iCloud – Vše na jednom místě

Tagy:  iPhone, iCloud, cloudové úložiště od Applu, synchronizace iPodu, iPadu, iPhonu, iMacu, iMacbooku, mějte svá data ve všech zařízeních

Sponzorované odkazy

iCloud – Vše na jednom místě

iCloud je služba americké extrémně úspěšné společnosti Apple, která světu přinesla spoustu novinek, které doslova změnily svět. Bude mít iCloud stejnou budoucnost nebo se jedná o nevýznamný nepovedený projekt. Následující řádky vám objasní, co to iCloud vlastně je a jak funguje.

Co je to iCloud?

Apple jakožto firma inovací a dokonalých produktů začala odmítat využívání osobních počítačů jakožto stanice, přes kterou se synchronizují všechny ostatní zařízení, jako třeba iPad. Přišla tedy s řešením, které uskladní všechny data uživatelů, od písniček a elektronických knih, přes kalendáře či kontakty až po všemožné dokumenty nebo školní zápisky. Konkrétně pak má každý uživatel 5GB volného místa, do čehož se však nepočítají filmy ani hudba. Postačí totiž údaje o tom, jaké konkrétní produkty vlastníme a ten je nám pak k dispozici na globálním serveru.

iCloudiCloud

Všude sebou

Ve všech zařízeních Applu je iCloud již integrován a tak není třeba jej stahovat a instalovat. Pokud jste tedy také majitelem iPhonu, iPadu, iMacu nebo iMacbooku, iCloud již ve svém zařízení jistě máte a nic vám tak nebrání jej ihned využívat. iCloud je propojený také s iTunes, o kterém jsme psali zde . Pokud si tak zakoupíme hudbu v iTunes, všechny nové skladby se začnou ihned nahrávat do našich zařízení a tak si je brzy můžeme poslechnout třeba na iPhonu nebo iPadu. Stejný průběh pak je s filmy a dalším obsahem.

Praxe

Zkusme si teď popsat příklad přímo z praxe, abychom si názorně ukázali, jak iCloud vlastně funguje. Prohlížíme si alba na iTunes a rozhodneme se některé z nich zakoupit. Po zakoupení konkrétního alba máme tyto písničky přístupné také z iPhonu nebo iPadu a můžeme je tak snadno přehrát i zde. Dále si prohlédneme náš kalendář, smažeme zrušenou schůzi ve čtvrtek, přidáme zmínku o srazu s přáteli v pátek. Dále pak změníme telefonní číslo u jednoho z kontaktů a napíšeme si poznámku o projektu, na kterém zrovna pracujeme. Všechny tyto údaje se pak naprosto automaticky objeví ve všech našich zařízeních. Můžeme tak vypnout iMac, popadnout iPhone a vyrazit ven. V našem iPhonu již máme ony poznámky, změny v kalendáři i nové číslo našeho známého.

Synchronizace kalendářeSynchronizace kalendáře

Nemáte zařízení od Applu?

Pokud hledáte úložiště pro svůj vlastní obsah pro PC, případně další zařízení, ale vlastně nic nevlastníte od Applu, máte bohužel smůlu. iCloud jakožto cloudová služba je vyhrazena výhradně pro majitele produktů této značky a všichni ostatní nemají možnost iCloud jakkoliv využívat.

Ztracený iPhone

iPhone je velmi malé, dobře přenosné a poměrně drahé zařízení. Je to snad ideální zboží k odcizení. Pokud nám byl iPhone skutečně ukraden, či jsme ho jen někde zapomněli, pomocí iCloud ho můžeme snadno zamknout či z něj smazat veškera data. Také na něm můžeme zobrazit zprávu s libovolným textem a případný nálezce tak hned ví, komu a kam telefon vrátit. Zároveň lze na mapě vidět, kde se daný iPhone přesně nachází.

Zobrazení iPhonu na mapěZobrazení iPhonu na mapě

Závěrem

iCloud se zdá být vynikající a promyšlenou službou, díky které máme všechen obsah přístupný všude. Nemusíme se ani starat o samotnou synchronizaci a jakékoliv přesouvání samotných dat. Vše se totiž děje zcela automaticky a iCloud vše sám zpřístupní na všech našich zařízení. Pro majitele výrobků jiných značek je pak samozřejmě škoda, že iCloud nemohou vůbec využít.

Výhody:

  • Rychlost
  • Automatičnost
  • Promyšlenost
  • Spolehlivost

Nevýhody:

  • Jen pro majitelé zařízení Applu

Článek iCloud – Vše na jednom místě byl publikován 29. října 2012 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...