Total Commander 8.5 - Co nového přináší aktuální verze?

Sponzorované odkazy

Total Commander 8.5 - Co nového přináší aktuální verze?

Určitě každý uživatel Windows potřebuje pracovat se složkami a soubory. Integrovaný Průzkumník souborů, který se i ve Windows 8.1 hodně zlepšil, je práce v něm stále těžkopádná. Proto hodně uživatelů používá souborové manažery. Mezi nejlepší patří právě Total Commander, který je už ve verzi 8.51a.

Total Commander 8.51a – aktuální sestavení

Total Commander (dále jako TC) je tu s námi už hodně dlouho a stal se mezi manažery jedničkou. Oblíbilo si ho hodně spokojených uživatelů. Osobně ho používám už od Windows XP. V čem je tedy jiný, než konkurence a proč je tak hodně oblíbený?

TC je rozdělen na dvě samostatná okna, které nejsou na sebe závislá a v každém můžeme samostatně pracovat nabo si nechat zobrazovat složky a soubory na disku. Pro uživatele je to velmi přehledné. Pokud se v něm naučíte pracovat a používat jeho funkce, už se ke standardnímu Průzkumníku ve Windows nebudete chtít vracet.

Zde uvádím některé novinky. Všechny novinky je možné si přečíst na stránce výrobce www.ghisler.com. Jsou bohužel jen anglicky.

Novinky v Total Commander 8.51a:

Zaměřme se nejprve na operaci se soubory. Podpora rozbalování více archivních formátů: 7zip, novém formátu RAR5, stejně jako -lh6– a -lh7– (LHA).RAR se šifrovanými názvy souborů: Archív se zobrazí po zadání hesla. Alt + F5 balení: Nová možnost vynechat názvy vybraných složek při balení každé složky do samostatného archivu. FTP souborový systém plugins: Při úpravě souboru s F4, soubor bude automaticky znovu nahrát při uložení do editoru. Není potřeba zavírat editor.

Jistých změn se dočkalo také uživatelské rozhraní. Podpora pro zařízení s dotykovým displejem. Podpora pro vysoké rozlišení obrazovky (high DPI). Velikost souboru a čas poslední změny i ve virtuálních složkách, jako je připojení MTP zařízení např. telefony a tablet Android. Zobrazit miniatury ve virtuální složce, jako jsou knihovny. Hledání textu podporuje jakoukoli kombinaci ANSI, ASCII, UTF-16, UTF-8 Unicode, XML, EPUB současně. Hledání duplicitních souborů. Porovnání podle obsahu. Zobrazit skryté soubory. Kontroluje CRC kontrolní součty.

Total Commander – Po spuštěníTotal Commander – Po spuštění

Ikony souborů běží v pozadí, takže by již neměly zpomalit uživatelské rozhraní. Vylepšená rychlost při čtení adresářů. FTP rychleji nahrává v rychlých sítích pomoci dynamické velikosti nahrávání bloku.

Total Commander-Zobrazení obrázkůTotal Commander-Zobrazení obrázků

Hlavní funkce programu

Total Commander obsahuje hodně funkcí. Podíváme se aspoň na ty základní a často používané. Hromadné přejmenovávání souborů. Komprese a dekomprese souborů – TC zvládá komprimovat a dekomprimovat soubory do a z různých archivů (např. RAR, ZIP). Samozřejmostí je dekomprese jen části archivu. Rozdělení a sloučení souborů. Vyhledávání v souborech a složkách – TC nabízí rychlé nalezení toho co potřebujete. Vše se vám potom přehledně zobrazí ve stavovém řádku programu a s vyhledanými data můžete rovnou i pracovat. Systém záložek – pracuje na stejném principu jako internetový prohlížeč.

FTP klient – obsahuje integrovaného FTP klienta, takže nepotřebujete si instalovat externí program. Stačí zadat adresu, port, jméno,heslo a navázat spojení s požadovaným FTP serverem. Systém pluginů – díky nim můžete např. soubory přímo vypalovat na CD, zobrazovat taky u mp3, zobrazovat obrázky a mnoho dalšího. Další pluginy neboli doplňky lze stáhnout přímo ze stránek výrobce.

Total Commander-FTP nastaveníTotal Commander-FTP nastavení

Nejčastěji používané zkratky

V TC se dobře pracuje myší, ale někdy pro urychlení se mohou hodit klávesové zkratky.

  1. SHIFT + F4 vytvoří a otevře nový soubor.
  2. ALT + Shift + Enter Spočítá velikost všech adresářů.
  3. Ctrl + B Zobrazí soubory ze všech složek v jednom výpisu.
  4. Ctrl + Q Rychlý náhled na soubor ve druhém panelu.
  5. Ctrl + Shift + Enter Vloží do příkazové řádky cestu k souboru.
  6. Alt + F9 Rozbalí archivní soubor do druhého panelu.
  7. Ctrl +T Vytvoří nový panel (Ctrl + W zavře nový panel).
  8. Kombinace Ctrl + šipka nahoru otevře nový panel se složkou, na které je kurzor.
  9. Shift + F2 Porovná seznamy souborů v panelech a označí rozdíl.
  10. Ctrl + D Rychlý výběr z oblíbených složek nebo přidání aktuální složky mezi oblíbené.
Total Commander 8.51aTotal Commander 8.51a

Závěr

TC je ve verzi 32-bit i 64-bit. Je plně lokalizován do češtiny a obsahuje i mnoho jiných jazyků, které není nutno instalovat. TC je shareware – tedy placený program, ale je ho možno používat, ale je nutno při spuštění programu vždy stisknout možnost 1, nebo 2, nebo 3. Určitě se oplatí si tento program koupit, neboť investice je jednorázová a doživotní. Aktualizace na nové verze jsou v ceně programu, takže už nic víc neplatíte. Cena TC je 1 338 Kč na jednu licenci. Existují i dostupné alternativy, které jsou freeware – tedy zdarma. Jde například o Unreal Commander a FreeCommander.

Výborný program

Moje hodnocení:  90 %

Výhody:

  • V češtině
  • Rychlý
  • Jednoduchý
  • Hodně užitečných funkcí
  • Doživotní aktualizace

Nevýhody:

  • Shareware
  • Cena

Článek Total Commander 8.5 - Co nového přináší aktuální verze? byl publikován 8. května 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Petr Prosický. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...