Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 1. díl

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 1. díl
  2. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 2. díl
  3. Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 3. díl
Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 1. díl

Microsoft ve středu 29. července uvolnil novou verzi svého operačního systému Windows, tentokrát s číslovkou 10. Systém je opět v mnoha směrech revoluční, přináší spoustu novinek. Některé z nich fungují dobře, jiné hůř, některé dokonce nejsou v české verzi systému vůbec dostupné. Pojďme se tedy podívat na to, jaké nové Windows 10 vlastně jsou.

Hardware – na čem proběhl test?

Protože každý program má svoje hardwarové nároky, a ani operační systémy nejsou v tomto ohledu výjimkou, pokládám za nutné zmínit, na jakém počítači jsem novinku z dílen Microsoftu testoval. Jde o 2v1 zařízení Asus Transformer Book T100, které pohání dvoujádrový procesor Intel Atom s taktem 1,46 GHz ve spolupráci s 2 GB operační paměti RAM. O zobrazování se stará integrovaný čip Intel HD Graphics. Sestava tedy nijak oslnivá, přesto ale na Windows 8.1 s přehledem stačila, a žádné výrazné záseky nejsou patrné ani s novými Windows 10. Microsoft tedy rozhodně nelhal, když tvrdil, že Windows 10 rozběhne téměř každý. Díky tomu, že jde o notebook kombinovaný s tabletem, bylo možné vyzkoušet i dotykové ovládání a tabletový režim. Svižnosti provozu systému napomáhá i rychlý SSD disk.

Nabídka na upgrade se objevila všem oprávněným uživatelůmNabídka na upgrade se objevila všem oprávněným uživatelům

Zdarma (téměř) pro každého

Microsoft se rozhodl změnit svou politiku, a Windows 10 poskytuje jako službu. Podle vyjádření softwarového gigantu jde o poslední verzi Windows, pro kterou už budou vycházet pouze aktualizace. Microsoft se snaží o vytvoření komplexní rodiny zařízení běžících na Windows, podobně jako Apple. Své stávající uživatele se tedy rozhodl motivovat k pořízení Windows 10 zajímavým tahem.

Všem vlastníkům Windows 7 a 8, respektive 8.1, umožňuje bezplatný upgrade na plnou verzi systému Windows 10, a to přesně rok od spuštění tohoto systému, tedy do 29. července 2016. Už dříve během roku se rozběhly rezervace, nicméně, na upgrade máte nárok i bez ní. Váš počítač, pokud máte jeden z výše zmíněných systémů, Vám upgrade nabídne tak či tak, nebo si ho můžete stáhnout ručně ze stránek Microsoftu.

Klasická instalace, tak, jak jí známeKlasická instalace, tak, jak jí známe

Přechod formou upgradu je rychlý, na mém počítači i díky SSD disku trval jen něco kolem půl hodiny. Vše proběhlo zcela automaticky, aniž by bylo nutné do instalace nějak aktivně zasahovat. Zachovány zůstanou jak Vaše soubory, tak i nastavení, ovladače a programy. U některých ovladačů může nastat problém, jako u mě v případě touchpadu, kdy tento napřed nereagoval vůbec, po přeinstalaci ovladače nefungovala chytrá gesta, a plně funkční byl až po další přeinstalaci ovladače pro touchpad.

Navzdory všem fámám, které probíhaly internetem, zdůrazňujeme, že upgrade není na omezenou dobu, a po uplynutí jednoho roku opravdu nemusíte platit žádný licenční poplatek. Jakmile jednou upgrade provedete, máte Windows 10 funkční trvale.

Nespokojenost? Můžete se vrátit ke starému systému!

Microsoft samozřejmě myslí i na ty, kteří by s upgradem z nějakého důvodu nebyli spokojeni. A to se může stát. Pokud už si někdo dokonale zvykl na Windows 8, nebo starší sedmičky, mohl by mu přechod na desítky dělat problém. V takovém případě si nemusíte rvát vlasy a litovat svého rozhodnutí. V období 30 dnů od provedení upgradu se můžete vrátit ke svému starému systému.

Upgradovat mohou vlastníci těchto systémůUpgradovat mohou vlastníci těchto systémů

Microsoft při instalaci Váš starý systém zabalí do složky Windows.old, ze které jde následně původní systém obnovit. Ta samozřejmě na disku zabere svoje místo, ale po tomto třicetidenním období by se měla složka sama smazat a místo uvolnit.

A v Redmontu myslí i na ty, kteří počítač používají opravdu intenzivně, mají disk plný dat, a nemají na něm dostatek volného místa k provedení instalace. V takovém případě stačí k počítači připojit externí disk, nebo dostatečně velký USB flash disk, a potřebné soubory se nakopírují a spustí z něj. Zdá se, že Microsoft se vydal cestou maximální uživatelské spokojenosti.

Ve druhém díle recenze se podíváme na návrat nabídky Start, možnost vytváření virtuálních ploch, a také očekávaný nový prohlížeč, Microsoft Edge.

Článek Windows 10 - recenze nového OS od Microsoftu - 1. díl byl publikován 5. srpna 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...