WinRAR 4.2 - Rychlost nade vše

Sponzorované odkazy

WinRAR 4.2 - Rychlost nade vše

Legendární archivační program, který se těší oblibě již osmnáctým rokem – tím je přesně WinRAR. Je uznávaný pro svoji rychlost a spolehlivost a dodnes na něj mnoho uživatelů nedá dopustit. Navíc jeho vývoj neustává ani v současné době. Díky tomu se nyní můžeme podívat, jaké novinky přináší jeho poslední stabilní verze 4.20.

Pokrok v mezích zákona

Naposledy jsme se na našem webu na tento program zaměřili již před delší dobou, jednalo se konkrétně o WinRAR 3.90. Možná vás poněkud překvapí, že od tohoto okamžiku uběhly již více jak čtyři roky. Ano, WinRAR se nenechal zlákat dnešním trendem zběsilého číslování. Nečekejte ani žádné viditelné změny v uživatelském rozhraní – pokud znáte kteroukoli z jeho starších verzí, ztraceni rozhodně nebudete. WinRAR necílí na nové uživatele, snaží si udržet svou stálou uživatelskou základnu a zachovat pověst kvalitního archivačního programu.

Vzhled zůstává zachován napříč verzemiVzhled zůstává zachován napříč verzemi

Ptáte se, co tedy nová verze přináší nového? To, co je u podobných programů tím nejpodstatnějším – zlepšení rychlosti a kvality samotné komprese. Konkrétně právě poslední aktualizace přináší zlepšenou podporu vícejádrových procesorů. Znamená to, že při vytváření a rozbalování archivů je naplno využit potenciál všech jader, a protože alespoň dvěma dnes disponuje každý běžný domácí počítač, tak se můžeme těšit na podstatný nárůst výkonu.

Srovnání mezi verzemi

Shodou okolností je poslední recenzovaná verze 3.90 také první, která přichází i ve 64-bitovém vydání. Proto jsem se rozhodl srovnat právě tyto dvě verze (3.90 a 4.20) a na několika orientačních testech ukázat, jakého pokroku WinRAR v oblasti komprimace souborů dosáhl.

Test č.1

První přišly na řadu textové soubory, u kterých se může znatelně uplatnit komprese v úspoře velikosti výsledného souboru. Jejich původní velikost byla 423 MB. Všechny testy probíhaly s dvoujádrovým procesorem Intel Core i3 s taktem 2.30 GHz.

Nejviditelněji se rozdíl projevil hned u rozbalování ZIP archivu. Verze 4.20 zde ukázala svou sílu a stejné soubory zkomprimovala za téměř poloviční čas. I při zabalování formátu zip byl rozdíl značný, novější verze zvládla výsledný soubor vytvořit o více jak třetinu času rychleji. U archivu v nativním formátu RAR je drobný rozdíl vidět také, za povšimnutí ale stojí spíše celkově o dost větší množství spotřebovaného času oproti formátu ZIP. Časomíra se v jednom případě zastavila až na více jak dvojnásobném čase, přičemž rozdíl v konečné velikosti souboru je zanedbatelný (pohybuje se v jednotkách MB).

Test č.1Test č.1

Test č.2

Pro druhý test jsem si zvolil sadu obrázků ve formátu JPG o celkové velikosti 530 MB. Oproti prvnímu testu je rozdíl v tom, že zabalení do jednoho souboru zde slouží hlavně k archivaci, protože obrazová data jsou tímto formátem již zkomprimována a žádné další zmenšování už s výslednou velikostí příliš nezahýbe. Jak si vedly obě verze v tomto případě?

Podstatný rozdíl je vidět v zabalování do formátu RAR. Tento algoritmus byl očividně optimalizován nejvíce, ostatní rozdíly v časech jsou téměř neznatelné. Přesto ale novější verze v tomto testu vítězí ve všech ohledech. Velikost zabaleného souboru byla opět téměř totožná.

Test č.2Test č.2

Jiná vylepšení

Přestože rychlost komprimace a zlepšování samotných algoritmů byly v popředí zájmů tvůrců tohoto programu, nalezneme zde i několik dalších změn. Velikost ZIP archivů je nyní neomezená, není již limitována na 2 GB. Přibyla také možnost vytvářet rozdělené (tzv. multivolume) ZIP archivy v podobě ‚archiv.zip‘, ‚archiv.z01‘, ‚archiv.z02‘ a v nastavení se objevila možnost ukládat časy vytvoření a modifikace souborů s přesností 100 ns. Zájemci si mohou pročíst kompletní seznam změn v oficiálním changelogu.

Závěrem

Oproti konkurenci nabízí WinRAR vlastní formát .rar a vyladěné komprimační algoritmy, díky kterým v poslední verzi překonává i sám sebe. Bohužel se jedná o placený software a po skončení 40denního trialu musíte zakoupit plnou verzi. Pokud si myslíte, že jeho kvality si zaslouží ohodnocení, můžete zakoupením podpořit výrobce, kteří již nyní pracují na nové verzi s pořadovým číslem 5, která je momentálně ve fázi beta. Zatím to tedy vypadá, že WinRAR o svou budoucnost strach mít nemusí.

Článek WinRAR 4.2 - Rychlost nade vše byl publikován 14. srpna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...