Outlook.com – Stane se e-mailovým králem?

Tagy:  Outlook.com, Outlook, Microsoft, MS, Hotmail, Live mail, e-mail, freemail, schránka, pošta, elektronická pošta, Windows Live Mail, SkyDrive, POP3

Sponzorované odkazy

Outlook.com – Stane se e-mailovým králem?

Název Outlook jistě velmi dobře znáte z kancelářského balíku Microsoft Office. V nedávné době Microsoft spustil novou e-mailovou službu Outlook.com, o které jsme vás již v krátkosti informovali v novince. Zaměřili jsme na ní hledáček. Vypadá velmi nadějně, ale ovlivní současný trh e-mailových služeb?

Pozoruhodná konkurence

Outlook.com nabízí vedle neotřelého a povedeného rozhraní ve stylu Modern UI z Windows 8, také neomezenou kapacitu e-mailové schránky, úzké propojení s cloudovým úložištěm SkyDrive a v neposlední řadě také bleskový chod. Jmenovat bych mohl také veškeré funkce ze starší služby Hotmail, kterou právě freemail Outlook.com brzy zcela nahradí.

Prvním nezbytným krokem je bezesporu registrace, kterou můžete provést přímo na webu Outlook.com. Po zadání jména, data narození a pohlaví je čas k vytvoření názvu účtu a vyplnění hesla. Jedinou doménou je @outlook.com. Při testování mi však byly nabídnuty i alternativní domény, jako například @hotmail.cz či @hotmail.com. Pro zabezpečení můžete zadat buď telefonní číslo, nebo alternativní e-mail s kontrolní otázkou. Povinným krokem je bohužel zadání poštovního směrovacího čísla a státu.

Protože je služba krátce po startu, nabízí mnoho volných e-mailových adres. Pokud chcete mít příjmení a jméno bez otravných čísel a dalších znaků, zaregistrujte se co nejdříve.

Pokud přecházíte z jiné služby či desktopového klienta, Outlook.com vás jistě potěší. Podporuje totiž import kontaktů jak z mnoha webových služeb, tak i ze souboru CVS. Pro příklad uvedu možnost exportu například z Gmailu, Facebooku či LinkedIn.

Uvítací e-mail a uživatelské rozhraníUvítací e-mail a uživatelské rozhraní

S lehkostí a efektivitou

Jedním z nejdůležitější prvků e-mailové služby je bezesporu uživatelské rozhraní a kvalita jeho ovládání. Na první pohled působí rozhraní čistě a vzdušně. Nikde nic zbytečně nepřekáží ani neruší. Pokud by vám nevyhovovala výchozí barva rozhraní, lze ji změnit několika kliknutími v horní liště. Velmi potěšila absence jakékoli reklamy v rozhraní služby, místo které je dlaždice věnovaná spojení se sociálními sítěmi. Přímo z jejího rozhraní tedy můžete komunikovat s přáteli například na Facebooku. Otázkou zůstává, jak dlouho Outlook.com vydrží bez reklam.

Nastavení – při rozkliknutí jednotlivých položek se ihned zobrazí popisNastavení – při rozkliknutí jednotlivých položek se ihned zobrazí popis

Vedle svižného chodu celé služby pochvaluji také intuitivní a efektivní ovládání, s nímž se snadno skamarádíte během mžiku. Oproti starému Hotmailu je to mílový krok kupředu. V položce nastavení mě potěšil popis jednotlivých položek usnadňující jejich pochopení.

Přehlednost na prvním místě

Přehledné rozhraní je přítomné také při psaní nových zpráv. Obejde se bez zbytečných předělů, které v praxi vůbec nescházejí. Celé rozhraní je rozděleno na tři části. Levý panel je z poloviny určen pro výběr příjemců. Druhá polovina není nijak využitá, což je škoda. Můžeme předpokládat, že se zde po větším zaběhnutí služby objeví reklamy. Při vkládání nových příjemců je tento prostor dočasně překryt vyhledanými výsledky.

Píšeme e-mailPíšeme e-mail

Pokud do e-mailu přiložíte přílohu v podobě obrázků, otevírá se vám řada zajímavých možností. Služba vám nabídne vedle odeslání obrázků v plné velikosti přímo v příloze také zmenšení na určitou velikost či rychlé vytvoření nové galerie ve službě SkyDrive. Vytvořená galerie na SkyDrive se smaže po 30 dnech od vytvoření.

Vkládání a úprava obrázkových přílohVkládání a úprava obrázkových příloh

Přijdou-li vám v příloze obrázky, můžete si je nechat zobrazit jako jednoduchou prezentaci. Dokumenty můžete otevřít ve webové službě Office Web Apps, k níž získáte přístup již při registraci nového mailu. To samé platí i v případě SkyDrive.

Správný úklid a třídění

Outlook.com nabízí, vedle funkcí dobře známých ze starého Hotmailu, také další zajímavé funkce. Jde například o tzv. Úklid, což je ve své podstatě filtrování pošty s možností tvorby vlastních pravidel. Můžete tak snadno nechat automaticky mazat, přeposílat či přesouvat příchozí e-maily od určitého kontaktu.

Čtení dokumentů v cloudovém WorduČtení dokumentů v cloudovém Wordu

Položka Kategorie je určitou obdobou štítků. Lze je snadno vytvářet a třídit podle nich všechny e-maily. Automaticky bez nastavení jsou oštítkované e-maily s přílohami. Můžete tak snadno odfiltrovat e-maily s fotografiemi a dokumenty.

Posílání dočasné galerie přes SkyDrivePosílání dočasné galerie přes SkyDrive

Nepotěšující vlastnosti

Outlook.com si chválu zaslouží, ale má i své nedostatky. Pokud jste zvyklí přetahovat přílohy přímo ze správce souborů, u Outlook.com s tímto způsobem nepochodíte. Všechny přílohy musíte přikládat prostřednictvím klasické nabídky pro vkládání souborů do e-mailu. Naštěstí lze jedinou nabídkou přidat více souborů najednou. Soubory nelze přetahovat ani ze SkyDrive . Nevyhovovala mi také absence automatického ukládání konceptů při zavření okna. Snadno tak můžete přijít o rozepsaný e-mail. Možná jde spíše jen o zvyk z Gmail, kde je bez jakékoli otázky koncept uložen a pravidelně ukládán.

Vždy jste dotázáni na uložení konceptu – chybí automatické ukládáníVždy jste dotázáni na uložení konceptu – chybí automatické ukládání

Největším nedostatkem Outlook.com je bezesporu chybějící podpora IMAP protokolu. V dnešní době je jasným standardem podpora IMAP jak ve webových službách, tak i v desktopových klientech. Musíte se tedy spolehnout na zastaralý protokol POP3. Jakousi záplatou je vlastní protokol pro komunikaci webového Outlooku a desktopových klientů z dílny Microsoftu. Není to však plnohodnotná náhrada, neboť protokol nepodporují alternativní klienti.

KontaktyKontakty

Zatím bez reklam

Outlook.com se ukázal jako silný konkurent pro Gmail. Oprostil se od těžkopádnosti starého Hotmailu a nabízí uživatelům vzdušné a především intuitivní rozhraní v češtině. Neomezená kapacita je také vítána a propojení se SkyDrive a práce s přílohami si také zaslouží pochvalu. Na druhou stranu mi chybí možnost snadného přetáhnutí souborů z pevného disku do přílohy. Velkým mínusem je bezesporu absence IMAP. Suma sumárum dostává Outlook.com nadprůměrné hodnocení.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Uživatelské rozhraní a ovládání
  • Neomezená kapacita schránky
  • Práce s přílohami
  • Zatím bez reklam
  • Snadný import kontaktů

Nevýhody:

  • Nelze přetáhnout přílohu přes Průzkumník
  • Chybí podpora protokolu IMAP
  • Nutnost zadávat PSČ při registraci

Článek Outlook.com – Stane se e-mailovým králem? byl publikován 11. března 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...