FreeFileSync – Synchronizace do puntíku

Tagy:  Synchronizace, porovnání souborů ve složce, snadné kopírování, alternativa total commanderu, přesná synchronizace, jednoduchá synchronizace

Sponzorované odkazy

FreeFileSync – Synchronizace do puntíku

FreeFileSync je dalším z dlouhé řady aplikací sloužících k synchronizaci dat. Právě taková synchronizace velmi usnadňuje přístup i správu spousty našich souborů a tak je jen otázkou času, kdy expandující možnost synchronizace budou používat takřka všichni. Je však FreeFileSync tou správnou volbou nebo se vyplatí využít nabídky konkurence? Odpověď naleznete v tomto článku.

Úvodní obrazovkaÚvodní obrazovka

Charakteristika

Na začátek by se jistě slušelo FreeFileSync pořádně představit. Nuže, tenhle šikovný prográmek podporuje synchronizaci složek, při čemž funguje následujícím způsobem. Nejdříve ze všeho tedy musíme pochopitelně dané složky vybrat. Kromě klasického hledání procházením můžeme myší chytit cílovou složku a přetáhnout ji do okna programu, kde se automaticky načte celá cesta. Následně dané složky porovnáme (velké tlačítko vlevo nahoře), abychom dostali jasný přehled všech souborů ve složkách. Dále označíme soubory, které chceme synchronizovat a vše potvrdíme velkým tlačítkem vpravo nahoře. Celá synchronizace přitom není limitována počtem souborů a kopírují se samozřejmě také podsložky. Nechybí ani podpora sítí, příkazová řádka, odstraňování do koše a optimalizace pro větší objemy dat. Příjemná je také možnost automatického zjišťování aktualizací každý týden, díky čemuž uživatel disponuje nejnovější verzí programu.

Průběh synchronizacePrůběh synchronizace

Možnosti

Funkce dané synchronizace lze snadno měnit dle záměru uživatele. Stačí stisknout ozubené kolečko, které je hned vedle synchronizace a následně vybrat z řady možností. Tak například tzv. databáze rozpozná a provede změny na obou stranách pomocí databáze. Zrcadlení zase znamená, že složka umístěná vpravo (v programu) se bude vždy měnit takovým způsobem, aby byla totožná s levou složkou. Jednotlivé možnosti jsou přitom hned vedle popsány. Své nastavení má ale také porovnání, které ovšem již nemá tolik možností na výběr. Bohužel jsme nikde nenalezli funkci automatické synchronizace, což je jedna z nejpoužívanějších funkcí vůbec. Stěžuje si na to více uživatelů, takže to v programu skutečně buďto zcela chybí nebo jsou vývojáři natolik šikovní, že zmíněnou možnost někam zašantročili.

Možnosti synchronizaceMožnosti synchronizace

Prostředí

Vzhled aplikace může na první pohled působit vcelku nepřehledně. Netrvá však dlouho a na celé prostředí si uživatel rychle zvykne. Přesto však přetrvává určitý pocit z ne úplně dotaženého, nemoderního vzhledu. Na dnešní poměry je tedy vzhled kapánek pozadu. Díky větším velikostem hlavních tlačítek je hned jasné, které možnosti jsou prioritní. Plusem také je kompletní čeština, což samozřejmě velmi usnadňuje celkovou manipulaci. V případě zájmu pak lze zvolit i jiné jazyky.

Porovnání souborůPorovnání souborů

Hodnocení

FreeFileSync je spolehlivá a rychlá aplikace, která ovšem trošičku ztrácí v designu a některých funkcích. Pokud však hledáte jednoduchého pomocníka pro nenáročné uživatele, jste na správné adrese. Pro ty ostatní spíše doporučujeme Google Drive, o kterém si můžete více přečíst zde.

Naše hodnocení:  81 %

Výhody:

  • Jednoduchost
  • Kontrola nad synchronizace

Nevýhody:

  • Nenalezena automatická synchronizace
  • Podprůměrná přehlednost

Článek FreeFileSync – Synchronizace do puntíku byl publikován 3. června 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...