Microsoft Edge - Nový prohlížeč ve Windows 10

Sponzorované odkazy

Microsoft Edge - Nový prohlížeč ve Windows 10

Windows 10 jsou revolučním počinem ve všech ohledech. Kromě nového vzhledu, funkcí i koncepce celého operačního systému přišel také zcela nový prohlížeč – Microsoft Edge. Ano, Internet Explorer se po dlouhých letech odebral do zaslouženého důchodu, a Microsoft nám představil jeho nástupce. O tom, jaký je Microsoft Edge, jaké jsou jeho klady a zápory, a jestli je skutečně takovou revolucí, se více dočtete v následujících řádcích.

Start za jedna, zavírání za pět

Co se vám rozhodně bude líbit je velmi rychlý start, který Edge má. U Internet Exploreru to bylo často kamenem úrazu, Edge ale startuje bleskurychle, v řádu nanejvýš jedné sekundy.

Jde-li o vzhled, je Edge spíše minimalisticky pojatým prohlížečem. Vše je přizpůsobeno tomu, aby se snadno dal ovládat i v dotykovém režimu. Naprostou samozřejmostí je možnost prohlížení ve více záložkách.

Co je ovšem problémem tohoto prohlížeče je pomalé zavírání. Novému prohlížeči Microsoftu to trvá klidně i pět sekund, než se po kliknutí na křížek zavře. Problém je to sice malý a dá se říct nepodstatný, ale také úplně zbytečný a určitě by šel nějak vyřešit.

Úvodní obrazovka EdgeÚvodní obrazovka Edge

2:0 pro Ameriku – vyhledávač a Cortana

Již několik let u prohlížečů platí, že jsou propojeny s vyhledávačem, a stačí hledaný výraz zadat do adresního řádku pro URL. Bohužel pro české uživatele, v základním nastavení je Edge propojen s vyhledávačem Bing, který je, jak jinak, produktem Microsoftu. Tento vyhledávač je v Americe údajně dost populární a také dobře použitelný, nicméně, já mu nijak na chuť nepřišel, a po pár pokusech si raději ručně nastavil vyhledávání přes Google. Nastavení alternativního vyhledávače naštěstí lze, a nemusí jít jen o největší světový vyhledávač. Nastavovat můžete jak je libo, takže pokud preferujete třeba Seznam nebo Yahoo, nic vám nebrání v jeho používání.

Co samozřejmě zamrzí ještě více je virtuální asistentka Cortana, respektive její úplná absence v české verzi Windows 10. Ta vám může v mnohém ulehčit život, protože pokud je aktivní, pamatuje si některé základní údaje o vašem chování na počítači, a pak vám přizpůsobuje jeho funkce podle vašich potřeb. Propojená je samozřejmě i s Edge. Pokud tedy máte podporovanou verzi, kterou česká mutace Windows není a patrně ani nebude (více v naší recenzi Windows 10).

Vytížení paměti podle Správce úlohVytížení paměti podle Správce úloh

Jak je na tom s RAM?

Otázka, která bude zajímat asi každého. Jak moc je Edge náročný na operační paměť RAM? Ti, kteří používají Google Chrome jistě vědí, že jde o jeden z nejnáročnějších prohlížečů co se týče paměti. Proto jsem v rámci této recenze udělal malý přímý srovnávací test.

Na obou prohlížečích jsem otevře čtyři záložky – Facebook, Gmail, SWMag.cz a HD video na Youtube. Přes Správce úloh jsem poté sledoval, jak moc mi relace prohlížeče vytěžuje paměť.

Edge se pohyboval v mezích 65 – 70% zatížení z mých 2 GB RAM. Při čtyřech otevřených záložkách je to vzhledem k parametrům mého počítače, který má velmi malou paměť RAM, slušné číslo a není problém otevřít si na počítači ještě další program a pracovat v něm souběžně s prohlížečem.

Chrome je na tom se svými čísly podobně, pohyboval se v rozmezí 63 – 75% zatížení.

V tomto ohledu tedy mezi prohlížeči příliš velký rozdíl není, subjektivně však musím práci s Edge hodnotit i při stejném vytížení paměti jako mnohem svižnější.

Vytváření poznámek a zvýraznění je praktická funkceVytváření poznámek a zvýraznění je praktická funkce

Bez dodatků, zato s poznámkami

Kdo rád používá ve svém prohlížeči dodatky a rozšíření, musí si u Edge nechat zajít chuť. Tedy alespoň prozatím. V průběhu podzimu by měl Microsoft uvolnit aktualizaci, která instalaci a tvorbu rozšíření umožní. Vzhledem k poměrně vysoké popularitě nových Windows 10 se dá očekávat, že v řádu týdnů pak vzniknou mutace oblíbených rozšíření pro Chrome, Firefox či Operu a další prohlížeče také ve verzi pro Edge. To je dobrá zpráva především pro ty, kteří nedají dopustit na oblíbený AdBlock nebo mnohé další doplňky.

Co ale naopak v Edge nechybí je možnost vytvářet přímo v prohlížeči poznámky, zvýraznění a výřezy z obrazovky. Tato integrovaná funkce zvládá v podstatě to samé, co starý dobrý program Výstřižky, ale přímo v prostředí prohlížeče a s možností odeslat okamžitě poznámku do aplikace One Note, emailem, ale klidně také sdílet jí na sociálních sítích.

Závěr

Microsoft Edge rozhodně není špatný prohlížeč. Snaží se dát zapomenout na často vysmívaný Internet Explorer a inovovat. Pracuje se s ním svižně, nijak extrémně nezatěžuje paměť, a vytváření poznámek je jednoduše skvělé. Bohužel, zatím nepodporuje žádné doplňky třetích stran, má problémy s pomalým zavíráním, a také mu chybí Cortana. Zatímco poslední problém je u nás asi definitivně neřešitelný, první dva by měla brzy spravit velká aktualizace. Nezbývá tedy, než Microsoft za nový počin pochválit, a udělit pozitivní hodnocení. Po vychytání všech hlavních much bude moct Edge směle konkurovat již zavedeným prohlížečům.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Vytváření poznámek
  • Svižnost
  • Jednoduché nastavení

Nevýhody:

  • Nemá doplňky
  • Pomalé zavírání

Článek Microsoft Edge - Nový prohlížeč ve Windows 10 byl publikován 7. září 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...