Záloha kontaktů z telefonu - Neztraťte telefonní čísla!

Sponzorované odkazy

Záloha kontaktů z telefonu - Neztraťte telefonní čísla!

Řešíte přenos kontaktů z jednoho mobilního telefonu na druhý? Raději byste zálohovali své kontakty pro případ nouze a nevíte si rady? V článku níže se dozvíte, jaké jsou možnosti zálohy telefonů, především záloha kontaktů a sms. Zlaté pravidlo zní: „Zálohovat, zálohovat a zálohovat“.

Záloha v telefonu

Nejprve se podíváme na zálohu kontaktů a jiných věcí v telefonu. Kontakty lze zálohovat do cloudu nebo na uložiště, třeba na Vaši microSD kartu.

Android

Účet Google

Pro největší zastoupení operačního systému Android v České republice se budeme zabývat převážně zálohou kontaktů na Androidu. Nejsnadnější formou zálohy kontaktů je přímo zabudovaná funkce v Androidu, která synchronizuje Vaše kontakty se servry Googlu. Tato záloha není pro všechny uživatele, neboť třeba nemusíte Googlu a cloudu důvěřovat.

K této záloze je potřeba účet Google. Pravděpodobně ho již máte, pokud máte Android, ale dá se kdykoliv založit a přihlásit se v telefonu. Chtěl bych upozornit, že názvy jednotlivých aplikací a položek nastavení se mohou lišit telefon od telefonu, proto vždy hledejte adekvátní podobný výraz. S přihlášeným účtem v telefonu stačí nyní jít do aplikace Kontakty a zde v nastavení vybrat položku kopírovat kontakty. Zobrazí se možnosti, odkud chcete kontakty kopírovat (Telefon, SIM). Vybereme například telefon, a pak zvolíme náš účet Google. V případě SIM je to stejné, nebo obdobné. U některých zařízení musíte zvolit jinou cestu. Na začátku vyberete importovat ze SIM a následně zvolíte možnost účet Google.

Export a import kontaktůExport a import kontaktů

Pokud se rozhodnete pro tuto funkci zálohování, doporučuji v nastavení telefonuúčty a synchronizaceúčet Google nastavit automatickou zálohu kontaktů, aby se mobil o vše postaral sám při sebemenší změně v kontaktech. Své kontakty naleznte na adrese contacts.google­.com, kde si je pak můžete i zkontrolovat.

Pozor také na to, kam ukládáte nově zvolený kontakt. Můžete ho ukládat rovnou do účtu Googlu. Pokud ho vkládáte třeba do telefonu, udělejte import i na SIM, ať jej máte vždy i tady..

Offline záloha

Další možnost zálohy je vytvoření souboru s kontakty, který můžete nakopírovat na své uložiště (microSD, PC, Google Drive, Dropbox aj.). Nemusíte tedy svěřovat své kontakty Google a obecně do cloudu, ale nechat si je u sebe.

Postup je podobný jako výše. Opět zvolíme Kontakty a otevřeme nastavení. Vybereme Exportovat do paměti zařízení a zdroj exportu, například SIM. Vygeneruje se Vám soubor, který můžete uchovat třeba na domácím uložišti.

V neposlední řadě je dobrá obyčejná záloha kontaktů na SIM kartu z telefonu či opačně. V aplikaci Kontakty jděte do nastavení a zvolte zobrazit kontakty. Koukněte, kde máte své kontakty na lidi uloženy. Pokud jsou třeba jen v telefonu, nebo na SIM, tak stačí zvolit opět zvolit Importovat a následně Importovat z telefonu/SIM do SIM/telefonu.

Aplikace

Na zálohu nejen kontaktů slouží i různé aplikace. Například Helium, který zálohuje i data aplikací bez potřeby práv root. S právy root je alternativou třeba Titanium Backup.

Windows phone 10

Vlastníte-li telefon s mobilními Windows, tak je praxe prakticky stejná. Kontakty se zálohují na účet Microsoftu a to automaticky. Musíte mít opět propojený účet Microsoft a Váš telefon.

Záloha kontaktů na Windows PhoneZáloha kontaktů na Windows Phone

Na zálohu kontaktů i sms se třeba hodí aplikace contacts+message backup. Nainstalujete, otevřete aplikace, pak už jen stačí označit backup a vybrat požadované položky zálohy a potvrdit. V případě obnovení zvolte tlačítko restore a vyberte zálohu.

iOS

U systému iOS je opět na Vás, jestli svěříte data na účet Applu do svého iCloudu nebo se spokojíte s offline verzí pomocí iTunes.

Záloha na iCloud je jednoduchá. Stačí jít do nastavení, zvolit iCloud a zálohu. Následně stačí* zapnout zálohu* a klepnout na tlačítko zálohovat.

V případě iTunes to není o nic složitější. Pouze připojte zařízení k počítači a v iTunes zvolit položku Soubor → zařízení → přenést nákupy ze zařízení. Stačí nechat proces doběhnout a je vše hotovo

Počítač

Pro počítač existují mnohé aplikace usnadňující práci s telefon a zálohou. Jedná se například o Samsung Kies, SnapPea, zmiňovaný* iTunes* nebo mocný MobilEdit, který je ale placený. Všechny dokáží zálohovat Vaše kontakty a sms. Ovšem dokáží se postarat i ve více ohledech o Váš telefon (přenos souborů, správa aplikací a kontaktů… ). A nezapomeňte, že zlaté pravidlo zní: „Zálohovat, zálohovat a zálohovat“.

Článek Záloha kontaktů z telefonu - Neztraťte telefonní čísla! byl publikován 16. května 2016 v 05.00 v rubrice Návody a Mobilní aplikace. Autorem článku je Marek Frick. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...