Srovnání WinRARu a 7-Zipu

Tagy:  Vyplatí se koupě WinRARU? Test komprimačních souborů, která komprimace je nejlepší?, komprimace, WinRAR

Sponzorované odkazy

Srovnání WinRARu a 7-Zipu

Dnes si srovnáme dva známé programy určené především ke komprimaci. Otázka je jasná. Vyplatí se kupovat plnou verzi WinRARu nebo nám zcela postačí 7-Zip, který je zdarma v celé své kráse? Představme si krátce samotné programy, následně proveďme několik testů a výsledky jistě budou mluvit za vše.

WinRAR

WinRAR ke komprimaci využívá formát RAR, což je formát vlastněn výhradně tímto programem. Proto není dovoleno, aby tento formát vytvářely jiné aplikace. WinRAR je primárně určen pro Windows. Na Linuxu a OSX jej lze sice spustit také, ale zde nemá aplikace ani grafické prostředí. Hlavní nevýhodou, která vedla i ke vzniku této recenze je omezená zkušební doba, která činní 40 dní. Poté nám program sice může jít dále, ale program takto používáme nelegálně a je třeba zaplatit za plnou verzi. Cena činí zhruba 850 korun pro fyzické osoby a** 950** pro právnické osoby.

Komprimace WinRARKomprimace WinRAR

7-ZIP

7-ZIP je naproti tomu zcela zdarma, neboť je vyvíjen pod licencí GNU LGPL. Tento komprimační program lze spustit na Windows, Linuxu, OSX, ale také v DOSu. Výchozím formátem pak je 7z, přestože 7-ZIP umí vytvářet také ZIP,  TAR, GZ, BZ2 a XZ. Kromě klasické komprimační služby se chlubí tento prográmek také správcem souborů, který může připomínat Total Commander (podrobnosti si můžete přečíst zde).

Komprimace 7-ZIPKomprimace 7-ZIP

Test

Přejděme nyní k testování kvality samotné komprese. Měřit budeme čas dané operace a samozřejmě velikost zabaleného souboru. Programy samozřejmě nabízí několik časově odlišných metod, z čehož my budeme používat pouze tu nekvalitnější. Zabere sice o zlomek více času, ale právě zde se projeví největší rozdíly mezi komprimacemi jednotlivých aplikací. Komprimovat budeme hned několik druhů souborů zvlášť a to sice textové soubory, filmy a hudbu. Pro úplnost uvádíme sestavu, na které budou testy probíhat. Procesor Intel i5 –2,79GHz (4 jádra), Základní deska Gigabyte GA-P55A-UD4, operační paměť 4× Kingston 4GB= 16GB RAM.pevný disk Western Digital. Operační systém: Windows 7 Home, 64bit.

Textové soubory

Prvním testem bude zabalení stovek textových souborů, naplněné nejrůznějšími texty všech možných jazyků.

Filmy

Zabalili jsme rovnou 5 filmů formátu .avi. Výsledná velikost je 6,69GB, nakolik se zabalením tedy zmenší? WinRAR zkomprimoval vše do RARu v čase 17:25 o velikosti 4,94. 7-ZIP naproti tomu do pouhých 3,83GB v čase 23:32, samozřejmě ve formátu 7-ZIP.

Hudba

Jako hudbu jsme zabalili desítky alb v nejrůznějších formátech. Celková velikost je 700MB.

Závěrečné hodnocení

Jak je patrné z výsledků výše, 7-ZIP zvládá lepší kompresi, avšak platí za to delším časem. Je tak na každém uživateli, zda spěchá nebo dá přednost kvalitnějšímu zabalení a úspoře místa. Dle našeho názoru ale program WinRAR nemá cenu kupovat. V případě nedostatku času lze u 7-ZIP pouze zvolit rychlejší metodu. Naopak pokud chceme co nejlepší komprimaci, u WinRARU nám nepomůže žádné nastavení.

Článek Srovnání WinRARu a 7-Zipu byl publikován 8. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...