Microsoft Edge - co skýtá nového?

Sponzorované odkazy

Microsoft Edge - co skýtá nového?

Internet Explorer

Představujeme Microsoft Edge 2017 Takto zní úvodní slova společnosti Microsoft. Do úvodu si nejprve uvedeme, co Microsoft Edge vlastně je.

Microsoft Edge je ve své podstatě ještě miminko mezi webovými prohlížeči. Jeho otcem – vývojářem – je společnost Microsoft. Předběžná verze byla spuštěna ke dni 30.03.2015, má tedy v této době 2. narozeniny.

Ve zjednodušené verzi má Edge nahradit dosavadní Internet Explorer, který svojí pověst nemá dvakrát růžovou a vtipů na jeho „rychlost“ koluje po internetu více než dost a pokud se k Vám ještě nedostaly, asi stále používáte Explorer.

Jeho integrace do našeho podvědomí probíhá klasickou cestou a sice spolu s nově zakoupenými Windows 10.

Jak šel čas

Samozřejmě se na nový prohlížeč sbíhala všechna jestřábí oka, protože obstát vedle Google Chrome není žádná lehká disciplína.

Od Edge si všichni mnoho slibovali, ale spíš než černým koněm se stal opět černou ovcí.

Bohužel, jak to nefungovalo s Internet Explorer do teď, to nefunguje s Edge nyní. Microsoft by měl zůstat u operačních systémů, které mu více než jdou a webové prohlížeče by měl zanechat někomu zdárnějšímu.

ZDROJ: ZIVE.CZZDROJ: ZIVE.CZ

Novinky 2017

A pokročil Microsoft v novém roce?

Vzhledem k jubileu operačního systému Windows 10, který údajně aktuálně užívá přes 350 miliónů zařízení po celém světě, vydává Microsoft inovační verzi a sice EdgeHTML 14.

Jeho testovací verze je dostupná při aktualizaci Windows 10 nebo ke stažení zde.

Tato nová verze má za úkol hlavně zabezpečit a urychlit prohlížení. Pyšní se tím, že je 3. nejlepší prohlížeč na světě.

Bezpečnější než kdy dřív

Microsoft Edge posadil laťku bezpečnosti velice vysoko, zlepšuje veškeré aspekty využívání ochrany jako například aplikace AppContainer, který běží ve výchozím nastavení 64-bitové verzi OS.

V nové verzi bychom se měli dočkat ještě funkce Kernel Attack Protection, která by se především měla zaměřovat na ochranu jádra Vašeho počítače.

Rychlejší kde je třeba

V této oblasti vývoje si Microsoft opravdu tvrdě stojí za svým a nebojí se porovnávat svoje síly s dalšími vývojáři. Microsoft EdgeHTML 14 by měl inteligentně měřit rychlost prohlížení a adekvátně jí rozkládat tak, aby výkon byl co nejvyšší.

Srovnání Microsoft, Apple a GoogleSrovnání Microsoft, Apple a Google

Všechno prostě funguje

Microsoft celý vývoj bedlivě sleduje a stále se snaží zvyšovat veškeré potřebně atributy. Klade si důraz na to, aby vše bylo kompatibilní a zároveň na vysoké úrovni. Jejich filozofie spočívá ve vývoji něčeho nového, bezpečného, rychlého a stabilního.

Test kombatibilityTest kombatibility

Ale jaká je skutečnost?

Slova jsou jen slova. Napovídat toho Microsoft může kolik chce, ale prostě konkurovat prohlížeči Google Chrome po všech excesech z minulosti opravdu není jednoduché a moc tomu nepomáhá ani skutečnost, že se na Edge strhla velká vlna kritiky už od počátku vývoje a stále se nedaří Microsoft z této šlamastiky vyhrabat.

Možná by stálo za to provést vývoj pod nějakým novým jménem a vůbec nespojovat svůj název se společností Microsoft. Operační systémy jim jdou na 1, ovšem prohlížeče nejsou jejich silnou stránkou a rok 2017 nepřináší žádné velké převraty.

Zdroj obrázků: blogs.windows.com

Hodnocení redakce:  53 %

Výhody:

  • Od vývojářů cítíme opravdovou snahu
  • Časem by se mohl dostat na špičku

Nevýhody:

  • Žádná převratná inovace
  • Zatím není konkurence schopný

Článek Microsoft Edge - co skýtá nového? byl publikován 10. května 2017 v 05.00 v rubrice Internet a Programy. Autorem článku je Klára Janstová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...