Foxit Reader 7 – Jak vypadá současná verze schopné čtečky PDF?

Sponzorované odkazy

Foxit Reader 7 – Jak vypadá současná verze schopné čtečky PDF?

Od naší poslední recenze programu Foxit Reader uteklo už mnoho vody a od té doby se spousta věcí změnila, počínaje vzhledem a spoustou nových funkcí zdaleka nekonče. Co tedy přináší současná verze Foxit Readeru 7?

Vzhled

Foxit Reader 7 vývojáři vyladili do vzhledu Microsoft Office 2013. Snažili se tím přiblížit tomu, na co jsou uživatelé zvyklí a díky tomuto vzhledu je pro uživatele jednoduché naučit se ovládání Foxit Readeru. Stejně jako v kancelářském balíku Office si každý podle sebe může upravit nabídku rychlých voleb.

Základní obrazovka Foxit Readeru.Základní obrazovka Foxit Readeru.

Funkce

Jednou z velkých výhod Foxit Readeru je rychlost. Také je poměrně „lehký“ a nezatěžuje příliš systém. Oproti ostatním neplaceným prohlížečům PDF přináší možnost přidávat do textu poznámky, zvýrazňovat text či sdílení dokumentu s kolegy. Vhodný je i pro využití v korporacích či státním sektoru, podporuje mimo jiné i podpisování dokumentů DocuSign. Foxit Reader přináší velký prostor pro personalizaci.

Z vašich dokumentů psaných ve Wordu jednoduše a rychle vytvoříte PDF i s záložkami – Foxit Reader nabízí plug-in, který se vám umístí na novou záložku. Program také podporuje interaktivní či neinteraktivní PDF formuláře. Do PDF souborů můžete vkládat vlastní obrázky, hudbu i videa, čímž uděláte váš dokument atraktivnější.

Karta plug-inu pro MS Word.Karta plug-inu pro MS Word.

Foxit Reader velice ocení editoři a korektoři, umožňuje jednoduché komentování a zaznačování například korekturních znamének. Nabízí také možnost používat razítka. Pro práci s komentáři je samostatný oddíl v rámci karty Komentář. Umožňuje zobrazit všechny komentáře zároveň, ale především je umožňuje importovat a exportovat. Místo celého dokumentu tak kolegovi stačí poslat pouze exportované poznámky a zobrazí se mu stejně jako vám. Program si můžete propojit s cloudy OneDrive a Google Drive a otevírat a ukládat soubory přímo do nich. Možnost propojení je také se službou Evernote.

Editování dokumentu.Editování dokumentu.

Český překlad

Rozhodně bych měla zmínit také český překlad Foxit Readeru. Oficiálním jazykem programu je samozřejmě angličtina. Kromě ní však nabízí mnoho dalších jazyků včetně češtiny. Zakopaný pes je v tom, že jsou to překlady poskytované komunitou, nikoli přímo vývojáři, a je to poměrně poznat. Některé funkce nejsou přeložené vůbec, písmena s diakritikou jsou v malým písmem ve slově psaném verzálkami a občas se vyskytne znak & naprosto náhodně uprostřed slova.

Mobilní verze a podpora systémů

Kromě klasické verze pro desktopy nabízí Foxit také mobilní verzi, a to pro platformy Android a iOS. Dostupná je také na Windows Store. K dispozici jsou i Business verze, které nabízí oproti Lite verzi například sdílení obrazovky, respektive dokumentu.

Co se týče desktopů, tak podporuje Windows od verze Windows 7, pro fungování plug-inu je vyžadována minimálně verze Microsoft Office 2007, Mac OS X od verze 10.8 a linuxové systémy Ubuntu 14 a výše, Redhat 6 a výše a SUSE 12.

Výhody:

  • Rychlý
  • Nezatěžuje systém
  • Možnost vkládat poznámky
  • Sdílení komentářů

Nevýhody:

  • Nepřečte formuláře vytvořené v Adobe Acrobat
  • Český překlad

Hodnocení redakce:  75 %

Článek Foxit Reader 7 – Jak vypadá současná verze schopné čtečky PDF? byl publikován 29. června 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Markéta Masopustová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...