Antiviry do mobilů - Jaké a proč?

Sponzorované odkazy

Antiviry do mobilů - Jaké a proč?

Ještě před několika lety byly antiviry v mobilních telefonech něco naprosto nepředstavitelného, nepoužitelného a nejspíše i zbytečného. Jenže čím více naši kapesní společníci získávají funkcí, tím více získávají i bezpečnostních mezer, které mohou být velmi snadno zneužity. Navíc se chytré mobily narodily do doby, kdy už se viry nesnaží smazat uživateli všechna data nebo mu změnit všechny ikony v pirátské lebky: dnes je škodlivý software mnohem sofistikovanější a tomu se musí přizpůsobit i mobilní antiviry. Stojí za to si jeden z nich nainstalovat?

Na systému záleží

Téma mobilních antivirů se nejvíce dotýká uživatelů Androidu. Není to kvůli tomu, že by ho jeho vývojáři nezvládli více zabezpečit – je to daň za jeho rozšířenost a hlavně za téměř neomezenou svobodu, kterou tento operační systém přináší. Většina z dnes zmíněných antivirů ale existuje ve verzích pro více platforem, se stejnými názvy se můžeme setkat jak na Androidu, tak na iOS a Symbianu, a pro někoho možná překvapivě jsou to i stejné názvy, které známe z našich stolních PC. Windows Phone jsou potom trochu jiná kategorie, aplikace zde nemají téměř žádná práva a přístup k systému, tudíž se zde škodlivému softwaru příliš nedaří. Nyní se pojďme tedy společně podívat na ty nejznámější strážce mobilního bezpečí.

Avast! Mobile Security & Antivirus

Nemohu začít jinak, než aplikací Mobile Security & Antivirus, kterou vyvíjí česká společnost AVAST Software, a.s., většině počítačovým uživatelům dobře známá. Aplikace pro mobilní telefony nabízí nejen standardní antivirové štíty a testy, ale i další funkce šité na míru mobilním telefonům. Patří mezi ně blacklist SMS zpráv a hovorů, zaheslování aplikací, firewall a také jako samostatnou součást rozhraní Anti-Theft, které se může stát velmi vítaným pomocníkem v případě ztráty telefonu. Všechny jmenované funkce jsou dostupné i v bezplatné verzi. Verze Premium poté za 39 Kč měsíčně nabízí několik vylepšení navíc. Tato aplikace je dostupná pouze na Android OS.

avast! Mobile Securityavast! Mobile Security

Lookout Mobile Antivirus

Antivirem, u kterého si přijdou na své uživatelé obou nejrozšířenějších mobilních platforem, je Lookout Mobile Antivirus. Aplikace, kterou má i pouze ve verzi pro Android nainstalovanou téměř půl milionu uživatelů, je zcela bezplatná a kromě real-time štítů nabízí i kontrolu vytáčených čísel podle databáze dialerů, zálohování a obnovu dat, a opět i ochranu proti ztrátě telefonu. Aplikaci můžete najít na Play Store a na iTunes.

Lookout Mobile AntivirusLookout Mobile Antivirus

Dr.Web Anti-virus

Posledním představeným je Dr.Web Anti-virus, jedna z nejlépe hodnocených bezpečnostních aplikací na Play Store. Uživatelé si na něm nejvíce pochvalují jednoduchost, účinnost při odhalování bezpečnostních hrozeb a malý dopad jak na výkon, tak na výdrž baterie. Ve své light verzi se zaměřuje primárně na ochranu před malwarem. Placená verze, kterou si můžete vyzkoušet bezplatně po dobu 14 dní, pak přináší mimo jiné antispamové filtry nebo větší zabezpečení při práci v cloudu.

Dr.Web AntivirusDr.Web Antivirus

Zdaleka ještě není konec

Není to konec výčtu bezpečnostních aplikací pro mobilní telefony – mezi dalšími mohu jmenovat AVG AntiVirus (Android), Kaspersky Mobile Security (Android, iOS – pouze rodičovská kontrola), Norton Mobile Security (Android, iOS) nebo Zoner Antivirus (Android). A není to ani konec boje mezi tvůrci škodlivého software a vývojáři bezpečnostních ochran. I pokud si myslíte, že se vašeho mobilního telefonu žádná virová hrozba netýká, vždy se můžete setkat třeba s podvodnou aplikací odesílající vaše osobní data na cizí servery nebo posílající Premium SMS na neznámá čísla, a proti všem těmto hrozbám jsou určeny mobilní antiviry. Navíc se mobilní telefony velmi snadno ztrácejí a v takových chvílích vás může podobná aplikace ušetřit mnohých trápení. Pokud jste ochotni obětovat nějaké to procento výkonu vašeho telefonu, můžete počítat s tím, že to aspoň jednou někdy v budoucnu oceníte.

Článek Antiviry do mobilů - Jaké a proč? byl publikován 14. října 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...