Duolingo - anglicky kdykoliv, kdekoliv a zdarma

Sponzorované odkazy

Duolingo - anglicky kdykoliv, kdekoliv a zdarma

Umět anglicky je v dnešní době nepochybně velmi důležité. Málo kdo už ale má čas na to, aby pravidelně docházel do běžných skupinových kurzů nebo na individuální hodiny. Naštěstí ale existuje možnost, jak se základy angličtiny naučit, i bez toho, a navíc zcela zdarma. Co k tomu potřebujete? Chytrý mobilní telefon vybavený operačním systémem Android, Windows Phone nebo iOS, a aplikaci s názvem Duolingo. Ta je vynikajícím pomocníkem, a i když vám přesně slovo po slovu nevysvětlí definice gramatiky, základy vás naučí hravou interaktivní formou, která dává důraz hlavně na vizuální a poslechovou paměť.

Kolik jazyků znáš…

Předem je nutné říct, že aplikace jako taková nepochází od českých tvůrců. Ale žádné obavy, čeština je samozřejmě dostupná. Má to ovšem malý háček. Aplikace nabízí učení různých jazyků, ovšem v češtině je k dispozici pouze výuka angličtiny. Většinu ostatních jazyků, pokud byste o ně měli zájem, byste museli absolvovat v angličtině. Ovšem Duolingo se neustále vyvíjí, a tak není vyloučeno, že časem bude přidána v češtině podpora dalších jazyků. Namátkou lze z těch, které dále v aplikaci jsou obsaženy, jmenovat například němčinu, italštinu nebo španělštinu.

Takhle zpravidla začíná každá lekce – seznámení se slovíčkyTakhle zpravidla začíná každá lekce – seznámení se slovíčky

Bez internetu ani ránu

Bohužel, hned na začátku musíme zmínit jednu vadu na kráse, kterou Duolingo má. Protože váš postup se ukládá do uživatelského účtu, a k tomu je potřeba připojení k internetu, bez telefonu připojeného k wifi síti nebo mobilním datům aplikaci ani nespustíte. Na jednu stranu škoda a určitě by to šlo vyřešit úpravou aplikace, na stranu druhou, minimálně doma má k wifi přístup už téměř každý, a hodně lidí má také aktivován datový tarif, a pro ty pak není problém učit se třeba při cestě autobusem.

Následuje zopakování, jak si slovíčka pamatujeteNásleduje zopakování, jak si slovíčka pamatujete

Od základů až k pokročilé angličtině

Zapomeňte na nudné šprtání nejrůznějších definic a gramatiky. Duolingo vás angličtinou provede hravou formou pěkně od základů až k pokročilejším jevům. Pozitivně hodnotíme možnost mezi lekcemi přeskakovat. Pokud už tedy základy ovládáte a nechcete zbytečně ztrácet čas, můžete přeskočit k pokročilejší látce. Také objem látky v celém kurzu je velmi obsáhlý – Duolingo učí i takové věci, jako je předbudoucí či předminulý čas, což je látka, ke které se většinou nedostanou za dobu studia studenti středních škol. Bohužel už vám ale nevysvětlí, za jakých podmínek tento čas používat. Zatímco u běžných – přítomného, minulého a budoucího je to jasné, tyto dodatečné časy, které čeština nezná, už tolik jasné být nemusí.

Následuje obtížnější varianta – překlad musíte sami složit ze slovNásleduje obtížnější varianta – překlad musíte sami složit ze slov

Anglicky slovem, písmem i obrazem. A především interaktivně

Podívejme se nyní na to, jak taková výuka probíhá. Každá lekce se skládá z několika úkolů. Ty musíte správně zodpovědět. Pokud se spletete, pokračuje se dál – pouze vám ubyde jeden „život“, v aplikaci reprezentovaný symbolem srdce. Pokud přijdete o všechny, lekce je neúspěšná a musíte si jí zopakovat znovu.

Na začátku lekce je zpravidla několik úkolů, kdy máte na obrazovce čtyři obrázky, pod každým anglický výraz pro něj, a musíte zvolit ten správný, podle českého popisu. Aplikace vám tedy dá například česky za úkol označit jablko – při označení správného obrázku vám hlas z telefonu řekne, jak se slovo vyslovuje anglicky. Seznámíte se tedy s výrazy, které budete v této lekci používat, a snadno si je zapamatujete.

V následujících úkolech pak dáváte dohromady jednoduché věty, nebo například máte za úkol napsat slovo, které slyšíte. Anglicky samozřejmě. Touto formou tedy máte zajištěno, že nebudete pouze pasivními čtenáři, ale dokážete také správně vyslovovat a rozumět i mluvenému slovu. V pozdějších lekcích se ze slov stávají celé věty. Jak výuka vypadá si můžete prohlédnout i na obrázcích v tomto článku.

Pokud některému slovu z anglické věty, kterou máte překládat, nerozumíte, pak stačí na toto slovo jednoduše klepnout prstem, a zobrazí se vám několik variant překladu.

A naposled překlad téměř bez nápovědy. Troufnete si na Duolingo?A naposled překlad téměř bez nápovědy. Troufnete si na Duolingo?

Závěr

Nedokážeme posoudit, jaký přínos bude mít používání této aplikace pro každého konkrétního uživatele, protože každému vyhovuje jiná metoda učení. Nicméně, celkově lze aplikaci Duolingo hodnotit pozitivně. Využití může mít jak pro úplné začátečníky – dospělé, ale také například pro děti, pokud jim chcete pro ně atraktivní formou dát základy angličtiny.

Co určitě oceňujeme je dostupnost aplikace na všechny tři hlavní operační systémy na trhu, tedy Android, iOS a Windows. Že je aplikace zdarma jí přidává další plusové body v našem hodnocení. Rozhodně také chválíme češtinu. Naopak, výtka, nebo spíše návrh na další vylepšení, putuje směrem k dalším jazykům. Nejen my bychom určitě ocenili, kdyby Duolingo v češtině dokázalo učit i němčinu a ostatní jazyky, které nabízí.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Aplikace zdarma
  • Zábavná interaktivní výuka
  • Čeština

Nevýhody:

  • Chybí alespoň základní vysvětlení gramatiky
  • V češtině pouze výuka angličtiny

Článek Duolingo - anglicky kdykoliv, kdekoliv a zdarma byl publikován 17. července 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...