Google Chrome 33 - Ohlédnutí za novinkami posledních verzí

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Google Chrome – bližší pohled na nový internetový prohlížeč
  2. Google Chrome 33 - Ohlédnutí za novinkami posledních verzí
Google Chrome 33 - Ohlédnutí za novinkami posledních verzí

Od posledního článku na toto téma uběhla spousta času a Google Chrome nyní vytvořil verzi 33. Zde si uvedeme některé významné novinky od verze 21. Předchozí článek je dostupný zde.

Pro neznalé uživatele je Google Chrome jeden z nejpoužívanějších internetových vyhledávačů na světě. Jeho první verze byla vytvořena roku 2008 a srdce uživatelů si získal hlavně díky své rychlosti. Tato vlastnost se týká jak hbitého spuštění programu, tak i prohlížení webových stránek.

Co se událo ve verzích 21–27

Verze 21 je hodně zaměřena na bezpečnost. Týká se opravy zhruba 16 bezpečnostních chyb, které jsou zaměřeny zejména na PDF a nové funkce. Mimo jiné také umožňuje video a audio komunikaci v prohlížeči bez použití pluginu. Poslední přidaná funkce, stojící za zmínku je podpora vysokého rozlišení obrazovky. Díky tomuto se obraz na strojích s velkým rozlišením zjemní.

Zlepšení vzhleduZlepšení vzhledu

Novější 22. verze dostala novou funkci, která se týká podpory Pointer Lock z JavaScript API. PLJ API umožní ovládání myši bez kurzoru.

Jeho následník tzn. Google Chrome 23 se zaměřil na ochranu soukromí. Je zde přidána funkce Do Not Track, která umožňuje uživateli nebýt sledován, při prohlížení stránek. Tato informace je sdělena v hlavičce HTTP dokumentu a lze ji zaškrtnout v nastavení ochrany soukromí. Verze také přináší správu oprávnění pro konkrétní stránky. Tyto podrobnosti o stránce zjistíte kliknutím na ikonku nalevo od URL, viz obrázek dole.

Správa oprávněníSpráva oprávnění

Verze 24 přidává podporu MathML což je standard pro vykreslování matematických funkcí. Dále se zejména týká bezpečnosti a oprav chyb.

Google Chrome 25 splnil přání uživatelů a vypnul podporu tiché instalace rozšíření. Přichází s rozšířením Web Search API s rozpoznáním řeči. S využitím mikrofonu tak dostanete možnost vyhledávat stránky mluvením do mikrofonu bez dalších pluginů.

Web Search APIWeb Search API

Chrome 27 se zaměřil na rychlost. Podle vývojářů došlo k průměrnému nárůstu rychlosti načítání stránek o 5%. Dále bych upozornil na novinku Sync File System API, jež umožňuje vývojářům synchronizaci dat jejich aplikací.

Období 28–33

Zásadní přelom nastal v Google Chrome 28. Vývojáři se rozhodli pro přechod z původního renderovacího jádra WebKit na Bling, což umožní vyvíjet jádro bez zásahu ostatních firem. Můžeme tak do budoucna počítat s jistou unikátností tohoto prohlížeče.

Vylepšení Omniboxu Vám přinese verze 29, která bude lépe vyhledávat adresy na základě zadaných znaků. Prohlížeč bude nyní radit upřednostňovat adresy na základě naposledy navštívených stránek. Také se zlepšil výkon, stabilita a nové API pro doplňky.

Verze 30 přichází s vyhledáváním adres pomocí obrázků. Stačí kliknout pravým tlačítkem na požadovaný obrázek a v nabídce zvolit „Vyhledat tento obrázek pomocí služby Google“. Další verze obsahuje pouze bezpečnostní záplaty.

Google Chrome 32 přináší výborné řešení pro ty z Váš, které při prohlížení mnoha stránek najednou začne rušit hudba a neví, která stránka jim takto uškodila. Dochází totiž k aktualizaci uživatelského rozhraní. Pokud se při načtení stránky začne přehrávat nějaký zvuk, objeví se přímo na kartě obrázek, jež indikuje, která stránka zvuk vydává. Dále přibyly symboly indikující, která stránka využívá Vaší webkameru a také symbol, který indikuje, která stránka vysílá na vaši televizní obrazovku, viz obrázek. Chrome 32 ještě zavedl tzv. lokální účty, díky kterým není nutno zadávat heslo při přihlášení ke Gmailu.

Přehrávání zvuku, záznam z webkamery a vysílání na TV obrazovkuPřehrávání zvuku, záznam z webkamery a vysílání na TV obrazovku

Poslední dostupnou verzí zklame Chrome některé uživatele, protože ukončí podporu zastaralých pluginů, které využívají Netscape Plug-in API. Tento plugin momentálně využívají i známe aplikace, jimiž jsou např. Google Earth, Facebook Chat (Skype) a jiné. Prohlížeč obsahuje funkci tiché aktualizace a tak se nemusíte bát, že máte zastaralou verzi. S největší pravděpodobností máte poslední dostupnou verzi již staženou a nainstalovanou.

Co bude příště?

V dalších verzích se podle vývojářů můžeme těšit na další rozšíření API, změn pro stabilitu a výkon, funkci sloužící k importu uživatelských nastavení prohlížeče na nový počítač a na funkci Hands-Free pro vyhledávání stránek v prohlížeči.

Na závěr

Jako zajímavost bych uvedl, že Mountain View nedávno zpětinásobil odměnu za maximální chybu na 20 000$. Pokud nějakou chybu najdete, neváhejte kontaktovat společnost Google. Vaše odměna bude poté záviset na závažnosti chyby.

Zde Vám ještě ukazuji tabulku rychlosti startu prohlížeče nejnovější verze v porovnání s ostatními.

Prohlížeč Tzv. studený start (sekundy) Tzv. Teplý start (sekundy)
Internet Explorer 11 1.7 0.7
Chrome 33 1.8 0.7
Maxthon 4.2 1.8 1.0
Firefox 27 3.2 1.2
Opera 20 4 1.8

Článek Google Chrome 33 - Ohlédnutí za novinkami posledních verzí byl publikován 15. dubna 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...