Petr Ludwig: Neprokrastinujte boj proti prokrastinaci

Sponzorované odkazy

Petr Ludwig: Neprokrastinujte boj proti prokrastinaci

Prokrastinace potkává většinu naší populace a tak jsme pro vás, naše čtenáře, vyzpovídali Petra Ludwiga, autora zřejmě nejznámější české knihy pro boj s prokrastinací. Rozhovor je určen jak proč čtenáře této knihy, tak pro ty, kteří knihu dosud vůbec nečetli. Přestaňme konečně prokrastinovat!

Petr LudwigPetr Ludwig

Je možné, že vaše kniha klientům pomůže v takové míře, že již nebudou potřebovat vaše konzultace?

Je pravda, že jsem knihu psal tak, aby lidem dokázala pomoci sama o sobě. Ač jsem se do ní snažil vtěsnat osm let mých zkušeností, nemyslím si ale, že by dokázala konzultace plně nahradit. Na osobních setkáních s klienty řeším daleko širší paletu problémů. Možnost reagovat, diskutovat či vysvětlovat je na nich oproti knize nesrovnatelná.

Kniha je laděna do moderního, hravého vzhledu. Setkal jste se s negativními ohlasy u konzervativ­nějších jedinců?

Negativních ohlasů se objevilo zatím velmi málo. Většina kritiky naopak formu knihy hodnotí kladně. Jednoduchost, srozumitelnost a praktická použitelnost byly při psaní kritéria, podle kterých jsem svůj text vytvářel a případně upravoval.

Je design knihy Konec Prokrastinace inspirován tímto obrázkem/knihou?

Jelikož jsem s návrhy obálky od vydavatele nebyl spokojený (a to jich bylo více než čtyřicet), vytvořil jsem si nakonec obálky knihy sám. Chtěl jsem jednoduchý čistý design s výraznou typografií. Knihu, kterou zde ukazujete, jsem ale asi nikdy neviděl. Její styl však moje kritéria splňuje.

Kniha Konec ProkrastinaceKniha Konec Prokrastinace

Jaká je dle vašeho názoru hlavní technika knihy proti prokrastinaci?

Hlavní techniku spatřuji v postupném trénování naší vůle. Ta funguje podobně jako svaly. Stejně jako slabý jedinec může začít chodit do posilovny a může si svaly vytrénovat, stejným způsobem může i extrémní prokrastinátor vytrénovat svoji vůli tak, že díky ní dokáže své odkládání výrazně omezit.

Pokud by fanoušek vaší knihy chtěl doporučit jednu další knihu, zabývající se prokrastinací, která by to byla?

Z česky psaných či přeložených knih bych toho asi moc nedoporučil. Na téma prokrastinace jich v našem jazyce moc není. Já jsem při psaní čerpal převážně z primárních zdrojů v podobě vědeckých výzkumů. Ze zahraniční literatury však jedna kniha vystupuje nad ostatní. Její autor je současně autorem i těch nejvýznamnějších studií v oblasti prokrastinace. Kniha se jmenuje The Procrastination Equation a její autor je Piers Steel.

Problematika prokrastinaceProblematika prokrastinace

Jaké je vaše vyjádření k možnému nelegálnímu šíření knihy prostřednictvím internetu?

Netrápí mě to. Knihu jsem psal s tím, aby lidem pomohla. A ať už se k nim dostane jakoukoliv cestou, vždy mě potěší, když čtenáři boj s prokrastinací o trochu ulehčí.

Změnil se váš život po vydání knihy?

Téměř vůbec. Můj běžný den vypadá stejně. Několik osobních konzultací a občas nějaká přednáška či školení. Hlavní rozdíl vidím v tom, že cítím trochu více klidu. Kniha je na světě a já dal ze sebe to, co považuji za nejpodstatnější. I kdyby se mi teď něco stalo, mé nejdůležitější myšlenky tu po mě zůstanou.

Rozdíl mezi prokrastinujícím a neprokrastinujícím člověkemRozdíl mezi prokrastinujícím a neprokrastinujícím člověkem

Kniha měla očividně ohromný úspěch. Plánujete napsat další knihu?

Je pravda, že se knize daří. Jsou to přibližně dva měsíce, co kniha vyšla a vydavatel dělá již druhý dotisk. Ze skladu bylo rozebráno něco přes 10.000 knih. Co se mých plánů týče, chci se teď věnovat posouvání úrovně vzdělávání. Možná z toho jednou také vzejde další kniha.

Blížíme se k závěru našeho rozhovoru. Přejete si našim čtenářům ještě něco vzkázat?

Rada, kterou bych vzkázal je: „Neprokrastinujte boj proti prokrastinaci.“

Závěrem

Pokud také s prokrastinací chcete skoncovat, knihu „Konec Prokrastinace“ vám můžeme z vlastní zkušenosti upřímně doporučit. Petrovi děkujeme za poskytnutí rozhovoru a přejeme mnoho úspěchu v nadcházejícím životě!

Článek Petr Ludwig: Neprokrastinujte boj proti prokrastinaci byl publikován 21. srpna 2013 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...