Endomondo - Běh a další sporty v mobilní aplikaci

Sponzorované odkazy

Endomondo - Běh a další sporty v mobilní aplikaci

Rádi sportujete, chcete si měřit své výkony a vybíráte mobilní aplikaci? Váháte mezi SportsTracker nebo Endomondo? V článku níže se koukneme na hlavního rivala SportsTracker… na Endomondo.

Mobilní aplikace

Mobilní aplikaci Endomondo je dostupná v češtině a zdarma pro systémy Android, iOS a Windows Phone. Stáhnout si ji můžete v příslušném obchodě. Vytvoříte si účet a můžete začít sportovat.

Hlavní obrazovka

Po otevření aplikace se Vám zobrazí hlavní obrazovka, kde v horní části naleznete sekci s čítači čas, vzdálenost a rychlost. Jsou jen přednastavené, takže po klepnutí na název, lze na jejich místě zobrazit měření jiné veličiny. Na výběr je z mnoha možností a přechozí tři doplňuje tempo, průměrná rychlost, průměrné tempo, kalorie, tepová frekvence, průměrná tepová frekvence, cíl, otáčky a hydratace. Stačí si vybrat podle vlastních preferencí, ale třeba na tepovou frekvenci potřebujete připojit příslušenství.

Hlavní obrazovkaHlavní obrazovka

V dolní části hlavní obrazovky se nachází výběr sportů. Nabídka je bohatá… od házené, lyžování a tenisu až po jógu, šerm a cyklistický trenažér.

SportySporty

Po vybrání sportu nebo činnosti už stačí klepnout na tlačítko „play“ a začít sportovat nebo si třeba jen měřit délku výletu. Nicméně na úvodní obrazovce je ještě položka základní trénink, která nabízí další výběr funkcí aplikace. Místo základního tréninku si totiž můžete například nastavit cíle, jako je půl hodinový běh, 5km vzdálenost, následovat trasu, překonat sám sebe nebo si zasoutěžit s přítelem.

Výběr tréninkuVýběr tréninku

Poslední věc na hlavní obrazovce je v pravém dolním rohu, kde vyčnívá kousek mapy, který ji zobrazí a případně i Vaši trasu.

Levé menu

V levém menu aplikace naleznete samotný trénink, své přátele, historii cvičení se statistikami (ty jsou jen pro premium uživatele, ale na webu jsou dostupné), tréninkový plán (také pro premium uživatele), svá předsevzetí, výzvy, trasy, výživu a nákup vybavení.

Položka historie Vám nabídne kompletní historii cvičení i s malými statistikami (vzdálenost, čas a spálené kalorie)a teprve až se dostanete k jednotlivým cvičením, tak uvidíte více statistik o daném výkonu. K předcházejícím se přidá průměrná rychlost, max. rychlost, hydratace, min. a max. nadmořská výška, celkové klesání i stoupání. Dále je zde mapa s trasou cvičení, možnost sdílení a přidání poznámky nebo časy jednotlivých okruhů. Pro premium uživatele zde je informace o tepových frekvencích a o počasí. Samozřejmě cvičení lze přidat i ručně a to jak v aplikaci, tak ve webovém rozhraní Endomondo.

Podorbnosti výletuPodorbnosti výletu

Jednou z dalších položek jsou trasy. Samozřejmostí je tvorba vlastních tras, ale i viditelné veřejné trasy v okolí, kterými se můžete inspirovat

V záložce výzvy jsou evidovány veškeré veřejné výzvy uživatelů, výzvy přátel, a jelikož můžete vytvořit i vlastní dle libosti, tak i vaše. Výzvy můžete prozkoumat a kdykoliv přijmout.

Nastavení

V pravém horním rohu se nachází nastavení a pomoc v podobě tutoriálu. V audio nastavení si nastavíte, jak se má chovat aplikace při přehrávání hudby či jestli má dávat motivační povely. V klasickém nastavení je pak správa Vašeho účtu, jako je nastavení údajů a míry postavy. Dále zde je nastavení tréninků, příslušenství, notifikací, sdílení a hlavně soukromí. Nastavíte si, co budete sdílet, jestli vůbec, a hlavně komu

NastaveníNastavení

Webové rozhraní

Pro lepší přehled a správu Vašich sportovních aktivit má Endomondo své webové rozhraní. Po přihlášení uvidíte svoji zeď jako na Facebooku. Přehled Vašich aktivit, přátel, výsledků a čísel. Bohužel na rozdíl od aplikace je web v angličtině.

Menu

Pozornosti Vám nesmí uniknout horní menu, které začíná položkou Training. Zde naleznete cvičení, historii, tréninkový plán a statistiky. V položce cvičení jsou veškerá cvičení, ale vždy se zobrazí jen jedno s podrobnou statistikou, mapou, možnosti sdílení, grafem… Máte možnost jej sdílet, exportovat, přidat fotky, přátele, tagy, status, přidat komentář (Ten mohou přidat i ostatní, ale záleží na nastavení soukromí.).

Podrobnosti výletuPodrobnosti výletu

V historii naleznete veškerou Vaši historii, kde se dá filtrovat podle data, sportu, tratí, názvu, vzdálenosti, času aktivity. Podle tagů lze také, bohužel jen pro premium uživatele. Proto pokud chcete používat tagy, tak je piště do kolonky u cvičení, ale doporučuji je vkládat i do názvu. Třeba pomocí hranatých závorek, například: Výlet na Ještěd [rodina, zima]. Docílíte tak lepšího filtrování.

Další dvě položky jsou Tréninkový plán, který je pouze pro premium uživatele, a naposled statistiky. Zde naleznete různá čísla o Vás a Vašich aktivitách. Kolik kilometrů jste sportovali v tom či oném sportu, kolik kalorií jste spálili a jak dlouho Vám to trvalo. Tyto informace lze vidět v grafu po dnech, týdnech, měsících i letech. Uživatelé bez premium účtu jsou ochuzeni o průměrnou rychlost, počet kroků, počet cvičení, tep srdce aj.

V druhé hlavní položce menu jsou výzvy… místo pro soupeření. Zde můžete výzvu přijmout nebo ji samy vytvořit. Fantazii se meze nekladou.

Další v menu jsou trasy, kde po rozkliknutí vidíte veřejné trasy sportovců třeba z Česka. Vyberte si sport, vzdálenost a nechte se inspirovat. Samozřejmostí je tvorba vlastních tras a sdílení mezi přáteli. Položka přátelé je poslední v menu a naleznete zde známé kontakty třeba z Facebooku, které taky používají Endomondo.

Profil

V pravém horním rohu se nachází Váš profil. Můžete se dostat do samotného profilu s informacemi o své osobě, menší statistikou (Nachází se zde třeba průměrná rychlost v daném sportu, která je viditelná přímo v položce statistiky jen pro premium uživatele.) a letmou historií, nebo do nastavení.

V nastavení můžete vyplnit svoje údaje a míry, projit účet s jinými účty a sociálními sítěmi, nastavit si soukromí tak, aby Vám vyhovovalo; a upravit si notifikace.

A nyní hurá ze židle a sportovat! Nezapomeňte si však zapnout Endomondo.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • mobilní aplikace v češtině
  • mnoho funkcí zdarma
  • webové rozhraní
  • provázání s kamarády

Nevýhody:

  • webové rozhraní v angličtině
  • některé užitečné funkce za příplatek

Článek Endomondo - Běh a další sporty v mobilní aplikaci byl publikován 9. května 2016 v 05.00 v rubrice Mobilní aplikace. Autorem článku je Marek Frick. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...