Alternativní cloudová úložiště - Dostatečná kapacita zdarma

Sponzorované odkazy

Alternativní cloudová úložiště - Dostatečná kapacita zdarma

Cloudová internetová úložiště v poslední době nabývají na popularitě ať už mezi uživateli, kteří takové servery používají k práci v teamu, nebo mezi běžnými uživateli, kterým takové služby zvyšují komfort a rychlost bežných úkonů. Za poměrně prudkým zvýšením oblíbenosti služeb jako One Drive (bývalé Sky Drive) či Dropbox může stát fakt, že téměř každý dnes vlastní více než pouze jeden počítač (ať už mluvíme o laptopu, tabletu či chytrém telefonu) a možnost synchronizovat jednoduše data mezi těmito zařízeními je tedy nesmírně lákavá. Pokud navíc připočteme i zvyšující se průměrnou rychlost internetu v domácnostech, dostáváme rovnici stojící za úspěchem podobných úložišť. My se dnes však nebudeme bavit o zaběhlých značkách v tomto odvětví. Jelikož v redakci SWmagu máme rádi alternativní přístup v dnešním článku se budeme věnovat méně známým alternativám pro zaběhlé cloud storage služby a jak sami zjístíte, rozhodně mají co nabídnout.

V první řadě je třeba si uvědomit co od našeho úložiště očekáváme. Je samozřejmé, že každý uživatel má jiné potřeby, nicméně v tomto článku se zaměříme především na ty funkce a kvality, které získáme od dané služby již „v základu“ – tedy zadarmo. To nejdůležitější co nás bude zajímat je prostor, který máme k dispozici bez nějakého placeného upgradu, popřípadě možnosti jak tento prostor navýšit bez utrácení. Stejně tak budeme příkládat váhu snadné, multiplatformní synchronizaci dat, možnosti využití služby pro zálohování dat…

Symform – 10 giga v základu a dál už je to jen na vás

Symform nabízí ojedinělé řešení, kdy data nejsou ukládána na centrální úložiště, ale jsou rozprostřena mezi počítače uživatelů služby.Symform nabízí ojedinělé řešení, kdy data nejsou ukládána na centrální úložiště, ale jsou rozprostřena mezi počítače uživatelů služby.

Pod názvem Symform se skrývá první ze služeb, které si dnes představíme. Největším lákadlem tohoto cloud storage systému je 10 GB prostoru v podstatě jen za registraci. Toto již tak poměrně velké úložiště je možné navíc neomezeně navyšovat „přispěním“ svého volného místa na hard disku počítače či v paměti jiného zařízení do celkového prostoru Symformu. Tento poměrně zajímavý koncept spočívá v podstatě ve směně v poměru 2:1, kdy např.: za nasdílení 2 GB volného místa dostaneme 1 GB navíc jen pro nás. Navíc je díky tomuto přístupu celá služba decentralizovaná – veškerý prostor pro data je tvořen právě z těchto nasdílených míst, na která se ukládá vždy jen zlomek zašifrovaných dat z daného souboru, čímž je zajištěna bezpečnost služby. Co může zamrzet je, že navzdory tomu že Symform je dostupný ve verzi pro zařízení používající Windows, Mac OS, iOS, Linux i pro chytrá úložiště NAS , tak verze pro Android není nikde k nalezení, což však vzhledem k tomu, že se zatím jedná o beta verzi může být brzy napraveno. Stejně tak můžeme doufat ve funkci pro jednoduché sdílení souborů mezi uživateli i mimo Symform. Pokud však máte v oblíbě neotřelá a originální řešení a chcete využít třeba i možnosti zálohování dat na internet ve větším měřítku, stojí Symform rozhodně za povšimnutí.

MiMedia – cloud storage služba zameřená na multimedia

Pokud vás zajímají spíše konvenčnější řešení internetových datových úložišť, služba nesoucí název MiMedia by pro vás mohla být řešením. Na poli neplacených úložišť nabízí poměrně slušných a vcelku nadprůměrných 7 GB místa (pro srovnání – Dropbox nabízí v základu pouze 2 GB) nebo placených 100 GB za necelých padesát dolarů ročně. Místo je navíc možné navýšit – jak už je nám dobře známo z podobných serverů – doporučením služby přátelům. Za každých 5 doporučených budoucích uživatelů MiMedia dostanete 1 gigabyte k dobru. Jak už ze samotného názvu plyne, služba je zaměřena na média, což je patrné už po prvním nahlédnutí do online rozhraní, kde jsou nahrané soubory rozdělené do kategorií – Music, Photos, Videos a Files. Zajímavá je také funkce Backups, která slouží k zálohování nahraných souborů, které je možné stáhnout v zazipovaném adresáři. Co se týče podpory mobilních zařízení, samozřejmostí je přítomnost aplikace pro Android i iOS.

Server MiMedia se soustřeďuje hlavně na multimediální data uživatelů a nabízí úctihodných 7 GB prostoru zdarma.Server MiMedia se soustřeďuje hlavně na multimediální data uživatelů a nabízí úctihodných 7 GB prostoru zdarma.

Amazon Cloud Drive – Amazon není jen o nakupování

Gigant v odvětví internetových nákupů Amazon rozšiřuje svůj vliv i pomocí služby Cloud Drive.Gigant v odvětví internetových nákupů Amazon rozšiřuje svůj vliv i pomocí služby Cloud Drive.

Firmu Amazon zná jakožto dominantu na poli internetového nakupování už téměř každý. V souladu s neustálým růstem v jejím původním oboru, roste i do „šířky“, tedy i do jiných odvětví. Jedním z příkladů tohoto trendu je i služba Amazon Cloud Drive, nabízející příjemných 5 GB úložného prostoru zdarma. V podstatě se nejedná o žádný převratný zázrak, nicméně zajímavá je například funkce automaticky ukládající „digitální nákupy“ na váš Cloud Drive, takže je možné je kdykoliv znovu stáhnout nebo integrovaný hudební přehrávač. Opět nechybí aplikace pro nejpoužívanější mobilní platformy. Pro některé uživatele může být směrodatný i fakt, že služba zaštítěná takovým gigantem jako je Amazon bude zřejmě vykazovat určité známky stálosti.

Pokud i vy znáte nějakou méně známou cloud storage službu, o které si myslíte, že si zaslouží pozornost, neváhejte a podělte se o ni s námi prostřednictvím komentářů.

Článek Alternativní cloudová úložiště - Dostatečná kapacita zdarma byl publikován 4. dubna 2014 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Jindřich Pevný. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...