iTunes 11 aneb Velké změny přichází!

Tagy:  iTunes 11 download, iTunes 11 recenze, icloud přehrávač hudby, iphone hudba, iphone synchronizace, ipod synchronizace, ipad synchronizace, apple, itunes

Sponzorované odkazy

iTunes 11 aneb Velké změny přichází!

Zatímco aktualizace desítkové verze přinášely jen drobné změny, iTunes 11 se přiklonil k razantnějším změnám a my se tak můžeme těšit na kompletně nový vzhled, vylepšenou synchronizaci i šikovné funkce. Co přesně je nového a zda se vlastně nejedná o změny k horšímu, se dočtete v tomto článku!

Představení

Pokud stále nevíte, co je iTunes vlastně zač, zde si můžete přečíst základní představení produktu. O verzi 10 jsme vás pak informovali v této recenzi . V krátkosti však můžeme připomenout, že iTunes je aplikace sloužící k přehrávání i nakupování hudby. Nepodstatnou záležitostí iTunes je také synchronizace se zařízeními zařízeními Applu, jako je iPhone, iPod nebo iPad.

Přehrávání – řazení dle skladebPřehrávání – řazení dle skladeb

Vzhled

Nejzřetelnější změnou, kterou skutečně nelze přehlédnout, je změna vzhledu celé aplikace. Menu se přesunulo z levého sloupce do horní lišty, což působí mnohem přehledněji a zároveň tak má aplikace více místa pro samotný obsah. Naše skladby si můžeme prohlížet hned několika způsoby. Konkrétně je můžeme seřadit jako skladby, alba, dle interpretů, žánrů nebo dle seznamu stop. Každé řazení přitom vypadá zcela jinak. Naší redakci se jako nejzajímavějším jeví listování alby, které trochu vypadají jako kachličky, připomínající Windows 8. Při jednom kliknutí na album se otevře celé album a vidíme jednotlivé skladby.

Pokud si nový design přece jenom nezamilujete, není třeba zoufat. Lze totiž vrátit vzhled z předchozí verze a tak má každý uživatel možnost svobodně si vybrat. Šance nechat si starý vzhled přitom není samozřejmostí, vzpomeňme třeba na sociální sítě, kde je nám nový design zkrátka vnucen.

Prohlížení albProhlížení alb

Obchod

Stejně jako přehrávač má i obchod menu v horní liště. Odtud můžeme listovat mezi nakupováním hudby, filmů, aplikací, knih nebo podcastů. Samozřejmostí je možnost třídit obsah dle žánrů. Nejzajímavější obsah či výhodné nabídky jsou zobrazovány ve slidech pod menu, což vypadá velice elegantně. Vzhled obchodu je přitom vylepšen nejen pro PC, ale také pro ostatní zařízení.

ObchodObchod

Menší verze

Přehrávač lze snadno zmenšit do malého úzkého proužku, který zobrazuje informace o skladbě. Při najetí myší na přehrávač se zobrazí klasická ovládací tlačítka. Vše je tedy velice šikovně vyřešeno. Skrze tlačítko vyhledat můžeme také snadno najít skladbu, na kterou máme zrovna náladu. Druhým tlačítkem pak rozbalíme seznam skladeb, které se mají v budoucnu přehrát.

Menší vzhled přehrávačeMenší vzhled přehrávače

iCloud

Důležitější než kdy jindy se stala synchronizační služba iCloud. Více si o iCloud můžete přečíst zde . Pomocí iCloudu se jakýkoliv obsah synchronizuje se všemi našimi zařízeními (pokud jsou tedy od Applu). Přenášejí se mimo jiné také informace, který film máme rozkoukaný. Snadno tak můžeme zastavit film na osobním počítači, nastoupit do taxíku a pokračovat v dívání na iPhonu přesně tam, kde jsme skončili. iCloud přenáší také historii našeho listování v obchodě. Pokud si tak chceme zakoupit album, které jsme poslouchali včera, ale již nevíme název, stačí se podívat do historie.

Rozbalení jednoho z albRozbalení jednoho z alb

Závěrem

Nový iTunes 11 přišel s ještě jednodušším ovládáním, ještě elegantnějším designem a ještě propracovanějšími funkcemi. Znatelně se zlepšilo i nakupování hudby a synchronizace s ostatními zařízeními. iTunes se tak stává jednou z nejlepších aplikací na správu hudby vůbec. To vše je samozřejmě k dispozici nejen pro OS X, ale také pro Windows.

Hodnocení redakce:  89 %

Výhody:

  • Vzhled
  • Ovládání
  • Možnosti
  • Jednoduchost

Nevýhody:

  • Žádné podstatné jsem nenašel

Článek iTunes 11 aneb Velké změny přichází! byl publikován 29. prosince 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...