Generování QR kódu - Buďte in a vytvořte si vlastní

Tagy:  qr, qr kód, qr code, qr generator, qr reader, qr čtečka, barcode, kódy, tvorba, vytváření, generování, kaywa, zxing, beqrious, free qr creator

Sponzorované odkazy

Generování QR kódu - Buďte in a vytvořte si vlastní

S těmito kódy jste se již určitě někde setkali. Jsou oblíbené, jsou moderní a jsou prakticky všude. Můžete je najít u inzerátů na pouličních sloupech, na tričkách, na reklamních plakátech nebo na jízdenkách pražské MHD. Pokud chcete také přispět se svou troškou do mlýna a využít někde vlastní QR kód, můžete k tomu využít volně dostupné generátory, které vám vytvoří tento čtvercový vzor přesně na míru. Co nabízejí a kde je najít?

Funkce a účel kódů

O tom, jak QR kódy vznikly, k čemu slouží a jak je přečíst, jsme vás již informovali v jednom z předchozích článků. Jen pro připomenutí – do tohoto kódu, nečitelného pro běžného člověka, můžete zakódovat informaci, kterou si pak může dešifrovat každý, kdo je vybaven přenosným zařízením se čtečkou QR kódů. Aplikace k tomu určené jsou k dispozici prakticky pro všechny platformy, takže jediné, co potřebujete do základu, je fotoaparát. Přes QR kódy můžete šířit třeba libovolný text, internetovou adresu, telefonní číslo nebo celou vizitku. Příjemce může poté s touto informací jednoduše pracovat. Není problém například otevřít přečtený odkaz v internetovém prohlížeči nebo zavolat na zobrazené telefonní číslo. Koho zajímají podrobnosti o tom, jak QR kódy fungují, kolik informací do nich lze ukrýt a jak probíhá samotný proces kódování, může všechny potřebné informace najít na Wikipedii. My se ale nyní podíváme na to, jak podobný kód jednoduše vytvořit i bez znalosti příslušných algoritmů.

Kaywa QR Code

Kaywa je jednou z nejznámějších služeb v oblasti QR kódů. Poskytuje nejen webové rozhraní, přes které můžete kódy vytvářet, ale také aplikaci do mobilních telefonů pro jejich dešifrování. Na jejich internetové stránce naleznete graficky příjemný a jednoduchý formulář. Stačí si vybrat typ kódu, který chcete vytvořit (podle něj dostane příjemce na výběr, co s přečteným řetězcem provést), do pole napravo napsat nebo vložit svůj text a kliknout na Generate Static. Kód se zobrazí vlevo a pod formulářem se objeví odkaz, z kterého si ho můžete stáhnout a uložit jako obrázek.

Kaywa ReaderKaywa Reader

ZXing Project

Komu nestačí limit 160 znaků, případně komu lépe vyhovuje čistější grafické rozhraní, může vyzkoušet generátor z projektu ZXing. Jeho název je odvozen ze slov zebra crossing a jde o knihovnu pro Javu, která je určená právě pro práci s těmito kódy. Nás ovšem bude zajímat pouze webové rozhraní, přes které můžete tyto kódy tvořit. Oproti Kaywa Readeru nabízí jednak více typů kódů (například událost v kalendáři nebo přístupové údaje pro wi-fi síť), jednak několik možnosti nastavení týkající se velikosti samotného čtverce a množství dat pro opravu chyb, takže můžete rozměry kódu rovnou přizpůsobit podle toho, kde ho plánujete využít.

ZXing ProjectZXing Project

BeQRious

Pro opravdové hračičky je určena služba BeQRious. Ačkoliv o tom příliš lidí neví, QR kódy nemusejí být pouze nudně černobílé a stejně tak nemusejí být celé zaplněné jen samými čtverci. Pokud chcete udělat svůj kód více atraktivní a zvýšit tím pravděpodobnost, že si ho někdo zkusí vyfotit a přečíst, zkuste si ho na této stránce vyladit do nějaké barvy a jako třešničku na dortu přidat doprostřed nějaký obrázek. Musí být ve formátu 50×50 pixelů a nahrát ho můžete pod záložkou Graphical. Určitě svou originalitou dokážete zaujmout.

QR kódy barevněQR kódy barevně

Free QR Creator

Nezapomněl jsem ani na ty, kteří chtějí generovat kódy bez přístupu k internetu. K tomuto účelu poslouží freeware aplikace Free QR Creator. Ta na rozdíl od předchozích online služeb generuje pouze prostý text, ale na druhou stranu nejste nijak omezeni jeho délkou. Můžete si vybrat barvu samotného kódu i barvu pozadí, měnit jeho velikost, přidávat okraj a exportovat ho jako obrázek v různých formátech. Navíc můžete vytvořit i úsporný Micro QR Code, který se hodí pro velmi malé množství textu.

Free QR CreatorFree QR Creator

Pro QR kód je důležité vybrat i to správné umístění – musí kolemjdoucího zaujmout natolik, aby vytáhl z kapsy svůj mobilní telefon a kód si vyfotil. To už je ale na vás. Každopádně ať už se rozhodnete tento kód využít jako módní doplněk, jakou součást vizitky nebo jako poutavou část reklamní kampaně, nyní již víte, kde ho vytvořit a jak ho získat pro další použití.

Článek Generování QR kódu - Buďte in a vytvořte si vlastní byl publikován 24. června 2013 v 05.00 v rubrice Internet a Návody. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...