Virtualizace OS - Jak na ní a o co vlastně jde

Sponzorované odkazy

Virtualizace OS - Jak na ní a o co vlastně jde

Co se týče informačních technologií, tak tempo vývoje tohoto oboru nabralo v posledních, řekněme, deseti let doslova vražedné tempo, kterému se mi, jakožto koncoví uživatelé, musíme chtě nechtě přizpůsobit.

Virtualizujeme operační systém

Není to však vždy tak jednoduché. Komu by se také chtělo opouštět něco, co důvěrně zná a učit se místo toho pracovat s něčím, co je sice novějšího data a snad i lepší, ale pro člověka celkově neznámé a tudíž budící nedůvěru? Nemusíme chodit daleko – stačí si vzpomenout na nedávné vydání operačního systému Windows 10. Ten, ačkoli není takovým propadákem, jak by mohl klamně napovídat jeho stav v den vydání, doplatil na to, že přinesl najednou zkrátka mnoho nových věcí, což pochopitelně u celé řady uživatelů, kteří by mu za normálních okolností dali šanci, vyvolalo jen vzteklé prskání a nechuť využít bezplatného upgradu, jehož iniciativní nabídka nás bude ještě několik dlouhých měsíců obtěžovat.

VirtualBox platí za jeden z nejlepších virtualizačních programů.VirtualBox platí za jeden z nejlepších virtualizačních programů.

Informační technologie mají v tomto směru na rozdíl od celé řady jiných oborů jednu nespornou výhodu – ve více než devadesáti procentech případů v nich máte na výběr. Nelíbí se vám nový operační systém od Microsoftu? Vyzkoušejte Linux. Chcete si pořídit tiskárnu a předem víte, že jí budete využívat maximálně párkrát do roka? Nekupujte si tiskárnu jehličkovou, které může dlouhá doba nepoužívání uškodit. Sháníte nový počítač, ale žádný nabízený v e-shopech pro vás není dost dobrý? Zkuste si postavit vlastní ze samostatně zakoupených komponent.

Jistě, je to trochu zjednodušené, ale základní myšlenka, se kterou budeme na následujících řádkách pracovat, je jasná. Ačkoli se nás výrobci softwaru snaží všemožnými způsoby zlomit a namluvit nám, že bez používání nejnovějších verzí jejich produktů se prostě neobejdeme, opak je pravdou. Jak jinak si vysvětlit fakt, že celá řada lidí stále využívá operační systém Windows 7 a žádná z „nepostradatelných“ funkcí jeho mladších sourozenců jí ani v nejmenším nechybí?

Virtual PC – Program vyvinutý společností Microsoft.Virtual PC – Program vyvinutý společností Microsoft.

Dříve nebo později však budeme muset aktualizovat všichni. To s sebou přinese pochopitelně celou řadu komplikací. Některé menší – například problémy s kompatibilitou určitých programů vývojáři postupem času opraví pomocí (snad) volně stažitelných záplat, jiné – třeba to, že vám znenadání odmítne spolupráci vaše tiskárna, jež před nedávnem oslavila své desáté narozeniny, už budou trochu zajímavější.

Spolupráce softwaru a hardwaru se může jevit jako něco, co je jednoduché a není nutné se tím dále zabývat. Opak je však pravdou. Pokud jste výrobci hardwaru, musíte sledovat dění okolo vývoje softwaru s nepředstíranou pečlivostí, jinak vážně hrozí, že vás mine několik rychlých evolucí, jimž se nezvládnete přizpůsobit. Taková firma HP by jistě mohla vyprávět. Platí to samozřejmě i obráceně, nicméně problémy, které můžou v oblasti hardwaru nastat poté, co provedete upgrade jakékoli části vašeho počítače, jsou přec jen o něco viditelnější.

Program VMware je možné použít i na MACProgram VMware je možné použít i na MAC

Žijeme však v jednadvacátém století, takže by v tom musel být opravdu velký čert, abychom si s podobnou situací nezvládli poradit. Samozřejmě si s ní poradíme. Poradíme si s ní pomocí virtualizace operačního systému.

Zjednodušeně řečeno – virtualizace je proces, během kterého si ve vašem počítači vytvoříte pomocí předem zvoleného programu virtuální disk, na který si následně můžete nainstalovat další operační systém, s nímž poté můžete pracovat stejným způsobem, jako byste jej měli nainstalovaný přímo na vašem fyzickém disku. Většina uživatelů využívá virtualizaci především pro instalaci starších operačních systémů (např. Windows 98), aby měla možnost pracovat se staršími programy, jež již není možné spouštět na moderních systémech.

Jak už jsme řekli před chvílí, kouzlo oboru informační technologie spočívá v tom, že na rozdíl třeba od oboru automechanika či úředníka nabízí často několik alternativ, ze kterých můžeme volit. To platí i o virtualizaci, pro jejíž provedení se nám nabízí hned několik programů, na něž se nyní podíváme více dopodrobna.

Windows Virtual PC

Microsoft poprvé představil svůj vlastní virtualizační software již v roce 2006, k jeho většímu rozšíření však došlo až po vydání Windows 7, když byl přikládán jako součást k některým jeho instalacím. Touto cestou získaná verze však byla upravená a uživatelům umožňovala pouze virtualizaci systému Windows XP a jeho nástupců. Přímo na stránkách Microsoftu je však možné stáhnout jakousi „rozšířenou“ edici Virtual PC (kterou můžete získat i u nás – stačí využít odkazu níže!), jež umožňuje i instalaci starších edic Windows a Linuxu. Největší slabinou, která se v případě tohoto programu objevuje již drahně let, je na rozdíl od ostatních níže popisovaných programů vyšší náročnost na HW a celkově méně přívětivé uživatelské rozhraní, pro nezkušené uživatele značně matoucí.

STÁHNOUT WINDOWS VIRTUAL PC

VMware

Program VMware je dostupný ve dvou verzích. Verze Player je zcela zdarma, rozšířená verze Workstation je omezená časovým limitem, po jehož uplynutí budete muset pro další používání zaplatit. Nejpodstatnějším rozdílem mezi základní a rozšířenou verzí je ten, že základní Player verze neumožňuje uživatelům přímou tvorbu virtuálních operačních systémů, což však pro řadu uživatelů nemusí být zásadnější problém. VMware sklízí plusové body zejména za pohodlné sdílení souborů mezi hostujícím a virtuálním operačním systémem, což je něco, s čím má celá řada ostatních programů podobného typu nemalé problémy.

STÁHNOUT VMWARE PLAYER STÁHNOUT VMWARE WORKSTATION

VirtualBox

Nemá cenu chodit kolem horké kaše, pokud hledáte ten nejlepší virtualizační program, který se prosadil nejen v celé řadě firem, ve školství i u IT specialistů, VirtualBox, vyvinutý společností Oracle, je tou nejlepší volbou. Je zcela zdarma (což je vzhledem k jeho kvalitě a spolehlivosti až překvapivé) a nabízí tvorbu virtuálních operačních systémů všeho druhu – těmi nejstaršími Windows počínaje, MAC OS konče. Na rozdíl od Virtual PC nabízí VirtualBox příjemné uživatelské rozhraní, vytvořené v duchu minimalismu, díky kterému si k němu najde cestu i člověk, jež se o virtualizaci dosud zabýval pouze okrajově, nebo vůbec.

STÁHNOUT VIRTUALBOX

Článek Virtualizace OS - Jak na ní a o co vlastně jde byl publikován 16. prosince 2015 v 05.00 v rubrice Programy, Technologie a Návody. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...