7-zip ve verzi 15.14 - Král mezi archivátory?

Sponzorované odkazy

7-zip ve verzi 15.14 - Král mezi archivátory?

Existuje několik různých placených archivačních nástrojů, ku případu WinRAR či WinZIP. Mezi těmi neplacenými je však nekorunovaným králem program 7-zip. Tento archivační nástroj jsme vám již představili ve starším článku. K jakým změnám od té doby došlo a jak nástroj vypadá v současnosti ve verzi 15.14?

Pár slov na úvod

Archivátor 7-zip je bezplatný program typu open source, takže jej můžete využívat v domácnosti, ve škole i v zaměstnání bez nutnosti licence. Díky tomu, že má volně dostupný kód pod licencí GNU LGPL, se kolem něj vytvořila široká komunita nadšenců.

Nástroj pro archivaci 7-zip.Nástroj pro archivaci 7-zip.

Nástroj se zaměřuje na archivaci souborů a přináší dokonce vlastní formát 7z. Oproti komerčním softwarům nabízí formát 7z mnohem vyšší kompresní poměr, podle webu vývojáře o 30–70 % lepší než formát ZIP. Maximální velikost souborů, které lze přidat do archivu, je až 16 milionů terabajtů. Samozřejmostí je také zakódování souborů, při kterém do formátu 7z a ZIP je využíván algoritmus AES s 256bitovým klíčem. Máte-li rádi využívání diakritiky či jiných nestandardních znaků, nemusíte se bát 7-zip využít, podporuje totiž názvy souborů ve znacích v rámci normy Unicode. Pro mnoho uživatelů je důležitá také lokalizace softwaru. Kromě češtiny se 7-zip může pochlubit dalšími 86 jazyky.

Novinky

Velkou novinkou je kompresní algoritmus LZMA2. Postavený je na předchozím LZMA, který má vylepšený kompresní poměr. Dříve občas dělalo potíže, pokud archivátor musel pracovat se komprimovanými a nekomprimovanými soubory zároveň. V rámci LZMA2 je tento problém již vyřešen. Důležité je také zmínit, že se zlepšila také podpora pro multi-threading procesoru v průběhu komprese a dekomprese.

Mezi další novinky rozhodně patří zvýšení počtu podporovaných formátů. Kromě vlastního formátu 7z, ovládá program práci s formáty XZ, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP a WIM. Co se týče samotného extrahování souborů, zvládne otevřít celkově 31 formátů, jmenovitě AR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DMG, EXT, FAT, GPT, HFS, IHEX, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, QCOW2, RAR, RPM, SquashFS, UDF, UEFI, VDI, VHD, VMDK, WIM, XAR a Z.

Komprimační nabídka 7-zipu.Komprimační nabídka 7-zipu.

Archivátor 7-zip má své zázemí na operačním systému Windows, podporovaný je od verze NT až po nejnovější Windows 10. V operačních systémech založených na Unixu si jej můžete importovat do terminálu a pohodlně tak extrahovat soubory pomocí příkazů. Existují také programy pro Mac OS (například keka), byly však vytvořeny v rámci komunity a nejsou oficiálně podporovány.

Síla v jednoduchosti

Grafické prostředí se od předchozích verzí vůbec nezměnilo. Otázkou je, jestli je to na škodu. Uživatelé nepotřebují přeplácané prostředí, aby mohli nějaký program používat. Když se smíříme s tím, že prostředí není laděno do moderního material designu, budeme naprosto spokojeni.

U nejnovější verze nechybí ani rychlý přístup k rozbalení či zabalení souborů kliknutím pravého tlačítka myši. Během přípravy komprimace si můžete vybrat, jaký chcete zvolit formát archivu, úroveň komprimace, komprimační metodu a další detaily. V tomto dialogovém okně také volíte případné zašifrování archivu.

Výhody:

  • Bezplatný
  • Lepší kompresní poměr než WinRAR a WinZIP
  • Šifrování 256bitovým klíčem
  • Jednoduché prostředí

Nevýhody:

  • Chybějící oficiální verze na Mac OS
  • Nezabalí soubor do formátu RAR

Hodnocení redakce:  90 %

Dobrý freeware

Článek 7-zip ve verzi 15.14 - Král mezi archivátory? byl publikován 13. května 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Markéta Masopustová. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...