Comodo Dragon 33 - Bezpečný webový prohlížeč a jeho novinky

Sponzorované odkazy

Comodo Dragon 33 - Bezpečný webový prohlížeč a jeho novinky

Před čtyřmi lety jsme Vás informovali o unikátním projektu společnosti Comodo, v podobě webového prohlížeče specializujícího se na bezpečnost uživatele. 9. Ledna 2014 spatřila světlo světa nová verze Comodo Dragon 33.1.

COMODO – Creating Trust Online

logo společnostilogo společnosti

Společnost Comodo se úspěšně pohybuje na trhu od roku 1998, kdy vyšly její první SSL certifikáty zaměřující se na bezpečnost. Lákadlo tkvělo hlavně ve snadné instalaci a jak už tomu u softwarových programů bývá, v příznivé ceně. V roce 2004 slavili vývojáři Comodo jubilejních 100 000 vydaných certifikátů a společnost se tak začala velice rozrůstat. Dnes je firma schopna poskytnout antivirovou ochranu, šifrování disku, firewall, anti-malware a v neposlední řadě také webový prohlížeč s rozšířenou ochranou uživatele.

Webový prohlížeč Comodo Dragon

S vydáním webového prohlížeče Comodo Dragon jen potvrdili svůj vzrůstající potenciál a upevnili si tak místo na poli softwarových firem. Ačkoliv měl prohlížeč zprvu mnoho chyb, pracoval na volně dostupném jádru Chromium, společnosti Google, a tak si brzy získal řadu příznivců. Mimo jiné obsahoval ochranné certifikáty zaručující vyšší rozpoznání nebezpečných internetových stránek, či blokování tolik nepříjemných souborů cookies. Jsou to již čtyři roky, co byla vydána první verze programu, a tak se toho samozřejmě mnoho změnilo.

Comodo DragonComodo Dragon

Co všechno je tedy ve verzi 33.1 nového?

Jen v roce 2012 vzniklo v internetovém světě 27 miliónů nových malwarů díky „nakaženým“ webovým stránkám. Na tuto skutečnost reagovala společnost Comodo zvýšením malwarové ochrany a celkové bezpečnosti uživatele před nežádoucími soubory stahovanými z infikovaných webů. Kromě technologie založené na principu Google Chrome tedy poskytuje Comodo Dragon navíc zvýšenou ochranu, stabilitu a nižší systémové nároky (128 MB RAM a 40 MB volného místa na disku), což z něj tvoří seriózního konkurenta jakéhokoliv oblíbeného prohlížeče.

Vývojáři kráčeli samozřejmě s dobou, a tak je možno používat nejnovější verzi v následujících operačních systémech: Windows 8, Windows 7, Vista a dokonce, v dnes již mrtvých, Windows XP.

To však není vše co je v Comodo Dragon 33.1 nového. Za zmínku jistě stojí také dlouho požadované plug-iny a add-ony, které ještě v první verzi dostupné nebyly. Svůj prohlížeč tedy můžete, krom skinu z Googlu, vyšperkovat i užitečnými prográmky jako jsou Adobe, Java aj..

Společnost se také pyšní eliminací takzvaných freezů, neboli zamrznutí (seknutí) některé ze záložek, což je zřejmě zapříčiněno nízkými systémovými požadavky, či principem jednotlivých záložek jako jednotlivých procesů, stejně jako u Chromu (1 záložka je jako 1 samostatný prohlížeč).

Průvodce nové verze

Hned při jednom z bodů instalace Comodo Dragon zaznamenáte určitou odlišnost od ostatních webových prohlížečů. Není totiž obvyklé ptát se při instalaci na změnu Vašeho DNS serveru.

instalace Comodo Dragoninstalace Comodo Dragon

Můžete si zvolit ze tří možností: 1) Změnit svůj DNS server na server společnosti Comodo pro všechny aplikace. – U této možnosti si dávejte velký pozor, poněvadž ne každý internetový poskytovatel je tolerantní vůči těmto změnám. 2) Budete používat DNS server společnosti Comodo pouze v prohlížeči Dragon. – Asi nejlepší volba, pakliže chcete využívat ochranný systém prohlížeče. 3) Nebudete využívat DNS server společnosti Comodo. – Pak Vám zřejmě stačí Google Chrome..

Já zvolil možnost číslo dvě a dokončil tak snadnou instalaci. Nechal jsem hned po ní program zapnout, což mě velice mile překvapilo. Místo obyčejné domovské stránky se Vám totiž načte Help a průvodce po Dragonu, což může neznalým uživatelům velice pomoct a přiblížit výhody, či nevýhody prohlížeče. Rovněž si můžete nastavit plnou kompatibilitu s výchozím prohlížečem, jenž máte a přenést si do Dragonu například Záložky, Oblíbené, či uložená hesla. To vše, s maximálním zabezpečením.

Po letmém zhlédnutí „helpovníku“ otevřete první záložku s přednastavenou stránkou Yahoo!, což svědčí o užší spolupráci těchto dvou společností. Vizuální stránka prohlížeče se velmi podobá Chromu, je však více minimalistická a mému oku tak lahodí.

titulní strana prohlížečetitulní strana prohlížeče

Po levé straně, na ikonce znaku Dragonu, najdete hlavní nabídku prohlížeče, přes níž nastavíte vše potřebné. V pravém horním rohu je jistá modrá spirála, představující tzv. Comodo Web Inspector, což je aplikace, díky níž lze oscanovat a proklepnout podezřelé internetové stránky, zda se na nich nenachází malware.

Následují aplikace Comodo Share Page Service s možností sdílet stránku přes sociální sítě, Comodo Media Grabber, fungující na principu správce stahování a ikonka modrého buldočka, představující tzv. PrivDog, neboli instantní Watchdog, neustále chránící Vaši činnost.

Samotný průběh vyhledávaní je bezproblémový, stejně jako u Google Chrome, možná s lehkou eliminací nežádoucích „záseků“, poněvadž je nutno uznat, že se mi prohlížeč po týdnu užívání nikdy nezasekl a jsem s ním tedy velice spokojen.

Comodo IceDragon

Comodo IceDragonComodo IceDragon

Na závěr by to chtělo alespoň zlehka představit absolutně novou „zbraň“ v poli webových prohlížečů společnosti Comodo, a sice Comodo IceDragon, vyznačující se stejnými vlastnostmi jako jeho červený předchůdce, s tím rozdílem, že znak IceDragonu je, jak již z názvu napovídá – modrý. Spíše než pro fanoušky Chromu je tato verze vhodná příznivcům Mozilly, poněvadž tak nejen vypadá, ale je plně kompatibilní s plug-iny a add-ony navržené speciálně pro ni.

Hodnocení redakce:  90 %

Výhody:

  • Minimalistický vzhled
  • Jádro Chromium
  • Ochrana před malware a jinými nepříjemnostmi
  • Absolutní anonymita a ochrana hesel
  • Jednoduchá instalace
  • Nízké systémové požadavky

Nevýhody:

  • Předvolená domovská stránka
  • Vlastní všechny nedostatky jádra Chromium

Článek Comodo Dragon 33 - Bezpečný webový prohlížeč a jeho novinky byl publikován 6. srpna 2014 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Šimon Wlosok. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...