Mega - Nové úložiště Kima Dotcoma

Sponzorované odkazy

Mega - Nové úložiště Kima Dotcoma

V následujícím článku se podíváme na nové úložiště slavného zakladatele Megauploadu Kima Dotcoma. Bude se i tentokrát jednat o celosvětově využívanou kvalitní službu nebo se jedná o pouhou snahu vybudování (pod)průměrného úložiště na známém jméně?

Kim Dotcom

O tomto úložišti vás informujeme z jednoho prostého důvodu. Je o něm řeč kolem celého světa a to pouze díky jménu zakladatele, kterým je, jak již víte z úvodu, Kim Dotcom. Ten proslul zejména díky službě Megaupload, kde bylo na 150 miliónů uživatelů a řadě afér, kdy nejen označován jako hacker, ale dokonce byl i odsouzen a nějakou dobu strávil ve vězení. Zatímco tento německý občan čeká, zda jej Nový Zéland vydá Spojeným států, dovolil si už představit novinku, na první pohled dosti poutavé úložiště Mega.

Úvodní stranaÚvodní strana

Mega?

Začněme poněkud obecně. Již při zadávání patřičné adresy si můžeme všimnout, že je poněkud delší, než by bylo libo, zní totiž https://.mega.co.nz. Po zadání adresy se uprostřed obrazovky objeví obláček, při čemž samotná stránka se několik sekund (i přes rychlé připojení k internetu) načítá, což znovu není úplně tak ideální. Na vině je až nečekaně velký zájem o tuto službu, do budoucna doufejme servery budou zvládat nápor více. Na co však narazíme ihned potom, má úplně jinou příchuť. První dojem je skvělý jak z grafického, tak orientačního hlediska. Tvůrci to udělali moderně a jednoduše, díky tomu i přehledně. Nám stačí kliknout na středové červené logo, vybrat soubor a nahrávání může započít. Tím se nám otevře už poněkud složitější okénko s několika nabídkami, na které si však brzy a snadno zvykneme.

Nahrávání souboruNahrávání souboru

Služby

Jak jsme už naťukli, na Mega můžeme nahrávat soubory, třídit je do složek a sdílet s přáteli. Fungují zde i základní sociální funkce. Můžeme si do přidávat známé do seznamu přátel a dokonce s nimi i komunikovat skrze zdejší zprávy. Nechybí ani koš, takže zdánlivě přebytečné soubor můžeme mazat, udělat si tak místo a zároveň při neočekávané potřebě smazané soubory znovu obnovit. Mega má však jednu další velkou výhodu – naše data šifruje už v prohlížeči a to jedním z nejlepších zabezpečení, co vůbec existuje (128bitov algoritmus AES). Důležité upozornění! Mega je cloudové úložiště, ale** bez vyhledávání** cizích souborů! Pokud si tam chceme něco stahovat, musí nám k tomu někdo dát přímý odkaz! Již se však objevily neoficiální vyhledávače, jako třeba,http://mega-search.me/,, které určitý typ vyhledávání již nabízejí. Že by to byla taktika samotného zakladatele, který se tak lépe vyhne případnému stíhaní?

Registrační formulářRegistrační formulář

Tarify

Pokud se na této adrese registrujeme, okamžitě získáváme zcela zdarma 50 GB volného prostoru s tím, že upload, ani download není absolutně nikterak omezován. Při nahrávání souborů jsme nadále zjistili, že upload jede klidně 1MB za sekundu, což je ohromná rychlost – zvláště pokud je zadarmo. Náročnější uživatelé si pak samozřejmě mohou připlatit za PROFI účty, které jsou zde hned tři. Pochválit musíme jejich jednoduché označení I, II a III. Jasně, nač to komplikovat podivnými cizími názvy, které pak polovina uživatelů má problém správně vyslovit. Co jednotlivé tarify nabízí a kolik stojí, můžete vidět na obrázku níže, nebudeme to tedy zdlouhavě a zbytečně opisovat. Zaplatit můžeme buďto na měsíc, nebo na rok. Pokud platíme na rok, 2 měsíce máme zdarma, takže ušetříme nemalé peníze.

TarifyTarify

Závěrem

Přestože jsme očekávali spíše průměrnou službu, založenou na známém jméně, Mega si náš obdiv určitě zasloužil. Jedná se o rychlé, 50 GB zdarma nabízející úložiště, které si rozhodně zaslouží naši pozornost. To vše navíc ultimátně zabezpečené a ve skvělém designu. Co víc si milí uživatelé můžeme přát?

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Rychlost
  • Grafika
  • Přehlednost
  • Bezpečnost

Nevýhody:

  • Chybí vyhledávání

Článek Mega - Nové úložiště Kima Dotcoma byl publikován 7. března 2014 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...