Simulátory na okraji zájmu? Nikoli!

Simulátory na okraji zájmu? Nikoli!

Mohlo by se zdát, že jsou herní simulátory spíše na okraji zájmu. Do jisté míry toto tvrzení platí, neboť mezi zcela běžné hráče se dostávají spíše tituly spadající do kategorií FPS a akční PC hry. Samotné simulátory však mají dostatečně silné základny velmi zapálených hráčů a díky tomu se těší stále velké oblibě a rychlému vývoji.

Když člověk není Rambo

V již zmiňovaných akčních titulech čas od času vůbec neuškodí vlétnout s pořádným arzenálem mezi protivníky a s hlavněmi pouze točit a držet spoušť ve správné poloze. Tento postup se však nedoporučuje v žádných simulátorech na PC ani na herních konzolích. Pokud hráč přistoupí k tomuto postupu, v mžiku leží v nepěkné kaluži vlastní krve. Příkladem může jít legendární Operace Flashpoint či její český nástupce Arma z produkce Bohemia Interactive. Obě tyto hry staví hráče do obtížné situace, v niž nelze příliš riskovat. Navíc se mechanismy z těchto her objevují ve výcvikových program obrněných sil různých zemí.

Fyziku nelze obelstít, což platí především v kategorii simulátory vojenských letadel. Klasickým zástupcem této kategorie je bezesporu legendární letecký simulátor IL-2 Sturmovik. Série obsahuje celou řadu dílů, pro které jsou vždy stejnými jmenovateli vysoká obtížnost a hutný zážitek z létaní. Přesně zde se objevují nedostatky letadel, slabé výkony leteckých motorů a především zkušenosti letce. U Army vám stačí klávesnice a myš, ale u IL-2 Sturmovik je přítomnost joysticku velmi poznat.

Jako malý jsem chtěl být mašinfírou!

Simulátory však nejsou jen o střílení a neustálém válčení. Dobře se totiž dá válčit i s mnohatunovými kolosy na dálnicích v simulátoru EuroTruck Simulator 2 z produkce českého studia SCS Software. Pokud se chcete vyhnout velkému provozu a dáváte přednost přírodě, nabízí se kvalitní zemědělský simulátor nesoucí název Tractor Racing Simulation či třeba Farming Simulator 2013. Na své si přijdou také fanoušci simulátorů policistů, hasičů či třeba náruživí lovci toužící po lovu vysoké zvěře. Nechybí však ani simulátory strojvedoucích, pilotů vrtulníků, stavebních strojů či třeba simulátory správy zimního horského areálu (například Ski Region Simulator či Snowcat Simulator). Výběr je opravdu velmi široký.

Splňte si svůj sen alespoň na počítači

Mnoho dětských snů si lidé nesplní. Někdo chtěl být strojvedoucí, řidič náklaďáku či třeba popelář. Díky širokému portfoliu různorodých simulátorů si dětské sny můžeme plnit alespoň částečně. Mnoho simulátorů je v české lokalizaci a naleznete je například v internetovém obchodě Gameshop.cz.

Článek Simulátory na okraji zájmu? Nikoli! byl publikován 4. února 2014 v 20.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...