Nové Google Mapy - Zase o něco chytřejší

Sponzorované odkazy

Nové Google Mapy - Zase o něco chytřejší

Nová verze Google Maps obsahuje velké změny. Již před rokem začalo její beta testování a nyní jsou dostupné všem. Asi první znatelnou změnou je rozhraní.

Nové rozhraní

Jak si mnozí určitě všimli, uživatelské rozhraní je doslova předěláno. Vývojáři odstranili boční panel, který nahradili mapou. To je výbornou zprávou především pro majitele menších obrazovek či monitorů.

Téměř veškerou funkcionalitu Google vložil do vyhledávacího řádku. Nyní v něm nevyhledáváte pouze konkrétní adresy nebo kategorie (kavárny, restaurace, apod.). Vyhledávací řádek zobrazí také informace o daném místě kdekoli nebo na cokoli kliknete na mapě.

Vyhledávací řádekVyhledávací řádek

Další změnou je spodní panel. V tomto místě jsou zobrazeny miniatury. Jedná se o sbírku zajímavých míst okolí, ve kterém se na mapě nacházíte. Po kliknutí na určitou miniaturu se zobrazí pohled ze Street View. Miniatury blízkých míst jsou konstruovány tak, aby se uživateli zobrazovaly až ve chvíli, kdy to uživatel potřebuje a šetřily tak místo na mapě.

Změny ve Street View

Google vymazal tzv. Pegmana a nahradil ho právě náhledem miniatur. Kdekoli uživatel klikne na mapě, zobrazí se mu miniatura místa pod vyhledávacím řádkem. Toto řešení Vám ušetří spoustu času. Dříve musel uživatel přesouvat „Pegmana“ po mapě.

Prostředí miniaturProstředí miniatur

Další novinka se týká pohledu dovnitř, tzv. See inside pomocí Bussines View. Máte tak možnost nejen sledovat výlohu ale také se podívat, jak to vypadá uvnitř. Tato možnost se teprve vyvíjí a tak nečekejte, že se dnes podíváte, jak to vypadá třeba v místní kavárně. Ilustrační příklad zde.

Trasování

Co se týká map, byl předělán také systém trasování. Po kliknutí na určitou pozici má uživatel několik možností. Uživatel si může pomocí kliků vytvořit trasu. Například pokud si rád chodí zaběhat, klikne na požadovaná místa, vytvoří trasu a hotovo.

Při vytváření kratších vzdáleností nabídnou mapy trasu pěšky nebo veřejnou dopravou. Při delších nabízí auto, vlak či letadlo. Mapy umožňují naplánovat cestu tak, abyste se dostali třeba v čas do práce. Navíc připočítává čas cesty v reálném čase v závislosti na hustotě provozu. Na mapě je tak možno vidět barevnou složku tras indikující právě tuto skutečnost. Červená zde značí vysokou hustotu provozu. Dalším užitečným doplňkem pro uživatele je přidání cyklotras ve velkých městech se schopností vizuálně rozebrat trasu.

Úkazka hustoty provozuÚkazka hustoty provozu

Učení Google Maps

Učení je pro Google hlavní činností, na kterou se soustředí. Zapamatovávat si uživatelovi trasy a navštívená místa s cílem nabídnout mu při hledání nejpravděpodobnější lokality, které hledá.

Čím více bude uživatel Google používat, tím více se o něm Google dozví a tím přesnější informace mu může bez většího hledání poskytnout. Tato informace se netýká pouze map, ale i ostatních odvětvích. Dáte si na Google Plus informaci, že jste navštívili danou restauraci a pravděpodobně by ji Vám měl Google Maps ukázat při pouhém zadání slova restaurace do vyhledávacího řádku řádku.

Závěrem

Používání Google Maps je nyní mnohem intuitivnější. Uživatel se rychle dostane kam potřebuje a ve srovnání s ostatními mapovými servery obsahuje o mnoho více funkcí.

Problémem je pomalejší chod serveru a větší internetová zátěž k zobrazení požadovaného. Přece jenom je server v raném stádiu, tak doufáme, že se situace v budoucnu zlepší. Nicméně je Google Maps stále nejlepší mapovou službou.

Součástí této inovace jsou zvýšené nároky na informace o Vašem soukromí. Samozřejmě zde ochrana soukromí funguje, ale chceme vůbec, aby někdo další o nás věděl tolik informací o tom, kam chodíme nebo co děláme? To je ovšem na debatu někde jinde a někdy jindy.

Článek Nové Google Mapy - Zase o něco chytřejší byl publikován 11. července 2014 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...