IrfanView - stále stejný prohlížeč obrázků

Sponzorované odkazy

IrfanView - stále stejný prohlížeč obrázků

Prohlížečů a editorů fotografií je opravdu hodně. Některé jsou zdarma a některé placené. IrfanView patří mezi programy zdarma pro nekomerční použití. Proč tedy platit za něco, co můžete mít zdarma. Program IrfanView patří mezi nejčastěji použivané prohlížeče. V současné době se nachází ve verzi 4.38. Změn je hodně. Nebudu je zde vypisovat, jsou uvedeny na stránce programu, ale jen anglicky.

IrfanView 4.38

Program umožňuje provádět základní úpravy fotografie. Jde zejména o úpravu velikosti, otočení, barevnost, použití efektů. Program je dodáván v základní verzi, ale může toho umět hodně více. Pro rozšíření slouží různé pluginy, které je možné taky zdarma stáhnout na stránkách výrobce. Fotografie můžete získat z digitálního fotoaparátu, skeneru nebo z Vašeho pevného disku. Můžete taky fotky prohlížet, převádět do jiných formátů, tisknout nebo z nich vytvářet prezentace (slideshow). IrfanView dokáže přehrávat soubory MPEG a MOV. Dokáže také provádět hromadné přejmenování nebo tvorbu nových katalogů. Pokud potřebujete použít nějakou funkci, kterou IrfanView neumí, můžete použít možnosti otevřít v externím editoru.

IrfanView – Okno programuIrfanView – Okno programu

Další zajímavou funkcí je Presentace. Prezentace se dá uložit do souboru TXT, CVS, EXE. Nabízí taky možnost vypálit na CD. Presentace může obsahovat kromě obrázků také videa a zvukové soubory.

Velmi užitečná funkce je Dávková konverze. Můžete vybírat najednou i více souborů z jednoho nebo více adresářů. Mohou být vybrány i různé formáty, ale výsledný soubor bude jen jeden. V možnosti Nastavit pokročilé vlastnosti se otevře dialogové okno, kde lze nastavit různé vlastnosti výsledných obrázků. Nakonec se ještě nastaví výstupní adresář.

Další vlastnost, kterou program nabízí je funkce Efekty. Lze vložit např. text do obrázku, oříznutí a jiné možnosti. Nabízí také možnost vytvořit panoramatické obrázky. Poskládat obrázky je možné vodorovně nebo svisle.

Program dokáže také vytvářet Screenshoty v hrách nebo v programech. Po stisknutí tlačítka C se vyvolá nabídka pro zachytávání obrázku. Přednastavené tlačítko F11 znamená, že se udělá snímek z toho, co je právě na ploše. Pokud se používá focení ve hrách a hra používá F11 pro některou ze svých funkcí je možno použít CTRL+F11. Nakonec ještě nastavit výstupní složku kam se budou vyfocené obrázky ukládat. Pak už jen Enter, Irfan se minimalizuje a už je možno fotit.

IrfanView – NastaveníIrfanView – Nastavení

Lze si také vytvořit vlastní spořič obrazovky třeba z fotografií z dovolené. Pak stačí již jen vybrat soubory, které mají být užity pro spořič obrazovky a stisknout tlačítko přidat. Následovně vše uspořádat do patřičného pořadí, nastavit startovací fotografii a vlastnosti přehrávání. Výsledek potom můžete exportovat do souboru .scr pro spořič obrazovky nebo do .exe pro spustitelnou prezentaci. K dispozici je také možnost vypálit soubory na CD/DVD. Dobré je také nastavit zda se má přehrávat v okně nebo přes celou obrazovku.

Klávesové zkratky

Jedna z velkých předností programu jsou klávesové zkratky, které jsou dobře řešeny. Uvádím dle mého názoru ty nejpoužívanější.

Ctrl+R převzorkovat a změnit velikost. Na výběr je u změny velikosti nejen ruční nastavení v bodech, centimetrech či palcích, ale také
procentuální změna. Velmi užitečná je funkce zachovat poměr stran.

Shift + C vytvořit výběr ořezu.

Ctrl + T do vybrané oblasti vloží text.

Shift + U automatické nastavení barev.

Shift + S doostřit. Tato funkce je zcela automatická a nelze ji nijak nastavit.

R, L otočení obrázku o 90˚ doprava, doleva

+,– lupa

Enter spuštění prezentace

Mezerník posun na další obrázek

E zobrazení EXIF

IrfanView – Obrázek v okněIrfanView – Obrázek v okně

V neposlední řadě program nabízí také vytvoření HTML fotogalerie. K tomu používá několik základních možností. Je možnost použít FTP klienta nebo nechat samotný program, aby vygeneroval HTML stránku. K tomu je ale nutno použít aplikaci Thumbnails. Základní verze IrfanView Thumbnails má málo šablon. IrfanView není nejlepším nástrojem na tvorbu webových galerií, přesto nějakou základní možnost tady je.

Závěr

Je to mnohostranný nástroj pro správu a organizaci fotografií. Jeho základní velikost při stažení je 1,8 MB. I přesto, že je to malý program, tak toho zvládá opravdu hodně. Navíc je možné program používat v portable verzi. Musíme jen doufat, že autor bude pokračovat ve vývoji a tím i program neustále vylepšovat.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Zdarma
  • Možnost doinstalovat češtinu
  • Hodně funkcí
  • Nenáročný na hardware
  • Pluginy

Nevýhody:

  • Málo pokročilých funkcí
  • Málo změn
  • Stejná nabídka skinů
  • Čeština není kvalitní
  • Některé pluginy by už mohlo být součástí programu

Článek IrfanView - stále stejný prohlížeč obrázků byl publikován 29. srpna 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Petr Prosický. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...