Kvalitní čtečka PDF souborů Foxit Reader

Sponzorované odkazy

Kvalitní čtečka PDF souborů Foxit Reader

Dnešní recenze se bude týkat populárního editoru a čtečky PDF souborů, Foxit Reader. Má Foxit šanci rovnat se známému Adobe Acrobat? To se dozvíte uvnitř článku.

Foxit na to má!

Jedná se o software společnosti Foxit Software, která dále stojí za dalšími programy, obstarávajícími editaci PDF souborů, mobilní aplikace k otevření PDF, apod. Společnost se pyšní mnoho miliony uživatelů a může za to také Foxit Reader, jehož licence je zdarma.

Foxit ReaderFoxit Reader

Jak již bylo zmíněno, Foxit Reader slouží hlavně k otevírání PDF souborů. Jeho velkou výhodou je rychlost při prohlížení a flexibilita, co se operačních systémů týče. Vzhledem k bezplatné licenci však postrádá některé pokročilejší funkce. Neotevře například PDX soubory, což jsou katalogy. To znemožnuje správné prohlížení některých souborů.

Načtu, vytvořím, vyplním

Ve funkčnosti se oproti ostatním nijak výrazně neliší. Při prohlížení mu nechybí dodatečné editace, jimiž jsou např. vyhledávání v textu, kopírování textu,možnosti otočení dokumentu, apod. Hledání a prohlížení je zde rychlé a nezdržuje systém od ostatních operací. Díky funkci Multi-tab lze bez problému zobrazit více PDF dokumentů najednou a přehledně mezi nimi listovat. To včetně rozšířeného nastavení rozložení stránek, přechodu mezi dokumenty, apod. Výhodný například při kontrolování správnosti mezi dvěma dokumenty.

A co ochrana? Foxit Reader nabízí ochranu, která zabrání pokusu o spuštění externích příkazů. Zaručuje též vyšší bezpečnost pomocí ASLR a DEP. ASLR využívá náhodný algoritmus, určený k zašifrování adresy v paměti a slouží tak k ochraně klíčových dat. Prevence DEP jednoduše zabrání spouštění kódu z tzv. nespustitelného paměťového místa. Pro vetší bezpečí je zde volba vypnutí JavaScriptu nebo tým Foxitu, který v případě hrozby okamžitě reaguje.

Co je nového?

V nové verzi došlo hlavně ke zvýšení výkonu prohlížení . Dále bylo vylepšeno tisknutí dokumentů a přibylo pár nových věcí. Kromě přehledného procházení a tisku dokumentu, umí Foxit Reader též PDF vytvořit, což je vzhledem k ceně (zdarma) impozantní. Podporuje také přechod z papírových dokumentů na elektronické. Lze zde přidat obrázky a také videa, přičemž je kompatibilní např. s Adobe Acrobat. Tvorba PDF je zde šikovně provedená a vzhledem k nízké velikosti tohoto programu, umí toho opravdu dost.

Ukázka ikon vrchního paneluUkázka ikon vrchního panelu

Zůstanu-li u vytváření PDF, musím ještě zmínit tvorbu formulářů. Jak je zvykem, formuláře potřebují podepsat. Jedná se o podpisy elektronické, pro ty má Foxit Reader vynikající podporu. Elektronické podpisy jsou tu rozděleny do tří variant. PDF Sign, který umožňuje připojit k dokumentu vlastnoruční podpis. Dalším je DocuSign, který odeslat a podepsat dokumenty pomocí nejpoužívanější služby a posledním je klasický elektronický podpis, který umožní přijímači dokumentu digitální podpis a ověřit jeho stav.

Příklad využití e-podpisuPříklad využití e-podpisu

Foxit vs Adobe

Výrazným rozdílem mezi Foxit Readerem a Adobe Acrobat Readerem je hlavně rychlost. Oba tyto programy jsou zdarma. Adobe má sice pověst nejpoužívanějšího, ale Foxit již má přes 275 milionů uživatelů, což už je slušné číslo. Svým počtem a popularitou se tak dá Foxit Reader považovat za druhý nejpoužívanější software. Funkcionálně se od sebe tyto programy moc neliší. Vzhledem k tomu, že Foxit nabízí zdarma ještě vytváření PDF a další funkce, lze ho považovat dokonce za lepší. Nebýt velké reklamy pro Adobe, troufnu si říci, že by oblíbenější čtečkou byl právě Foxit Reader.

Závěrem

Nedá se říci, že by Foxit Reader nějak vynikal ve srovnání s Adobe. Zadarmo ale nabízí určitě více funkcí a vzhledem k nízkému počtu pluginů, tudíž větší rychlosti, ho nejspíš začnu také používat.

Navíc pro náročnější uživatele nabízí licenci s rozšířením, jehož cena je odpovídající. Grafické uživatelské prostředí se tváří příjemně a intuitivně. Může za to hlavně podoba Wordovských ikon. Poslední verze začínají působit pomaleji a pomaleji. To je důvod k mému nižšímu hodnocení..

Moje hodnocení:  80 %

Výhody:

  • Rychlost
  • Lincence zdarma
  • Mnoho funkcí
  • Podpora mnoha operačních systémů

Nevýhody:

  • Poslední verze se stávají pomalejšími
  • Chybí čeština

Článek Kvalitní čtečka PDF souborů Foxit Reader byl publikován 27. října 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...