Comodo Dragon – Bezpečný internetový prohlížeč?

Sponzorované odkazy

Comodo Dragon – Bezpečný internetový prohlížeč?

Pod pojmem webový prohlížeč si bez přemýšlení většina uživatelů představí Google Chrome, Firefox, Safari, nebo třeba Operu. Existuje ale celá řada dalších zajímavých prohlížečů, které leckdy nabízejí paletu nadstandardních funkcí. Zapadne Comodo Dragon do šedi průměru, nebo jde o praktického pomocníka pro serfování na internetu?

Bezpečnost je prioritou

Comodo je známé spíše než webovým prohlížečem, sadou bezpečnostních řešení pro domácnosti i firmy. Svoji pověst a zaměření ovšem přenáší i na zmíněný internetový prohlížeč Comodo Dragon. Jako základ slouží Chromium, tedy zdarma dostupný derivát populárního prohlížeče Google Chrome. Comodo nabízí také alternativu postavenou na základě Firefoxu. Nese jméno IceDragon. O tom ale třeba někdy jindy.

Comodo Dragon – Chromium je vidět na první pohled.Comodo Dragon – Chromium je vidět na první pohled.

Instalace vyžaduje pozornost

Již při instalaci, kterou uživatele provází nepočeštěný průvodce, je možné objevit první bezpečnostní funkci COMODO SecureDNS. V tomto kroku je nezbytné zbystřit, neboť SecureDNS přímo nastavuje adresy DNS v konfiguraci síťových připojení, což v určitých situacích může být zdrojem problémů. Výchozí nastavení ovšem žádné problémy nezpůsobí, neboť přes vybrané DNS servery bude přistupovat pouze Comodo Dragon. Ostatní programy a služby využijí standardní konfigurace. A k čemu je SecureDNS vlastně dobré? Vzhledem k tomu, že se k webovým stránkám připojujete prostřednictvím DNS serverů spravovaných přímo Comodem, prohlížeč může odfiltrovat neověřené a nebezpečné weby obsahující například malware, či další škodlivé kódy.

SecureDNS se nastavuje již při instalaci.SecureDNS se nastavuje již při instalaci.

Vedle toho je v průběhu instalace možné importovat historii procházení, oblíbené záložky, rozšíření a také nastavit Comodo Dragon je výchozí prohlížeč. Jinak samotný průběh instalace nevybočuje ze zažitých standardů.

Základ stejný, rozdíl dělají doplňky

Při prvním spuštění webového prohlížeče nedojde k žádnému překvapení. Chromium, respektive Google Chrome, je vidět téměř všude. Na rozdíl od průvodce instalací je uživatelské rozhraní plně lokalizované do češtiny. Pouze doplňky instalované Comodem českou lokalizace nemají.

Zmíněné doplňky jsou téměř jediným rozlišovacím prvkem od Google Chrome. Můžete je klidně bez problémů odstranit a do prohlížeče doinstalovat plug-iny přímo z Internetového obchodu Chrome. Sdílení doplňku je velikou výhodou všech prohlížečů postavených na Chromiu. Výrobce si může vytvořit své vlastní doplňky, ale uživatelé ve výsledku mají k dispozici širokou škálu různorodých doplňků od výrobců třetích stran. To samé platí i o vzhledových šablonách. Ve výchozí instalaci je dostupná pětice doplňků. Comodo Drag&Drop Service je velice praktickým doplňkem, neboť libovolný text na právě zobrazené stránce můžete označit a po jeho přesunutí do pravého kraje prohlížeče jej můžete přímo využít jako klíčové slovo pro vyhledávání na webu, Wikipedii, či na YouTube. Označený text lze také snadno přímo přeložit.

Praktická lišta plug-inu Drag&Drop Service.Praktická lišta plug-inu Drag&Drop Service.

Comodo Media Downloader je nástroj umožňující stahovat videa ze streamovacích služeb, přičemž je aktivní pouze pokud podporuje stahování z dané služby. Například český Stream nefunguje.

Snadné sdílení na sociální sítě.Snadné sdílení na sociální sítě.

Dalším doplňkem je Comodo Share Page Service, které umožňuje jednoduché sdílení právě prohlížené stránky na sociálních sítích. Jen konfigurační nabídka by ale mohla být provedena moderněji.

Možnost přidat další sociální síť tu je, ale to provedení je na míle daleko od moderního designu.Možnost přidat další sociální síť tu je, ale to provedení je na míle daleko od moderního designu.

Plug-in Comodo Web Inspector umožňuje jediným kliknutím zkontrolovat bezpečnost právě prohlížené stránky. Kontrola je nicméně velice zdlouhavá, což ve výsledku zabíjí jinak zajímavý nápad. Kvůli tomu je použitelnost tohoto doplňku omezena na občasné používání.

Výstupní informace z Comodo Web Inspector.Výstupní informace z Comodo Web Inspector.

Posledním doplňkem je IP/DNS Leakage Detector, což je služba poskytující komplexní informace o právě navštíveném webu, ale také o uživatelově připojení k internetu a DNS adresách.

Pravidelné aktualizace nechybí.Pravidelné aktualizace nechybí.

Má čím oslovit?

Comodo Dragon sice z hlediska vlastního prohlížeče nepředstavuje nic zvláštního, ale nabízí řadu zajímavých doplňků, které přispívají k zacílení tohoto prohlížeče – tedy jako nástroje pro bezpečné a rychlé serfování po internetu. Skutečnost je taková, že Dragon osloví spíše uživatele, co hledají tyto konkrétní bezpečnostní funkce. Jinak jde o zcela běžný webový prohlížeč.

Hodnocení redakce:  65 %

Výhody:

  • Funkce Drag&Drop
  • Služba SecureDNS
  • Podpora Chrome doplňků

Nevýhody:

  • Absence české lokalizace doplňků
  • Pomalý Web Inspector
  • Nic nového pro běžné uživatele

Článek Comodo Dragon – Bezpečný internetový prohlížeč? byl publikován 18. července 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...