Feedly - prvotřídní online čtečka RSS kanálů

Sponzorované odkazy

Feedly - prvotřídní online čtečka RSS kanálů

Pomocí RSS kanálů a souvisejících čteček se můžeme na obsah internetových stránek dostat rychle, bez reklam a zbytečných rušivých prvků. K tomu použijeme aplikaci Feedly, která je světoznámou čtečkou dostupnou online odkudkoliv a zdarma. Podíváme se na ni trochu blíže.

Co se RSS?

Pro začátek v krátkosti zmíním, co je RSS. Jedná se o XML formát, který je určený pro snadné publikování obsahu na internetu. Není proto divu, že ho najdeme takřka u každé redakce, u každého webu.

symbol RSSsymbol RSS

V praxi to vypadá tak, že jakmile nějaký portál vydá svůj nový článek (například SWMag.cz), redakční systém takovýto článek přepracuje do formátu pro RSS, který může jakákoliv čtečka otevřít a zobrazit tak publikovaný obsah.

Feedly se představuje

Internetová aplikace Feedly je jednou z takovýchto čteček, která však nemusí být nikde instalovaná, spouští se přímo z webového rozhraní.

K přihlášení do čtečky můžeme použít některý z již vytvořených účtů typu Google, Facebook atd. Nemusíme tedy vytvářet účet nový, což je velká výhoda. Nemusíme znovu vymýšlet tajné heslo a pamatovat si ho.

Feedly – možnosti přihlášeníFeedly – možnosti přihlášení

Ihned po přihlášení si všimneme jedné nepříjemnosti, celá aplikace je v anglickém jazyce. Jakmile však toto dokážeme skousnout, případně se naučit těch pár známých slovíček, Feedly nás bezpochyby překvapí a potěší.

Funguje naprosto bez problémů, zbytečných chyb a hlavně rychle. O stahování aktuálních zpráv se stará sám, takže nám už nezbývá nic jiného, než si svůj seznam kanálů rozšiřovat a číst…

Feedly – moje titulní stranaFeedly – moje titulní strana

Jednotlivé RSS kanály je rovněž možné řadit, kategorizovat do skupin a celkově je organizovat dle své potřeby.

Přidáváme kanály a čteme

Mnohdy bylo nutné mít přesnou adresu RSS kanálu (feedu), aby čtečka správně fungovala. Aplikace Feedly toto dotáhla mnohem dále, stačí jen kliknout na odkaz “Add Content” a do zobrazené lišty vepsat internetovou adresu portálu (www.něco.cz).

Feedly – vyhledávání kanáluFeedly – vyhledávání kanálu

Našeptávač už nabídne související RSS zdroj, který stačí kliknutím na zelené tlačítko “+feedly” přidat do svého odebíraného seznamu.

Výsledek následně vypadá kupříkladu takto (pro portál SWMag.cz):

Feedly – kanál SWMag.czFeedly – kanál SWMag.cz

Feedly funguje skvěle, mohu jen doporučit

Jakmile s Feedly strávíme chvíli času, abychom si ho osahali a vyzkoušeli, potěší svou funkčností. Je velice svižný a aktualizuje se neustále. Jen musíme dávat pozor, abychom se v množství těch zpráv neutopili…

Já osobně Feedly mohu jen doporučit, protože je dostupný odkudkoliv a trvá jen pár okamžiků udělat si svůj seznam odebíraných kanálů. Vše mám pak hezky po ruce a už si jen vybírám, jaký nadpis či počátek textu (perex) mě zaujal.

Mé hodnocení =  80 %

Výhody:

  • rychlost
  • online => dostupný odkudkoliv
  • našeptávač
  • automaticky stahuje články

Nevýhody:

  • anglický jazyk
  • pro někoho možná trochu nepřehledný

Na Feedly přejdeme kliknutím na odkaz ZDE

Článek Feedly - prvotřídní online čtečka RSS kanálů byl publikován 6. dubna 2015 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...