Adobe Photoshop Express - Snadná úprava fotek v prohlížeči

Sponzorované odkazy

Adobe Photoshop Express - Snadná úprava fotek v prohlížeči

Firma Adobe Systems se opět činila. Adobe Photoshop express, nenápadná aplikace pro úpravu fotek, je nyní k dispozici ke stažení. Co vše nabízí a jak moc se opravdu podobá klasickému Photoshopu?

Adobe Systems je softwarová firma, zaměřující se hlavně na oblast počítačové grafiky. Určitě jste každý alespoň slyšeli názvy jako Adobe Photoshop, Acrobat či Illustrator. Kdo se ve světe grafiky alespoň trochu orientuje, ví, o čem je řeč. Pro ty, kteří něco podobného slyší poprvé nebo úplně neví, o co vlastně jde – Adobe Photoshop je bitmapový grafický editor pro tvorbu a úpravy bitmapové grafiky (např. fotografií). Dnes je k dispozici již čtrnáctá verze tohoto programu, prodávaná pod označením Creative Cloud. Jedním z nejvýznamnějších bodů byl vznik verze pro operační systém Microsoft Windows v roce 1996. Jednoduše řečno, v tomto programu se můžete věnovat především retuši fotografií, ale také tvorbě zcela nových kousků na čistém plátně, možnosti jsou prakticky neomezené. Pokud byste se o historii tohoto programu chtěli dozvědět něco navíc, určitě byste neměli minout jeden z našich starších článků.

Proč se o tom zmiňuji? Protože tématem dnešního článku je aplikace Adobe Photoshop Express, další z editorů fotek. Původně se jednalo o aplikaci pouze pro mobilní telefony se systémem Android nebo Ios, ale je dostupná i pro počítače. Stáhnout zdarma si ji můžete na Windows Store či AppStore. Přibližná velikost aplikace dle Windows Store je 8–60 MB, což dává naději, že nejspíš přeci jen něco málo tato aplikace bude umět. Jak již byl zmíněno, stáhnutí je zdarma, totéž se bohužel nedá říct o většině efektů a lepších funkcích.

Co vlastně aplikace umí?

Celý Photoshop Express je laděn do jednoduchého designu i používání. Nečekejte náročné operace s grafikou. Funguje plynule a rychle. Jako první věc po otevření aplikace na nás vyskočí možnost nahrání obrázku z počítače, či vyfocení přímo z webkamery.

Po zvolení fotografie, kterou budeme upravovat, se přesuneme k samotnému procesu. Na výběr máme oříznutí obrázku, úpravu, filtry, korekci červených očí, odstranění šumu (premium služba) a rychlou automatickou úpravu.

Oříznutí

Součástí sekce Oříznutí jsou mimo jiného i možnosti otočení, či úplného přetočení vertikálně/ho­rizontálně, naklonění a oříznutí dle přednastavených rozměrů. To v Malování nenajdete.

Úprava

V panelu úpravy se skrývá vyvážení kontrastu, jasu a živosti fotky dle vašich představ. Po překliknutí na ikonku expozice můžeme změnit důraznost stínů či světlých míst. Zbývá ikona vyvážení bílé, která nám umožní pohrát si s barvami a teplotou.

Filtry

Na výběr máme jak klasické, tak svým způsobem originální efekty, ovšem nečeká vás nic převratného. Pro lepší výběr se musíte přihlásit do systému Creative cloud. Náš hotový výtvor můžeme sdílet na sociálních sítích přímo z aplikace, nebo si jej uložit.

Závěr

To je zhruba vše, co aplikace nabízí pro počítače. Jsem si jista, že ve verzi na telefony toho dokáže víc, i když si budete muset za lepší kousky připlatit. Já osobně bych se bez ní na počítači určitě obešla, dokáže totéž, co každý průměrný webový editor – výhodou ovšem je, že s Photoshop express nepotřebujete internet . Je to velice jednoduchá aplikace, s kterou zvládne pracovat i laik, a když si dáte opravdu záležet, můžete z obyčejné fotky vykouzlit přnejmenším nějakou zajímavější. Žádné profesionálnější funkce zde však nenajdeme. I když se podle názvu může zdát jako mladší sourozenec Adobe Photoshopu, má s ním málo společného.

Ve srovnání s lepšími webovými editory, jako je např. Pixlr, Photoshop express jednoznačně zůstává pozadu. Ale třeba nás ještě překvapí.

Článek Adobe Photoshop Express - Snadná úprava fotek v prohlížeči byl publikován 17. července 2017 v 05.00 v rubrice Návody a Programy. Autorem článku je Barbora Konvičková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...