Neničte své uši - Nejlepší tipy pro kvalitní rip hudby!

Tagy:  rip, hudba, mp3, cd, wav, komprese, kvalitní zvuk. zvuk, sound, muzika, stahování CD, kvalitní MP3

Sponzorované odkazy

Neničte své uši - Nejlepší tipy pro kvalitní rip hudby!

Hudba se již dávno stala běžnou součástí našich životů a v posledních letech spolu s rozvojem multimédií dochází i k revoluci jejího zpracování. Klasická média – CD nosiče, audiokazety nebo vinyly pomalu, ale jistě ustupují moderním MP3 přehrávačům, chytrým mobilním telefonům nebo zkrátka webovému sdílení hudby (YouTube, Soundcloud, MySpace, Bandzone). Díky tomuto trendu se klade stále větší důraz na rip hudby, jinými slovy převod z CD, či jiných hmotných médií do virtuální podoby. Existuje mnoho formátů od MP3, přes WAV, FLAC nebo M4A, ale protože ne všechny jsou tolik rozšířené a kompatibilní se všemi přehrávači, zaměříme se dnes výhradně na MP3.

MP3 – mýty a fakta

Představme si modelovou situaci. Doma máte starou sbírku cédéček své oblíbené skupiny z mládí, kterou chcete převést do formátu MP3 a uchovat si jí v počítači pro následné použití. MP3 samo o sobě je tzv. „ztrátovým formátem“, tedy podobně jako u fotografií a u nejběžnějšího ztrátového formátu JPEG dochází ke kompresi dat, která následně sníží kvalitu dané fotky nebo písničky. K čemu je to dobré? Samozřejmě existují i formáty jako WAV, které nijak nemění kvalitu nahrávky, ale jejich zásadní nevýhodou je mnohonásobná velikost výsledného souboru v porovnání s MP3. Mnoho zlých jazyků tvrdí, že MP3 ničí výsledný zvuk a už to pak „není ono“. To však není zcela pravda, neboť zásadně záleží na kvalitě, ve které danou hudbu ripujete.

Není MP3 jako MP3

Pojďme se tedy podívat, na jakém principu funguje nejběžnější audio formát MP3. Jde o jakýsi soubor modelů a komprimačních algoritmů, které říkají, co je lidské ucho schopné slyšet a co ne. Přebytečné zvuky, námi neslyšitelných frekvencí totiž tvoří značnou část nahrávek, kterou lze „vystříhat“ a tím zmenšit výslednou velikost souboru. Čím je komprese větší, kvalita hudby klesá, ale také klesá velikost souboru. Rozlišujeme dva druhy – kompresi s fixní rychlostí a kompresi s variabilní rychlostí. Častěji používaná je fixní rychlost, kdy je kvalita záznamu konstantní. Většina programů pro kopírování hudby je implicitně nastavena na střední kvalitu – 128kbps. Taková nahrávka má velmi malou velikost (3min skladba okolo 3MB), ale zároveň degraduje kvalitu zvuku. Mnohem lepší je proto zvolit vždy nejvyšší kvalitu – 320kbps. Výsledný zvuk je pak prakticky nerozpoznatelný od originálu, ale musíme počítat s více jak dvojnásobnou velikostí souboru.

Přehled kvality MP3Přehled kvality MP3

Co je to VBR?

Dle mého názoru vůbec nejlepším řešením, je užití technologie proměnné rychlosti VBR (Variable Bit Rate). Z vlastních zkušeností mohu tento druh komprese jedině doporučit. Rychlost přenosu se adaptuje na průběh skladby a tak určitá místa komprimuje více než jiná a naopak. Ve výsledku dostáváme zvuk, jehož rychlost přenosu kolísá v daném rozpětí kilobitů za sekundu, velikost je nižší než u 320kbps, ale kvalita zůstává zachována. Po letech poslouchání, se dokonce klaním k názoru, že VBR 0, stále používanější standard ripu hudby, zní ve výsledku lépě, živěji a není tolik plochý jako fixní 320kbps. Nutno podotknout, že pro takové srovnání je nutné mít velmi kvalitní repro soustavu nebo sluchátka a stejně tak kvalitní přehrávač. Já osobně používám nejčastěji právě kompresi pomocí VBR 0.

Jak poznat kvalitu

Pokud si nejste jisti, v jaké kvalitě je vaše mp3ka, stačí kliknout pravým tlačítkem na její soubor a kvalitu najdete v záložce Vlastnosti->Podrobnosti. Pokud je přenosová rychlost jiná než 64/96/128/196­/256/320kbps, s největší pravděpodobností se jedná právě o variabilní rychlost VBR. Některé hudební přehrávače dokonce rychlost zobrazují přímo při přehrávání (Winamp, BSplayer, mobilní přehrávače PowerAmp, PlayerPro apod.).

Informace o rychlosti přenosu MP3Informace o rychlosti přenosu MP3

Programy pro rip hudby

Vůbec nejjednoduším způsobem, jak kopírovat hudbu z média do počítače, je užití Windows Media Playeru. Ten umožňuje kopírování jak v bezztrátových formátech, tak v celé výše zmíněné škále kvalit MP3. Zde doporučuji nastavit vždy 320kbps a o nic dalšího se nemusíte starat. Prostředí je intuitivní a maximálně účelové, VBR tu však chybí. Druhou možností je kopírování do WAV formátu a následný převod pomocí VBR 0 do MP3. K tomu může posloužit například zdarma dostupný program Audacity, který umožňuje ukládání v mnoha různých formátech včetně VBR 0.

MP3 může znít kvalitně

Závěrem si tedy shrňme to nejdůležitější. MP3 je ztrátový formát, který však při užití vysoké přenosové rychlosti nabízí zvuk na úrovni původního média. V současnosti nejlepší volbou je užití (nejvyšší) proměnné rychlosti značené jako VBR 0, která je součástí kodeku LAME nebo nejvyšší rychlosti 320kbps.

Článek Neničte své uši - Nejlepší tipy pro kvalitní rip hudby! byl publikován 24. dubna 2013 v 00.00 v rubrice Návody. Autorem článku je David Žid. Pro diskusi slouží komentáře (5).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...