Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 2. díl

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 1. díl
  2. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 2. díl
  3. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 3. díl
Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 2. díl

Start je zpět

To, co nejspíš vrazilo Windows 8 nůž do zad, bylo odstranění klasické nabídky Start a její nahrazení prostředím Metro s dlaždicemi. Microsoft tedy zařadil zpátečku, a do Windows 10 vrátil zpět nabídku Start tak, jak jí známe ze starších verzí Windows, ovšem vylepšenou o živé dlaždice. K dispozici tak máte starý dobrý Start, vylepšený o dlaždice z prostředí Metro. Komu se ale Metro zalíbilo natolik, že už Start nepotřebuje, může si v nastavení přepnout zpět na zobrazování režimu Metro přes celou obrazovku.

Vedle ikony Startu se pak nachází tlačítko pro vyhledávání. To nefunguje zase tak špatně, nicméně, občas počítači trvá, než najde to, co potřebujete, a já si stále raději potřebné soubory a programy vyhledávám klasickým způsobem přes Průzkumník souborů.

Celkově lze návrat nabídky Start hodnotit velmi pozitivně. Stejně jako možnost nadále používat i prostředí Metro známé z Windows 8. Klíčový je fakt, že Microsoft tentokrát nechává volbu zcela na Vás, takže nemáte pocit, že vás výrobce tlačí do něčeho, o co nemáte zájem.

Starý dobrý Start v moderní podoběStarý dobrý Start v moderní podobě

Virtuální plochy

O dost užitečnějším je tlačítko třetí zleva na liště – virtuální plochy. Tato novinka, kterou již můžete znát, pokud jste někdy pracovali s počítačem MacBook, nebo používali virtuální plochy ve Windows pomocí externího programu, je užitečným nástrojem.

Když na něj kliknete, zobrazí se momentálně otevřené aplikace. Po kliknutí na možnost Nová plocha se Vám pak vytvoří virtuální plocha s čistým prostředím bez otevřených aplikací, na které můžete provádět jinou činnost. Tato funkce je vhodná zvlášť pokud chcete na počítači oddělit soukromé a pracovní aktivity. Na jedné ploše pak máte otevřené pracovní aplikace, na virtuální ploše pak soukromou agendu. Pomocí tohoto tlačítka lze mezi plochami i bez problémů přepínat.

V množství vytvořených virtuálních ploch jste omezeni prakticky pouze výkonem Vašeho počítače. Virtuální plocha totiž samozřejmě ukrojí část výkonu procesoru i operační paměti. K vytvoření nové virtuální plochy se lze dostat i mnohem rychleji, a to klávesovou zkratkou. Stačí stisknout tlačítko Windows + CTRL + D. Odezva systému na tuto i na jiné klávesové zkratky je blesková.

Novinkou je integrovaná podpora virtuálních plochNovinkou je integrovaná podpora virtuálních ploch

Microsoft Edge – Internet Explorer v novém

Letitý prohlížeč Internet Explorer se s příchodem Windows 10 odebral do zaslouženého důchodu. Ale ne tak docela. Nový prohlížeč Edge ještě není tolik vyladěný a nezvládá některé úkony, proto máte přímo v jeho prostředí možnost otevřít určitou stránku v Internetu Explorer.

Pokud jde o Edge a novinky, které přináší, zaslouží si Microsoft pochvalu. Do Edge integroval možnost vytvářet si přímo na webových stránkách poznámky, ukládat je do programu OneNote, případně je rovnou sdílet ostatním. Je zde také možnost uložit si jakoukoliv stránku k pozdějšímu přečtení, která už sice byla ve Windows 8, ale nebyla nijak zvýrazněna a v podstatě zapadla. Zde je vše po ruce přímo v prohlížeči.

Co by měl ale Microsoft rozhodně zlepšit, je plynulost tohoto prohlížeče. Ta rozhodně není taková, jakou by si moderní operační systém zasloužil. Prohlížeč nabíhá rychle, dlouho ovšem trvá jeho zavření, zejména v okamžiku, kdy máte otevřeno více záložek.

Edge nabízí možnost vytvářet si při práci poznámkyEdge nabízí možnost vytvářet si při práci poznámky

Pro mnohé to asi bude překvapením, ale ve srovnání s Microsoft Edge mi přišel na nových desítkách mnohem svižnější Google Chrome. Ten je známý tím, že si velmi rád ukousne velké sousto z paměti RAM. Na desítkách mi ale Chrome běhá rychleji, než na starších osmičkách.

Ostatně, zda budete používat integrovaný prohlížeč Microsoftu, nebo si stáhnete jednu z alternativ jako je Chrome, Firefox nebo Opera, je čistě na Vás. Můžeme jen doufat, že Microsoft svůj nový prohlížeč postupem času notně vylepší prostřednictvím aktualizací. Podrobnější recenzi prohlížeče Vám zprostředkujeme již brzy v samostatném článku.

Ve třetím a zároveň i závěrečném dílu této recenze se podíváme na Centrum akcí, (ne)přítomnou hlasovou asistentku Cortana, nebo třeba dotykové ovládání a propojení s jinými zařízeními. A samozřejmě i na závěrečný verdikt nad novým systémem.

Článek Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 2. díl byl publikován 8. srpna 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...