Opera Mail - Přizpůsobivý poštovní klient zdarma a v češtině

Sponzorované odkazy

Opera Mail - Přizpůsobivý poštovní klient zdarma a v češtině

Volba kvalitního poštovního klienta je velmi důležitá, pokud chcete mít jistotu, že budete mít bezproblémový přístup ke své elektronické poště. Jednou z možností je Opera Mail od vývojářů populárního prohlížeče Opera. Jaký tento poštovní klient je a co nabízí? Je toho docela dost, a nutno uznat, Opera Mail velmi dobře poslouží všem uživatelům. Díky tomu, že je plně v češtině a to bez jakýchkoliv překlepů či nelogicky přeložených názvů, mu porozumí i úplný začátečník. Práce s ním je navíc velmi rychlá a bezproblémová, za celou dobu testování jsem nezaznamenal jediné zaseknutí nebo pád, a to mám v emailové schránce hodně zpráv.

V jednoduchosti je síla

Podobnost s prohlížečem. Opera Mail je navíc nenáročný na využití paměti RAM, vystačí si s pár megabajty, takže se nemusíte bát, že by vám zpomalil počítač.

Podobnost se stejnojmenným internetovým prohlížečem se nezapře, a musím říct, že sázka na tento design vývojářům vyšla na jedničku. Ten, kdo používá prohlížeč od Opery, bude v Opera Mailu jako doma. Ti, kteří ještě neměli tu čest, si určitě velmi rychle zvyknou.

Vše je jednoduché a přehlednéVše je jednoduché a přehledné

Základní menu se skládá ze tří sloupců. V tom levém vidíte složky, do kterých se vaše emaily třídí. Samozřejmostí je, že můžete emailům přiřazovat různé barevné štítky. Toto označení lze vyvolat i přetažením mailu z prostředního sloupce do levého na příslušný štítek.

Potěší, že samostatně jsou řešené přílohy, které mají svou samostatnou kategorii, a můžete si je zobrazit dle potřeby, aniž byste museli listovat všemi konverzacemi dozadu.

V prostředním sloupci pak vidíte všechny doručené emaily seřazené podle dnů, u těch starších pak podle měsíců. V tomto výpisu se vždy zobrazuje předmět emailu, jeho odesílatel, a také čas, případně datum přijetí.

Snadné ovládání

Když na vybraný mail jednou kliknete myší, otevře se vám v pravém sloupci. Tam ale slouží pouze pro čtení, pokud chcete odpovědět, otevře se vám vždy celá nová záložka. Při dvojitém kliknutí se celý mail otevře v nové záložce a v plné velikosti, kdy se s ním lépe pracuje. Záložek si takto můžete otevřít kolik chcete a libovolně mezi nimi přepínat a záložky přesouvat. Na liště pod záložkami pak najdete tlačítka pro odpověď, přeposlání a další běžné operace.

Pro psaní emailů máte dvě možnosti. Tělo mailu může být buď prostý text, nebo ve formátu HTML, jak hlásá nabídka. Pokud ale tagům nevládnete, nemusíte se ničeho bát, tato možnost spočívá ve zobrazení lišty s možnostmi, zkrátka klasický textový editor. Vybrat si můžete z nepřeberného množství fontů, text tučně zvýraznit, podtrhnout, měnit velikost písma, zarovnání…V pod­statě tedy vše, na co jste zvyklí z běžných emailových schránek na internetu, například na Seznamu.

K Opera Mailu se dá připojit i více poštovních účtů. Podporovány jsou protokoly POP i IMAP. V praxi nejsou žádné problémy s připojením žádného běžně používaného emailu. Bezproblémové je i připojení účtu na Gmailu. Po propojení s emailovým účtem se automaticky do Opera Mailu stáhnou všechny vaše emaily, což trvá různou dobu, v závislosti na tom, kolik jich ve schránce máte.

Velice kladně hodnotím také přítomnost RSS čtečky, která vám přímo do Opera Mailu může stahovat články z jakéhokoliv RSS zdroje. Nemusíte tedy vůbec otevírat prohlížeč, všechno důležité si přečtete přímo v poštovním klientovi.

Shrnutí

Souhrnně řečeno, Opera Mail je vynikající emailový klient, který potěší svou jednoduchostí, srozumitelným ovládáním, českou lokalizací, a především malou systémovou náročností. Pro úplnou dokonalost by to možná ještě chtělo zahrnout kalendář s možností plánování, i bez něj jde ale o dobrý program. Mohu ho tedy doporučit všem uživatelům.

Hodnocení redakce:  90 %

Výhody:

  • Jednoduchost
  • Nenáročný na systém
  • Snadná a bezproblémová synchronizace
  • RSS čtečka

Nevýhody:

  • Chybějící kalendář

Článek Opera Mail - Přizpůsobivý poštovní klient zdarma a v češtině byl publikován 21. července 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...