Rozhovor s Lenkou Vanšurovou, talentovanou grafičkou a webdesignérkou

Tagy:  webdesign, talentovaná grafička, rozhovor s grafikem, rozhovor s webdesignérem, jak se stát grafikem, Lenka Vanšurová rozhovor, popis, fotografie, levné webové stránky, grafika, webová grafika, grafika na weby

Sponzorované odkazy

Rozhovor s Lenkou Vanšurovou, talentovanou grafičkou a webdesignérkou

Tentokrát vám přinášíme rozhovor s velmi inspirativní umělkyní – Lenkou Vanšurovou. Zaujaly nás její reference i přístup, ale nyní se již pusťme do rozhovoru.

Hezký den, můžete se našim čtenářům na úvod představit?

Dobrý den, nejtěžší otázka hned na začátku J Jsem úplně normální žena (nemám štencla), která dělá práci, co ji baví – grafiku a webdesign. Jinak jsem vášnivá pejskařka, milovnice dobrého filmu, popartového umění a letních festivalů. Miluji oranžovou barvu, nakupování, dobré jídlo a alkohol. Moje životní motto je: „Co tě nezabije, to tě posílí.“

Jak jste se k takové práci dostala?

Vystudovala jsem Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ústí nad Orlicí, obor Reklamní a propagační design. V třetím ročníku na hodině Propagace asi vše začalo a začala jsem TVOŘIT. Tenkrát to byla vášeň – dokázala jsem dny i noci sedět a kreslit, prohlížet portfolia jiných designérů a nasávat inspiraci. Na tu dobu opravdu moc ráda vzpomínám, protože po 6 letech komerční práce už to člověk bere trochu všedněji, i když mě moje práce stále naplňuje.

Lenka VanšurováLenka Vanšurová

Je pro grafika důležitý talent nebo se jím může stát kdokoliv chce?

Talent je důležitý do určité míry. V dnešní době je dost těžké vymyslet opravdu něco nového i proto, že běžný uživatel webových stránek je zvyklý na určitý standard na internetu – tím myslím, že například logo má být na webu vlevo nahoře. Proto se spoustu umu dá „vydřít“ a dělat průměrného webového grafika. Každý by ale měl mít alespoň minimální cit pro barvy a kompozici. Určitě je dobré koukat po konkurenci, CSS galeriích a čerpat inspiraci od jiných a lepších grafiků, aby se grafik někam dál posouval.

Zredukovala krize počet vašich zakázek?

V době krize jsem byla zaměstnaná na HPP a přecházela na volnou nohu. Musím říct, že krize mě nijak neovlivnila i z toho důvodu, že jsem již měla stálou klientelu, která se ke mně ráda vracela. Naopak bych řekla, že se mi v té době celkem dařilo.

Jak jednáte, pokud se zákazníkovi váš design nelíbí nebo jej chce výrazně změnit?

Tisíc lidí, tisíc chutí, s tím se musí bohužel počítat a každému se nezavděčím. Jsem ochotná návrh několikrát předělat, zapracovat připomínky a vyjít vstříc klientovi. Jsem totiž ráda, když je klient spokojený, rád se ke mně vrací a doporučí mě svým známým. Vše má ale své meze a donekonečna návrh upravovat nelze.

Oficiální webová stránka Lenky VanšurovéOficiální webová stránka Lenky Vanšurové

Provedete změnu, kterou zákazník požaduje, ačkoliv se vám skutečně nelíbí?

Řídím se heslem: “Náš zákazník, náš pán“. Pokud klient požaduje změnu, která není žádoucí, snažím se mu vysvětlit, že toto není úplně správná cesta a klient si většinou dá říct. Už jsem zažila projekty, kdy s klientem nešlo hnout a trval si na svém, ale bohužel klient je ten, kdo mě živí a někdy je potřeba zatnout zuby a vyhovět mu.

Platí zákazník za jím požadované změny nebo berete plnou zodpovědnost na sebe?

Pokud změn není mnoho, tak návrh přepracuji a nijak to neřeším. Málokdy se mi stane, že klient požaduje úplně jiný návrh a v tom případě si o odměnu řeknu – nějak se mi můj čas zaplatit musí. I proto si beru před začátkem tvorby zálohu, která při odmítnutí návrhu grafiky propadá v můj prospěch. To mi zajistí, že budu mít svůj čas zaplacený. Navíc zdrojová data předávám až po doplacení celkové částky za design. Určitě je dobré nastavit si spolupráci s klientem a dodržovat ji. A taky se vyvarovat práce zadarmo pro kamarády :-)

Lenka VanšurováLenka Vanšurová

Podepíšete se pod takto zásadně změněné dílo jako autor?

Pokud mě osloví někdo na základě takto změněného díla, ráda se k němu přiznám, i když mluvit o něm asi moc nebudu. Do portfolia si ho rozhodně nedám.

Myslíte si, že jako mladá atraktivní slečna můžete mít více zákazníků než muži, kterými je v táto branže přeplněná?

Hodně se mi stává, že mě oslovují ženy. S muži ale také není špatná spolupráce. Můj problém možná občas je, že vypadám dost mladě – v trafice po mě kolikrát chtějí občanku :-) Takže většinou, než začnu mluvit o své práci, nevzbuzuji takovou autoritu, jakou bych chtěla.

Chcete něco na závěr vzkázat našim čtenářům?

Velký štencl není překážkou :-) A hlavně dělejte naplno to, co vás baví.

Tímto Lence ještě jednou děkujeme za její čas a přejeme mnoho úspěchů nejen v práci, ale i v osobním životě. Pokud vás Lenka zaujala, nezapomeňte navštívit její oficiální stránku zde.

Článek Rozhovor s Lenkou Vanšurovou, talentovanou grafičkou a webdesignérkou byl publikován 12. dubna 2013 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...