Microsoft Edge – Náhrada prohlížeče Internet Explorer v roce 2016

Sponzorované odkazy

Microsoft Edge – Náhrada prohlížeče Internet Explorer v roce 2016

Internet Explorer pro Windows 10 sice stále existuje, ale Microsoft směřuje hlavní síly do webového prohlížeče Microsoft Edge, který je společný pro deskotopové Windows 10, ale také pro mobilní Windows Phone 10, správněji Windows 10 Mobile. Co nového tento internetový prohlížeč přinese v roce 2016?

Rozšíření na obzoru

Brzy tomu bude rok, co byla představena první předběžná verze webového prohlížeče Microsoft Edge, kterým do budoucna chce Microsoft vytlačit zaběhnutý Internet Explorer. Zatím se mu to příliš nedaří, přesto ale vývojáři pilně pracují a na oficiálním blogu prozradili, na co nového se můžeme těšit v letošním roce. Jak vypadá současná verze Edge a jaké si od nás odnesl hodnocení? To si můžete přečíst v naší recenzi první ostré verze.

Aktuální Microsoft Edge. Novinek bude v roce 2016 mnoho.Aktuální Microsoft Edge. Novinek bude v roce 2016 mnoho.

Obliba Microsoft Edge není nijak závratná, neboť mu chybí řada funkcí, které jsou u konkurence samozřejmostí. Edge je tak v současnosti holým prohlížečem bez větších možností individualizace. To by se letos mělo změnit s příchodem rozšíření, či chcete-li plug-inů, na jejichž absenci si stěžovala notná část uživatelů.

Z hlediska bezpečnosti jsou rozšíření jistým rizikem, čemuž se Microsoft bude snažit čelit individuálním schvalováním jednotlivých plug-inů. K jejích šíření poslouží již dobře zaběhnutý Windows Store, který tak uživatelům umožní rozšíření hodnotit, komentovat a snadno vyhledávat v dostupné databázi. Naštěstí tak nepřijde žádný nový separátní obchod. Využití Windows Store znamená pro vývojáři snadnou možnost k aktualizaci poskytovaných plug-inů. Jak se ve výsledku Microsoft k rozšíření postaví, to prozradí první ukázky, které budou brzy k dispozici v rámci programu Windows Insider.

Jednoduché nastavení. Kde bude správce rozšíření? Zatím nevíme.Jednoduché nastavení. Kde bude správce rozšíření? Zatím nevíme.

Méně významnou novinkou bude izolace kontroverzního Adobe Flash Playeru do samostatného procesu. Uživatelé by se tak neměli při chybě Flash Playeru setkávat s pádem celého webového prohlížeče. Navíc půjde snáze zamezit nechtěnému obsahu.

Přístupnější vývojářům i webovým technologiím

Microsoft Edge má v roce 2016 hlavní cíl – zpřístupnit se světu. V podstatě mají vývojáři Edge v hledáčku zpřístupnit prohlížeč ostatním vývojářům a zlepšit podporu webových standardů a technologií, což se bude týkat především vykreslovacího jádra EdgeHTML.

Vývojářské nástroje jsou přítomné i v současnosti. Do budoucna jich můžeme očekávat více.Vývojářské nástroje jsou přítomné i v současnosti. Do budoucna jich můžeme očekávat více.

Letos by tak na scénu měla přijít širší podpora HTML5 a CSS3, zvýšení výkonu vykreslovacího jádra JavaScriptu, ale také nástroje pro testování a tvorbu webů plně kompatibilních s Microsoft Edge. Jedním z nových standardů bude FIDO 2.0, které usnadňuje práci se službami Google či PayPal. V praxi tak bude dostupné přihlašování k těmto službám prostřednictvím Windows Hello. K platbě PayPalem tak bude stačit například otisk prstu. V neposlední řadě se zlepší také podpora a integrace vybraných platebních systémů.

Uživatelské rozhraní nestojí na okraji

Byť nemůže čekat vzhledem ke stáří prohlížeče nějaké zásadní změny, jistý nuancí v uživatelském rozhraní se dočkáme. Půjde například o podporu grafického režimu vysoký kontrast či lepší podpora nadstandardních funkcí některých klávesnic, jako třeba scrollování.

Správce záložek je hloupý. Letos o tom zatím nebyla řeč, ale třeba se dočkáme.Správce záložek je hloupý. Letos o tom zatím nebyla řeč, ale třeba se dočkáme.

O čem ovšem nepadal řeč, je jakékoli vylepšení správce záložek, který je doposud velice primitivní a postrádá funkčnost správce záložek například z Internet Exploreru. Jde o další prvek, který je v hledáčku kritiky samotných uživatelů. Možná jej v nějaké inovací vývojáři přinesou, hlavním cílem v roce 2016 ale není.

Centrum akcí z Windows 10 na scéně

Paradoxem je, že Microsoft Edge zatím plně nespolupracuje s novým Centrem akcí ve Windows 10. Vývojáři o tom vědí a chystají v letošním roce mnoho zajímavých novinek spojených s implementací Edge do Centra akcí. Vedle standardních notifikací z Facebooku a dalších sociálních služeb, bychom se měli dočkat také notifikací nových e-mailů (zatím se mluví jen o Outlooku).

Edge funguje dobře a zatím je to vzdušný a rychlý prohlížeč. Snad se z něj nestane neobratný moloch.Edge funguje dobře a zatím je to vzdušný a rychlý prohlížeč. Snad se z něj nestane neobratný moloch.

Vývojáři mluvili o integraci jisté obdoby RSS čtečky do Centra akcí. Funkce bude spočívat v odběru zpráv z libovolného informačního portálu, přičemž při publikaci nové zprávy obdržíte v Centru akcí krátkou informaci odkazující právě na publikovanou zprávu.

Rok 2016 vypadá v případě Microsoft Edge velice zajímavě. Uvidíme, zda-li svá slova vývojáři dodrží a udělají z Edge o něco použitelnější webový prohlížeč.

Článek Microsoft Edge – Náhrada prohlížeče Internet Explorer v roce 2016 byl publikován 8. března 2016 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...