšnému dokončení stačí jen několik kliknutí. Pokud potřebujete instalaci více nakonfigurovat, existuje také průvodce pro uživatele, kteří chtějí mít instalaci plně pod kontrolou. V instalačním průvodci se neskrývá žádný záludný krok, proto ji zmiňuji jen v krátkosti.

S prvním spuštěním TuneUp Utilities je spojeno několik kroků prvotní kontroly počítače a aplikace. Prvním krokem je kontrola aktualizací a jejich případné stažení. S tím je spojeno také otevření stránek výrobce s tipy a triky pro používání TuneUp Utilites. Dále vás čeká nabídka přihlášení newsletteru. Ten naštěstí lze přeskočit a navíc se vám již nikdy neukáže při spuštění.

Dalším krokem je prvotní analyzování a čištění systému. Program prohlédne registry, nefunkční zástupce, dočasné soubory, fragmentaci disku a nakonec také možnosti optimalizace zapnutí a vypnutí systému. Kontrola trvá jen chvíli a ihned po dokončení vidíte problémy. Můžete je buď hned vyřešit, nebo rovnou přejít do základního rozhraní TuneUp Utilities.

Kontrola a čištění jedním kliknutímKontrola a čištění jedním kliknutím

Klíčové vlastnosti

Klíčovou vlastnosti TuneUp Utitilites je bezesporu ucelenost všech nástrojů pro údržbu na jednom místě. Žádné další aplikace a nástroje pro údržbu. Vše v jednom rozhraní skryté v několika kartách. První karta ukazuje stav vašeho systému a případná doporučení pro vyčištění a optimalizaci systému. V následujících kartách jsou potom jednotlivé nástroje a jejich nastavení. Naleznete zde nástroje pro deaktivaci programů běžících na pozadí či programů spouštěných při startu systému. Dále se zde nachází konfigurátory výše zmíněného ekonomického a turbo režimu. Můžete také spustit jednotlivé údržbové úlohy, jako je defragmentace disku, čištění registrů a mnoho dalších.

Optimalizace systémuOptimalizace systému

V další kartě se nachází nástroje pro uvolnění místa na disku. Líbil se mi součet potenciálních úspor místa v systému a možnost zobrazení jednotlivých dat, která mají být smazána. V určitém případě se může hodit i bezpečné vymazání dat způsobující nemožnost obnovení takto smazaných dat.

Uvolnění místa snadno a rychleUvolnění místa snadno a rychle

Následující karta se zajímá o chyby a problémy v systému a na pevném disku. Navíc je zde i nástroj pro obnovu omylem smazaných dat. V této kartě jsou povedené přehledy informací o systému a o běžících procesech.

Chyby a problémy v systému a počítačiChyby a problémy v systému a počítači

V poslední kartě jsou potom možnosti pro přizpůsobení systému, ať už se jedná o vzhled či obsah nabídky Start a podobně.

Nástroje pro přizpůsobení systémuNástroje pro přizpůsobení systému

Všechny funkce programu se dají zobrazit kliknutím na tlačítko Všechny funkce. Existuje také hromadná analýza a čištění na jedno kliknutí. Ta je automaticky spuštěná ihned po instalaci a můžete ji vyvolat i z rozhraní aplikace.

Souhrn všech funkcí a nástrojůSouhrn všech funkcí a nástrojů

Verdikt

TuneUp Utilities 2012 je zajímavým nástrojem pro údržbu systému, má ale i své chyby. Čeština bohužel není součástí výchozí instalace a musíte si ji stáhnout dodatečně. Navíc ji nevytváří vývojáři TuneUp Utilities. Dalším neduhem TuneUp Utilities je neustálé hlášení všelijakých problémů a doporučení pro čištění systému. Tyto hlášky lze naštěstí vypnout v položce Nastavení. V nastavení je mnoho možností integrace do systému. Dále je třeba počítat s neustálým chodem TuneUp Utilites v pozadí.

Říkáte-li si, že je TuneUp určen naprostým PC začátečníkům nebo zcela běžným uživatelům, není tomu tak. I přes časté zálohování systému může nezkušený uživatel svým zásahem narušit chod systému.

TuneUp Utilities opravdu zastřešuje mnoho nástrojů, nicméně většinu těchto funkcí obsahuje i samotný systém a aplikace dostupné zdarma. Vyvstává tedy otázka – proč za to platit?

Moje hodnocení:  75 %

Výhody:

  • Přehledné uživatelské rozhraní
  • Množství nástrojů
  • Údržba na jedno kliknutí
  • Pravidelná záloha systému

Nevýhody:

  • Dodatečná instalace češtiny
  • Běží stále v pozadí
  • Lze nahradit systémovými a zdarma dostupnými nástroji

Článek TuneUp Utilities 2012 – Kompletní sada pro údržbu počítače byl publikován 3. září 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...