Avast Free Antivirus 2016 - Nová verze vybavená nad očekávání

Sponzorované odkazy

Avast Free Antivirus 2016 - Nová verze vybavená nad očekávání

Česká Firma AVAST Software, výrobce antivirového zařízení pro mobily a PC je s námi již 25 let existence od doby, kdy Pavel Baudiš a Eduard Kučera položili základní stavební kámen pro vytvoření jednoho z nejúspěšnějších bezpečnostních programů na světě, a těší se přes 230 miliónů spokojených uživatelů po celém světě. Nicméně kritika nikdy nespí, a tak by se dal označit každodenní boj na trhu s bezpečnostními produkty pro stolní počítače a telefony jako nekonečný boj. Recenze těchto produktů přímo ovlivňují poptávku na konkurenčním poli s antiviry a tak se stává samotný Avast již několik let terčem v oku mnoha nejen testovacích IT společností, ale i místních klientů Avastu. Na světovém poli sklízí jednu cenu za druhou, v očích českých uživatelů převládá spíše negativní postoj, proč? Podívejme se na to společně s mým subjektivním hodnocením, se kterým se s vámi ráda podělím.

Jak nainstalovat Avast Free AntivirusJak nainstalovat Avast Free Antivirus

Co můžeme očekávat?

V listopadu minulého roku společnost Avast vylepšila novou verzi freeware antiviru a přinesla mnoho zajímavých novinek. Nezajímavějším počinem bylo vytvoření ochrany s 230 milióny senzory, které mají za úkol v případě nově vzniklé hrozby v krátkém časovém úseku připravit novou aktualizaci pro všechny uživatele v síti Avast. Standardním přínosem je kompatibilita s Windows 10.

AV Comparatives Award, cena za nejlépe hodnocený antivir pro prosinec 2015AV Comparatives Award, cena za nejlépe hodnocený antivir pro prosinec 2015

Zásadní zlom pro společnost Avast je vytvoření freeware verze, která klade nejnižší výkonnostní nároky na váš počítač a zároveň je tak dvakrát rychlejší než jeho předchozí verze. Rozhodla jsem si to prověřit, a musím konstatovat, že před i po instalaci jsem nezaznamenala téměř žádný výkonnostní ani teplotní vzrůst na CPU grafech. Je třeba uznat, že Avast byl na tento záporný fakt dlouhodobě upozorňován českou i zahraniční společností na diskusních fórech. Nyní sbírá jedno ocenění za druhé*; německá IT společnost AV-TEST, The Independent IT-Security Institute, ocenila program Avast zlatou cenou za nejlépe hodnocený antivir pro prosinec 2015. Nicméně využitelnost Avastu se ve starších verzích operačního systému mění*. Účinnost antiviru na jednotlivých systémech není plně kompatibilní. Nejmenší pokles účinnosti se zaznamenal u vlastníků Windows Vista.

AV-TEST, The Independent IT-Security Institute, Avast umístěný mezi nejlepšímiAV-TEST, The Independent IT-Security Institute, Avast umístěný mezi nejlepšími

Zkouška trpělivosti s hesly Avast

Další novinkou je vytvoření ukládání hesel v aplikaci „Hesla Avast“ v nabídce „Hesla“. Slouží pro zabezpečení různorodých aplikací před infiltrací škodlivých souborů v počítači a chrání před krádeží citlivých dat na jakékoliv internetové stránce. Jak to funguje? Povolíte aplikaci ukládání hesel v prohlížeči, vytvoříte hlavní heslo, které si musíte za každou cenu pamatovat, neboť toto heslo je potřeba pro identifikaci aplikace. Nevýhodou této vychytávky je, že ve free verzi vás aplikace neustále vyzývá, abyste heslo potvrzovali. V nastavení v nabídce HESLA si zvolíte, jak často si přejete, aby se vás Avast ptal na hlavní heslo. Pro odstranění se věčného vyptávání si musíte připlatit 15 korun měsíčně s prémiovými funkcemi, jako je hlídač hesel a přihlašování přes mobilní telefon, z tohoto důvodu Avast počítá, že si antivir nainstalujete i do svého mobilního zařízení.

Okolí domova pod drobnohledem

Další zajímavou kapitolou ve vylepšení antivirového programu je** volba „Zabezpečení domácí sítě“** v záložce TEST (klíček, pozn. Red.) funkce hledání síťových hrozeb v domácí síti je určitě výborný prostředek, jak zjistit, jestli vaše tiskárna, WiFi, okolní počítače, externí zařízení apod. jsou v ohrožení napadení hackerů nebo ne. Jednoduše stačí kliknout na „Hledat síťové hrozby“ a během pár desítek sekund vám ukáže seznam dostupných multimediálních zařízení v okolí vaší domácnosti a oznámí vám, které zařízení je třeba lépe zabezpečit. Dokonce k mému překvapení mi Avast doporučil, abych vylepšila heslo pro síťový router, jelikož bylo slabé a tedy lehce prolomitelné.

Péče o doplňky pro prohlížeče

Určitě znáte ten případ, kdy stahujete program do počítače, a v instalaci vás vybízí, abyste si nainstalovali všelijaké doplňky k prohlížečům, usnadnění, pluginy, různé nákupní servisy apod, a následně váš počítač zpomalují. Tak tomu už je konec! Avast si vede svou vlastní databázi čistění prohlížečů. Prověřuje každý doplněk, který máte nainstalovaný k prohlížeči, a zváží, zda je vhodný jej ponechat, doporučí jej k odstranění nebo zákazu činnosti. Rozhoduje se tak na základě hodnocení zákazníků, jak byli s produktem spokojeni. Co Avast nabízí v čištění prohlížečů, je i nabídka aktualizace vybraného doplňku. Stačí kliknout a zvolit „aktualizovat“ a program se už o všechno postará.

Funkce „čištění prohlížečů“Funkce „čištění prohlížečů“

Nechybí ani funkce vzdálená podpora, kdy se lze připojit k vašim přátelům a blízkým osobám v případě jakýkoliv potíží. Podmínkou je, aby vaši blízcí měli také nainstalovaný antivir firmy Avast.

PC Diagnostika za pár vteřin

Posledním vylepšením, kterým si Avast prošel, je nabídka „Celkový test“.* Jediným kliknutím zjistíte, jak si vede váš počítač a celá vaše síť*, co se týče infikovaných souborů v PC, zda máte zastaralý software, zadaná slabá hesla, potíže s výkonem, zmíněné potíže s nainstalovanými doplňky, a jiné.

Nicméně pokud využíváte-li internetového bankovnictví a spravujete-li obecně citlivá data na počítači, Avast Free nenabídne oproti placeným řešení tak pokročilou ochranu a je nutné buď připlatit, nebo se poohlédnout po konkurenčních řešeních.

Úvodní okno antiviru s nabídkou „Celkový test“Úvodní okno antiviru s nabídkou „Celkový test“

Pár slov na závěr

Nová free verze ve svém novém kabátu ohromila a upevnila své postavení mezi nejlepšími antiviry současnosti. Verze 2016 si prošla mnohými úpravy a je znát, že si programátoři dali opravdu záležet. Velice si chválím funkci čištění prohlížečů, která se jeví velice prakticky, včetně aktualizování a přehledný seznam nepotřebných funkcí. Jak jsem již naznačila na začátku článku, rychlá instalace a téměř žádné zatížení procesorů je u mě velikým plusem, navíc **v případě tichého režimu žádné notifikace ani požadavky na aktualizace. ** Všechny funkce, které jsem měla možnost si vyzkoušet a ověřit, se mi jeví jako velice přínosné a efektivní. Celkový dojem je velice působivý, Avast si vydobyl místo mezi nejlepšími antiviry na světě a já doufám, že si své místo i nadále udrží. I jako samotná klientka jsem velmi spokojená, je to tichý a výkonný společník, který ochrání váš domov.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Zcela zdarma
  • Rychlý a výkonný program
  • Detailní diagnostika PC
  • Upozornění na slabé hesla a zabezpečení
  • Přehled nainstalovaných pluginů
  • Okamžitá aktualizace v případě nového viru
  • Běží na pozadí bez vyrušení

Nevýhody:

  • Pro lepší ochranu a doplňkové funkce je třeba předplatit na rok
  • Každodenní obnova Hlavního hesla

Výborný program

Oficiální stránky: Avast.com

Článek Avast Free Antivirus 2016 - Nová verze vybavená nad očekávání byl publikován 25. dubna 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Dominika Alinová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...