DAEMON Tools Lite 10 - Populárnímu programu dochází dech

Sponzorované odkazy

DAEMON Tools Lite 10 - Populárnímu programu dochází dech

Znáte to. Jste sami doma, vychutnáváte si opojnou chuť alkoholického nápoje libovolného názvu a najednou dostanete chuť poslechnout si některého ze svých oblíbených hudebních interpretů. Otvíráte šuplík, v němž předpokládáte výskyt cédéčka a v následující vteřině bušíte hlavou o futro, protože několik let temnoty a vlhkosti způsobilo, že se celá vaše kolekce nosičů odporoučela do věčných lovišť.

Co si budeme povídat – DVD a CD nikdy nepatřily mezi ty nejspolehlivější metody úchovy dat a třeba k vytváření záloh by je použil jen naprostý masochista nebo někdo, kdo má všechno patřičně na háku. Když k tomu připočteme fakt, že ne všechny počítače dnes disponují mechanikou pro jejich přehrávání, není divu, že se před pár lety rozmohl trend využívání virtuálních mechanik. Pro pohodlnou práci s nimi je samozřejmě potřeba zvolit kvalitní program. A mezi takové již několik let patří DAEMON Tools.

O programu obecně

DAEMON Tools je program vytvořený společností Disk Soft. Jeho první verze spatřila světlo světa již před více než deseti lety. Za takhle pěknou řádku let se může mnoho věcí změnit, ale DAEMON stále nepřestával platit za špičku ve svém oboru. Poté, co v plné parádě nastoupily 64bitové systémy, navíc ztratil většinu konkurence.

Přepracované rozhraní pro práci s obrazy DVD je nezvyklé, ale překvapivě funkční.Přepracované rozhraní pro práci s obrazy DVD je nezvyklé, ale překvapivě funkční.

V dubnu letošního roku dospěl do své jubilejní desáté verze, kterou, světe div se, právě dnes recenzujeme. Očekávání do ní vkládaná nebyla nejmenší, protože se jednalo o první verzi programu, jež byla šitá na míru novému operačnímu systému Windows 10. Jak moc se jeho autorům snaha jít s dobou vyplatila, se dozvíme po reklamě…vlastně v průběhu následujících odstavců.

Myslet se nevyplácí

DAEMON Tools již několik let vychází ve dvou verzích ta první, PRO, je placená a obsahuje několik funkcí navíc, pro běžného uživatele ovšem naprosto zbytných. Pro nás je důležitá verze Lite, s níž přijde do styku většina z vás. Tato verze je zcela zdarma a obsahuje vše, co je pro kvalitní práci s virtuálními mechanikami důležité.

Pokud jste v minulosti již s tímto programem přišli do styku, konkrétně s jeho Lite verzí, zajisté víte, že vám nikdy žádným způsobem neházel klacky pod nohy a prakticky nic vás nenutilo k zakoupení plné verze. To však není tak úplně případ DAEMONa 10.

Podobným hláškám, upozorňujících vás na to, že používáte neplacenou verzi programu, se prostě nevyhnete.Podobným hláškám, upozorňujících vás na to, že používáte neplacenou verzi programu, se prostě nevyhnete.

Už v průběhu instalace jsme nabyli dojmu, že se nám autoři snaží všemožnými způsoby naznačit, že používání verze Lite není správné. Nejen, že její zapnutí vyděsilo antivir div ne až k smrti, ale jakmile jsme se odvážili zvolit možnost neplacené instalace, připravili jsme se automaticky o možnost jakéhokoli dodatečného nastavení, takže kromě DAEMONA samotného se nám do počítače nainstalovala i celá řada dodatečných programů pochybného ražení, jejichž účel pro nás zůstal záhadou.

Nový vzhled

Jestli je pro současnou edici DAEMON Tools něco typické, tak je to až přehnaná snaha jít naproti novým uživatelům, což v praxi znamená, že vás od práce budou vyrušovat, minimálně zpočátku, vyskakující okna s nápovědou kdykoliv to jen bude možné. Můžete hádat, kdy to začne být otravné. Méně někdy znamená více – tuto známou pravdu bychom s chutí vytesali do čela každého, kdo se na vývoji systému nápovědy podílel.

Přepracovaný design programu je upravený pro Windows 10. My z něj máme rozpačité pocity, ale může to být dáno tím, že vše, na co jsme byli několik let zvyklí, zmizelo nenávratně v koši. Celkově na nás působí poněkud schizofrenním dojmem, protože celkově rozporuje snahu programu o to být jednoduchým na ovládání a snadno přístupným i naprosto nezkušeným uživatelům. Minimálně rozdělení hlavních funkcí do několika velkých záložek na nás působilo zpočátku dost matoucím dojmem.

O strastech, které jsou na vás uchystány, pokud se v úvodu instalace rozhodnete nechat peněženku v teple kapsy, jsme se již zmínili. Nyní se k nim však vrátíme, protože ani poté se jich rozhodně nezbavíte a budete se s nimi setkávat kdykoli program zapnete.

DAEMON 10 na úvodní obrazovce s velkou pompou představuje nové prvky, jako je například tvorba bootovacího USB či vypálení disku. Jakmile se však rozhodnete je vyzkoušet, program se vám vysměje a připomene vám, že používáte pouze jeho neplacenou verzi. Jistě, podobný systém fungoval i v předchozích verzích, ale v jejich případě alespoň nebyl tak do očí bijící.

Ale čert to vem. Primární funkce programu – tedy práce s obrazy disků a virtuálními mechanikami – fungují stále velmi dobře. Právě ty zároveň představují hlavní důvod, proč po programu většina lidí již mnoho let sahá.

Verdikt

Po nešťastném rozjezdu se DAEMON Tools Lite 10 nakonec přeci jen vzmužil a my jej můžeme označit za relativně slušný program na práci s virtuálními mechanikami. Když mu odpustíte, že je oproti svým předchůdcům o dvě třídy méně iniciativní a celkově méně „user friendly“, budete s ním spokojení. I když představuje jasný downgrade.

Hodnocení redakce:  60 %

Výhody:

  • Stále umožňuje kvalitní a pohodlnou práci s virtuálními mechanikami
  • Zcela zdarma

Nevýhody:

  • Nový design
  • Zmizela obrazovka s přehledem naposledy použitých obrazů
  • Společně s programem se automaticky instaluje dodatečný software, kterého se obtížně zbavuje

Článek DAEMON Tools Lite 10 - Populárnímu programu dochází dech byl publikován 27. června 2016 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...