Synchronizace aneb Udržte si všude aktuální data

Tagy:  synchronizace, jak na synchronizaci, účinná synchronizace, synchro, sdílení dat, aktuální data, Dropbox, SkyDrive, Google Disk, Android, SyncToy, AllwaysSync, sync

Sponzorované odkazy

Synchronizace aneb Udržte si všude aktuální data

Synchronizace je v současné době velkého množství chytrých zařízení nutnou činností, protože chce každý mít svá data všude aktuální. V našem magazínu jsme psali již několik recenzí a jeden výběrový článek, ale nyní se na možnosti podíváme z trochu obecnějšího pohledu. Ptáte se, jaké jsou možnosti? Čtěte dále…

Snadno, ale ručně

Základem je ruční synchronizace. A teď nemyslím synchronizaci přetahováním dat za pomoci Průzkumníka Windows či jiného souborového správce. To je opravdu neefektivní a velmi zdlouhavá činnost a těžko ji lze nazývat synchronizací. Budu mluvit o aplikacích, které zvládají synchronizaci velkého objemu dat jen na jedno či několik kliknutí myší. Pokud pravidelně čtete naše články, jistě budete vědět oč jde. Zaměřím se konkrétně na aplikace, jako AllwaySync, SyncToy či PureSync.

SyncToy – náhled synchronizaceSyncToy – náhled synchronizace

Nejprve začněme zdarma dostupnými aplikacemi, kterými jsou SyncToy či PureSync. SyncToy pocházející od vývojářů z Microsoftu, což předem naznačuje, že jsou určená jen pro uživatele systémů z rodiny Windows. SyncToy nabízí velmi jednoduché uživatelské rozhraní i ovládání, nicméně neumí automaticky synchronizovat. Oproti tomu PureSync umí vedle ruční synchronizace také synchronizaci automatickou v pozadí.

Allway Sync je zdarma opravdu je pro vyzkoušení. Není omezen časově ani počtem zapnutí, jeho omezením je totiž počet synchronizovaných dat. Jakmile přesáhnete 40 000 přenesených souborů libovolné velikosti za 30 dní, program vás vyzve k zadání licenčního čísla plné verze.

Ve verzích Windows Vista a vyšších existuje Centrum synchronizace, které umožňuje synchronizaci dat mezi různými zařízeními či síťovými disky. Zařízení musí však synchronizaci touto cestou podporovat. Systém totiž sám vyhledává možné synchronizační partnerství. Co však funguje spolehlivě, je offline přístup k datům ze vzdáleného serveru. V praxi to znamená, že je obsah celého disku nebo vybraných dat zrcadlen na místní. Ve výsledku to však zabírá mnoho místa na místním disku.

SyncToy a jeho přehledné a jednoduché uživatelské rozhraníSyncToy a jeho přehledné a jednoduché uživatelské rozhraní

Pohodlně a automaticky

Již v předchozí části článku jsem zmínil několik aplikací pro automatickou synchronizaci. Uměly samozřejmě synchronizovat i ručně. Jednalo se konkrétně o aplikace Allway Sync a PureSync. Můžeme k nim přidat například aplikaci GoodSync, která též zvládá synchronizaci automaticky dle přednastavených kritérií. Všechny výše zmíněné aplikace umí synchronizovat data v nastavený čas či při připojení zařízení k počítači. Vše běží v pozadí, a tak nejste ničím rušeni. Automaticky umí pracovat i zmiňované Centrum Synchronizace, které je součástí systému Windows.

Centrum Synchronizace ve Windows 7Centrum Synchronizace ve Windows 7

AllwaySync má jediné omezení, kterým je omezené množství přenesených dat ve zdarma dostupné verzi. Jeho uživatelské rozhraní je vynikající a především česká lokalizace je na vynikající úrovni. To samé se však nedá říci o PureSync, které sice nabízí podobné funkce a srovnatelné uživatelské rozhraní, v čem však silně pokulhává, je česká lokalizace. Některé položky jsou přeložené, některé napůl a některé pro změnu vůbec. PureSync je však pro nekomerční užití zcela zdarma jen s malými omezeními, které jsou v domácím prostřední zcela pominutelné. GoodSyncznačnější omezení, neboť po 30 dnech jste omezeni pouze na 100 synchroni­zovaných aplikací.

Allway Sync – portable verzeAllway Sync – portable verze

Dobrou otázkou v automatické synchronizaci je, jak se program postará o kolize v synchronizaci. Tento problém velmi obezřetně řeší nástroj Centrum synchronizace v systému Windows, který na jednotlivé kolize upozorní, a vy tak můžete snadno rozhodnout, co je aktuálnější. Ostatní aplikace také používají pokročilejší algoritmy. Neřídí se tedy jen pomocí systémového času. Stále však platí, že při synchronizaci a především jejím nastavování je nutné být co nejobezřetnější.

Nastavení Google DiskuNastavení Google Disku

Přes internet

Dostáváme k poslední části a dnes nejpopulárnější synchronizaci dat. Vše probíhá přes cloudová úložiště, a tak můžete ke svým datům přistupovat prakticky odkudkoli. Výhody jsou jasné. Neomezený přístup, data na bezpečných serverech s několikanásobnou zálohou, možnost sdílení dat s přáteli či spolupracovníky a nakonec také nezávislost na platformě. Nevýhod je však také dostatek. Vedle nutnosti internetového připojení může někomu vadit, že jsou data uložena na cizích serverech. Další nevýhodou je horší zabezpečení, což je silně spjat o s předchozím argumentem o cizích serverech. Poslední nevýhodou může být také menší zdarma dostupná kapacita on-line úložišť. Podobně jako klasické desktopové řešení, umí i cloudová úložiště vše provádět v pozadí a automaticky. V lecčem tedy mohou klasické desktopové aplikace snadno nahradit.

Složka Google Disku v Průzkumníku WindowsSložka Google Disku v Průzkumníku Windows

O cloudových úložištích jsme toho napsali již mnoho. Recenzi Google Drive si můžete přečíst zde. Pokud chcete ucelenější přehled on-line úložišť, můžete si přečíst článek zabývající se výběrem online úložiště. Existuje celá řada dalších podobných služeb, mezi kterými je například Wuala, iCloud či třeba Ubuntu One.

Představení nového SkyDrive

Slovo na závěr

Synchronizace bude nabývat stále více na důležitosti ve světě počítačů a chytrých zařízení. Možností je opravdu nespočetně mnoho a je jen na vás, která z nich vám sedne nejlépe a kterou z nich začnete používat. Já osobně mám dlouhodobé zkušenosti se SyncToy a práce s ním je opravdu velmi snadná, leč ruční. I přesto jsem s ním zcela spokojen.

Článek Synchronizace aneb Udržte si všude aktuální data byl publikován 23. října 2012 v 05.00 v rubrice Programy a Návody. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...